Netanyahu tvunget til nyvalg - mange ser ham som en synkende skude, siger Steffen Jensen

Benjamin Netanyahus svækkelse skyldes manglende politiske sejre og en række korruptionssager, siger mellemøstkorrespondent.

Selvom israelerne var til valg i sidste mĂĄned, skal de nu til det igen.

De værste fjender er ikke oppositionen, det er folk i hans eget bagland

TV 2s mellemøstkorrespondent Steffen Jensen

Det står klart, efter premierminister Benjamin Netanyahu og partiet Likud onsdag aften fremsatte et forslag til parlamentet om at opløse sig selv, da Netanyahu har opgivet at danne regering.

Forslaget blev stemt igennem, og derfor skal Israel til valg igen 17. september.

Det er blandt andet en strid om værnepligt for ultraortodokse jøder, der har gjort det svært for Netanyahu at samle højrefløjen.

StĂĄr svagt og isoleret

Ifølge TV 2s mellemøstkorrespondent Steffen Jensen er støtten til Netanyahu i hans egen blok gradvist forsvundet over de seneste par år.

- Den eneste grund til, at han har været i stand til at holde sig ved magten, er, at der ikke for alvor har været en rival. Nu er vi i en situation, hvor hans egen position er svækket - blandt andet på grund af manglende politiske sejre, men også på grund af en række korruptionssager, siger Steffen Jensen.

Det gør ifølge Steffen Jensen, at Benjamin Netanyahu står svagt og isoleret.

- Mange ser ham som en synkende skude, og derfor gælder det om at komme væk fra ham. Så man kan få et nyt valg, få ham ud og selv komme ind. Så de værste fjender er ikke oppositionen, det er folk i hans eget bagland, siger Steffen Jensen.

Manglede Ă©n stemme

Tidligere onsdag aften forlød det ellers fra Netanyahus Likud-parti, at man var tæt på en aftale om en koalitionsregering.

Ifølge partiet havde man samlet halvdelen af det israelske parlament, Knesset, bag en koalition og manglede bare én stemme. Men den melding blev afvist af en af Netanyahus koalitionspartnere.

- Vi vil føre en skarp, klar valgkamp, der vil sikre os sejren. Vi vil vinde, og offentligheden vil vinde, sagde Benjamin Netanyahu, efter at parlamentet havde stemt for at opløse sig selv.

Netanyahu sĂĄ ellers ud til at kunne fĂĄ en femte periode som premierminister i Israel, efter at hans parti fik 35 ud af 120 mandater i Knesset, ved valget 9. april.

Strid om værnepligt

Netanyahu har stĂĄet i spidsen for Israel i 13 ĂĄr, men en strid mellem premierministeren og hans tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman har voldt problemer.

Liebermans nationalistiske parti, Yisrael Beiteinu, sikrede sig fem pladser i det israelske parlament ved valget, og den sekulære Lieberman har stået fast på et krav om, at ultraortodokse jøder skal aftjene værnepligt på lige fod med alle andre.

Det krav har ifølge nyhedsbureauet AP været uforeneligt med ønsker fra mindre ultraortodokse partier, der også deltog i regeringsforhandlingerne.