Udland

Merkels afløser har lagt sig ud med YouTube-generationen

Annegret Kramp-Karrenbauer skulle som ny partiformand tilføre Angela Merkels parti ny energi og en yngre profil, men så snublede hun i internettet.

Pandehåret er blåt, hættetrøjen orange og talen ungdommeligt direkte:

- Fuck, hvor er det slemt, jeg anede ikke, hvor slemt det var, lyder det i indledningen til videoen, hele Tyskland taler om.

Vi er efterladt med det indtryk, at kvinden der har ambitioner om at overtage landets mægtige embede ikke tåler modsigelse

Der Spiegels Stefan Kuzmany

Den kasketklædte youtuber kalder sig Rezo, han er 26 år gammel, og han er CDUs og ikke mindst den nye partiformand Annegret Kramp-Karrenbauers største problem lige nu.

Ikke nok med at han i sin 55 minutter lange video, lagt på nettet en uge før EU-valget, hudflettede CDUs politik fra ende til anden med masser af tal og kildehenvisninger. Han sluttede også af med en opfordring til hverken at stemme på CDU, Socialdemokraterne eller det højrepopulistiske AfD.

Videoen med den betegnende titel ”Ødelæggelsen af CDU” er indtil videre blevet set af 13 millioner mennesker og bærer ifølge iagttagere af tysk politik en god del af skylden for, at mange unge fravalgte Angela Merkels konservative parti ved EU-valget i søndags.

Den har afsløret, hvor dyb kløften er mellem de yngre vælgere og partiet, og så har den sendt partiformand Kramp-Karrenbauer ud i sin hidtil værste shitstorm.

De syv plager

I partihovedkvarteret i Berlin var man hurtig klar over, at noget måtte gøres, da Rezos video dukkede op og satte dagsordenen på de sociale medier, men hvad? Skulle man fortie, omklamre eller angribe? Et forsøg på at lave et video-modsvar blev droppet.

I stedet endte man med et pdf-dokument med et åbent brev og en otte siders faktatjek. Måske ikke ligefrem den mest oplagte måde at få YouTube-generationen i tale.

Selv forsøgte partiformand Kramp-Karrenbauer, i daglig tale AKK, sig med ironi:

- Jeg har spurgt mig selv, om vi egentlig ikke også er ansvarlig for de syv plager, som ramte Egypten i sin tid.

Det var faktisk hele ti plager, Jahve nedkaldte over israelitterne, gjorde netbrugere hende venligt opmærksom på. En shitstorm var dog ikke én af dem.

Lige op til valgdagen valgte 70 tyske youtubere så at vise deres solidaritet med Rezo og det med en video, hvor de gjorde op med forsøgene på at udstille dem som fake news og nyttige idioter. Også de sluttede af med en opfordring til hverken at stemme på CDU, søsterpartiet CSU eller SPD. Først og fremmest på grund af klimapolitikken.

Med andre ord: en lige højre fra YouTube-generationen til Angela Merkels borgerlige parti. Resultatet udeblev da heller ikke.

Ved valget i søndags stemte kun 11 procent af de 18 til 24-årige på CDU, viste en meningsmåling fra TV-stationen ARD. Ved det forrige Europavalg i 2014 lå CDUs andel af aldergruppen helt oppe på 27 procent.

Tyske medier kaldte det 'Rezo-effekten'.

Censur

Efter søndagens halvsløje valgresultat indrømmede CDUs generalsekretær Paul Zimiak, at partiet havde reageret for langsomt på de kritiske YouTube-videoer:

- De ressourcer vi har til online-kommunikation er alt for dårlige til at komme i kontakt med unge mennesker, forklarede han i avisen BILDs tv-program ”De rigtige spørgsmål”.

Også Kramp-Karrenbauer meldte sig på banen og lod åbenbart sine tanker få frit løb.

- Hvad nu hvis 70 avisredaktioner to dage før valget var kommet med et lignende opråb. Det ville jo have været klar propaganda, lød det fra partiformanden, som tilføjede:

- Spørgsmålet er, hvilke regler der gælder der for det analoge område og hvilke regler for det digitale område… Det er et spørgsmål, vi må diskutere meget indgående.

Tonen var lettere fornærmet, konstaterede Der Spiegels Stefan Kuzmany. Som var Annegret Kramp-Karrenbauer ikke formand for et regeringsparti ”med alle de kommunikationsmuligheder stående til rådighed men derimod en stemme fra et undertrykt mindretal”.

Nu gik det stærkt. I løbet af få timer var nettet beriget med mere end 7500 tweets under hashtagget #Zensur og her lagde brugerne ikke fingre imellem:

- Hvis AKK ikke forstår demokratiet, så burde hun trække sig fra politik, lød det fra ”Goia”. Andre henviste til den tyske grundlovs artikel fem, der garanterer ytringsfriheden.

– Regulering af meningsytringer? Selv ikke Erdogan kunne have udtrykt sig bedre, kommentere ”Satho”.

Meget lidt hjalp det, at Annegret Kramp-Karrenbauer også gik på Twitter og forsøgte at ro baglæns med en bemærkning om, at det var ”absurd” at beskylde hende for at ville ”regulere meningsytringer”.

Det var med andre ord for sent. Den perfekte shitstorm var en realitet.

Den blottede formand

Værst af alt, så efterlader Kramp-Karrenbauers 'Rezo-gate' ikke bare indtrykket af en partiformand, der har svært ved at gennemskue mekanismerne i den digitale offentlighed men også indtrykket af en partileder, der har blottet sig.

Sagen ”efterlader det forfærdelige indtryk, at CDU-formanden ville lukke munden på borgerne”, kommenterer Spiegels Stefan Kuzmany:

- Vi er efterladt med det indtryk, at kvinden der har ambitioner om at overtage landets mægtige embede ikke tåler modsigelse.

Mens nogle partifæller har ilet Kramp-Karrenbauer til undsætning, så var der ikke meget støtte fra CDU-ministerpræsident Armin Latschet fra delstaten Nordrhein-Westfalen.

- Som politiker må man ikke nødvendigvis finde sig i alt. Vi skal sige fra over for antisemitisme, islamofobi og had på nettet, men som politiker må man finde sig i al kritik, det hører med til jobbet.

Heller ikke fra den bayerske CSU-politiker Horst Seehofer var der megen forståelse for Kramp-Karrenbauers udtalelser.

- Nu har vi årevis beklaget, at folk engagerer sig for lidt i politik og viser for lidt interesse, og når der så pludselig er gang i den, så bliver vi alle sammen forskrækkede og hjælpeløse.

Hypen er slut

Under alle omstændigheder, så har Annegret Kramp-Karrenbauers 'Rezo-gate' vist, at hypen omkring den nye partiformand for længst er slut.

Europavalget var hendes første svendeprøve som partiformand, og her udeblev AKK-effekten.

Forude venter nye svære valgkampe i de tre østtyske delstater Brandenburg, Thüringen og Sachsen, hvor der skal vælges nye regeringer til efteråret.

I forvejen er tvivlen vokset internt i partiet, om hvorvidt Kramp-Karrenbauer er i stand til at udfylde kanslerposten, lyder det Die Welts politiske redaktør Thomas Vitzthum:

- Europavalget har givet tvivlerne ny næring.