Udland

Valg i Israel - Netanyahu opgiver at danne regering

Knesset blev opløst efter frist udløb.

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu opgiver at danne regering i Israel. Derfor skal israelerne til nyvalg snarest, skriver nyhedsbureauet AP.

Ifølge det iraelske medie Hareetz har politikerne i det israelske parlament Knesset med stemmerne 74 mod 45 vedtaget at opløse Knesset med henblik på at udskrive et nyt valg.

Det sker, fordi den frist, premierminister Benjamin Netanyahu har til at danne ny regering, udløb ved midnat, israelsk tid - Israel er en time foran Danmark.

Tidligere onsdag aften forlød det ellers fra Netanyahus Likud-parti, at man var tæt på en aftale om en koalitionsregering.

Ifølge partiet havde man samlet halvdelen af Knesset bag en koalition og manglede bare én stemme. Men den melding blev afvist af en af Netanyahus koalitions-partnere.

- Vi vil føre en skarp, klar valgkamp, der vil sikre os sejren. Vi vil vinde, og offentligheden vil vinde, sagde Benjamin Netanyahu, efter at parlamentet havde stemt for at opløse sig selv.

Netanyahu så ellers ud til at kunne få en femte periode som premierminister i Israel, efter at hans parti fik 35 ud af 120 mandater i det israelske parlament, Knesset, ved valget 9. april.

Men den garvede politiker lykkedes ikke med at forene mindre partier. Særligt en konflikt mellem Netanyahu og hans tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman har voldt problemer.

Liebermans nationalistiske parti, Israel Beiteinu, sikrede sig fem pladser i det israelske parlament, og den sekulære Lieberman har stået fast på et krav om, at ultraortodokse jøder skal aftjene værnepligt ligesom alle andre. Parlamentsmedlemmerne stemte for nyvalg med stemmerne 74 for og 45 imod, skriver Reuters. Ifølge nyhedsbureauet er et nyvalg sat til afholdelse 17. september.