Udland

Italien indfører videoovervågning i alle vuggestuer og børnehaver

Loven i Italien komme samtidig med, at TV 2 har afsløret kritisable forhold i danske institutioner.

I Italien dukker der jævnligt sager op om vold og overgreb mod små børn i vuggestuer og børnehaver. Politiet frigiver videoer i sager, hvor der har været mistanke om alvorlige problemer.

I klippene ser man for eksempel pædagoger råbe højt af børnene, hive dem i armene og slå dem med genstande på hovederne. Man kan også se voksne, der prøver at “lære børnene at hævne sig på hinanden”.

I en video kræver en pædagog af en lille dreng, at han skal hive en kammerat ligeså hårdt i håret, som han lige selv har været udsat for. Det skriver avisen Unione Sarda.

Nu har den italienske regering fået godkendt en lov, der gør det obligatorisk at opsætte overvågningskameraer i vuggestuer og børnehaver efter sommerferien.

- Det er for at beskytte de mest skrøbelige og forsvarsløse borgere i vores samfund, siger indenrigsminister Matteo Salvini, der har taget initiativ til loven.

Loven gælder også plejehjem, og der er blevet bevilget et større millionbeløb til udstyr.

Optagelser bliver krypteret

Pædagogerne behøver ikke at frygte, at det vil kompromittere deres rettigheder, lyder det fra ministeriet.

Optagelserne vil blive krypteret og kan kun gennemses af ordensmagten, hvis der foreligger en anmeldelse eller en konkret mistanke og en myndighedsgodkendelse.

Loven i Italien kommer samtidig med, at TV 2 har afsløret kritisable forhold i danske institutioner i dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden'.

Flere er blevet arresteret

En del italienske børnehavelærere- og pædagoger er blevet arresteret de seneste to år.

Fire pædagoger blev arresteret og sat i husarrest nær Bari i oktober sidste år. Det var en af de helt slemme sager, der kom frem ved hjælp af videoovervågning. Nogle forældre havde undret sig over deres tre-årige børns ændrede adfærd, og der havde været eksempler på, at børnene var kommet hjem med mistænkelige skrammer og blå mærker.

Det fik naturligvis forældrene til at slå alarm, og sagen blev undersøgt til bunds blandt andet ved hjælp af overvågningskameraer.

Optagelserne viste, at børnehavelærerne hev børnene i armene, slog deres hoveder ned i bordene, slæbte dem afsted, til de faldt, satte dem i skammekrogen med hovederne mod en mur og truede dem med frygtelige straffe, skriver den syditalienske avis La Gazzetta del Mezzogiorno.

Blandt andet siger en af pædagogerne i videoen, der er lagt frem af politiet:

- Du kommer på politistationen, og der bliver du bidt af hunde.

Efter afsløringerne blev en anden pædagog i marts i år sat i husarrest. På videoovervågning ses pædagogen tage hårdt fat i flere børn, imens hun siger: "Når din hånd bliver bordeaux, kan du måske forstå, at du skal holde op", og "Hvis du kaster op, kommer du uden for døren".

Begejstrede forældre

Mange forældre er begejstrede for lovforslaget. De har brug for at føle sig trygge, når de afleverer deres børn, siger mange på de sociale medier.

Stefany Di Cori på 30 år bor i Troia i Syditalien. Hun går stærkt ind for overvågning. Hun har tre børn på 4 1/2 år, 3 år og 6 måneder, som alle er i daginstitutioner.

Hun er glad og tilfreds med forholdene og personalet, hvor hun afleverer sine børn. I deres institutioner er der ingen fare for, at der skulle foregå noget mistænkeligt, siger hun.

Hun har fuld tillid til de voksne, der passer hendes børn, men i princippet mener hun, at overvågning vil skabe tryghed for alle.

- Hvis man ikke har noget at skjule, skulle kameraerne vel ikke være noget problem, siger hun.

I Italien er der normeret én voksen til fem børn i vuggestuer og to voksne i børnehaver med 15-25 børn.

Pædagogernes fagforening UIL er til gengæld imod overvågning og mener, at kameraer i stuerne skaber en dårlig stemning og dæmper spontaniteten. Fagforeningen så hellere bedre normeringer, tidligere pension, bedre udvælgelse af personalet, en højere grad af familiedeltagelse og flere faste stillinger.

Vil udvide til skolerne

Den italienske indenrigsminister, Matteo Salvini, skriver på Facebook, at lovgivningen om overvågningskameraer er et løfte, han er stolt af at have indfriet. For ham har det været en mærkesag.

Nu tales der i partiet Lega, som Salvini er leder for, om en udvidelse af ordningen.

1. maj sagde Salvini til et vælgermøde i byen Tivoli, at han vil se på muligheden for at sætte overvågningskameraer op i skolerne - blandt andet med det formål at beskytte lærerne mod "tåbelige" elever og forældre.