Udland

Rige lande dumpede 3300 tons plastik i Malaysia - nu sender de det hele tilbage

Malaysia vil ikke være en losseplads for de rige landes plastikaffald, siger landets miljø- og klimaminister.

Ni containere på havnen i Pelabuhan Kelang​ vest for Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur, forårsager stor frustration i det asiatiske land.

Containerne er fyldt med 450 tons forurenet plastik fra USA, Storbritannien, Australien, Japan, Kina, Saudi Arabien, Bangladesh, Holland og Singapore. Affaldet er blevet ulovligt importeret, og det er langt fra første gang, at det sker, skriver CNN.

I forrige måned blev fem containere fyldt med plastikaffald sendt tilbage til Spanien.

At plastiken bliver ved med at blive sendt til Malaysia er et problem, mener landets minister for for energi, videnskab, technologi, miljø og klimaforandringer, Yeo Bee Yin.

- Vi opfordrer ilande til at se på den måde, som de håndterer plastikaffald på, og stoppe med at sende det til fattige lande, sagde hun på et pressemøde tirsdag.

Ifølge CBS News er der blevet indsmuglet over 60 containere med over 3300 tons plastikaffald. Affaldet vil blive sendt tilbage de lande, hvor det er kommet fra, siger Yeo Bee Yin.

- Disse containere blev bragt ulovligt ind i landet under falsk varedeklarering og andre overtrædelser, der går imod vores miljølovgivning, siger hun.

Kina-stop sendte affald til Malaysia

Plastikproblemet i Malaysia har været stigende, siden Kina sidste år gjorde det ulovligt at importere plastik til landet.

Da Kina gjorde det, startede det nemlig en dominoeffekt i de globale transportkæder, hvor mellemmænd søgte efter nye steder at dumpe deres affald – her kom Malaysia ind i billedet.

Landet er i løbet af kort tid blevet verdens primære destination for plastikaffald, hvilket har gjort, at flere genbrugsfabrikker i Malaysia er blevet overfyldt med plastik.

Ifølge en rapport fra Greenpeace fordoblede USA i løbet af de første syv måneder af 2018 landets eksport af plastikaffald til Malaysia i forhold til 2017.

FN-aftale forsøger at løse problemet

For at få løst plastikproblemet har Malaysia siden slutningen af april haft en taskforce til at håndtere udfordringen. Taskforcen har siden udført ti operationer. Dertil kommer, at Malaysia har lukket omkring 150 ulovlige plastikhåndteringsfirmaer, siden Kina indførte deres stop for plastikimport.

Siden begyndelsen af maj har stort set alle verdens lande indgået en aftale i FN-regi, der har til hensigt at sætte begrænsninger på mængden af svært genanvendeligt plastik, der sendes til fattigere lande som Malaysia.

Aftalen betyder, at de eksporterende lande nu er forpligtet til at modtage samtykke fra de modtagende landes myndigheder, hvis de vil sende forurenet eller ikke-genanvendeligt plastik til landene.

Trusler om krig

Malaysia er det seneste i rækken af lande, der har sagt nej tak til plastikaffald fra rigere lande.

I sidste uge meddelte Filippinerne, at det vil sende 69 containerne fyldt med plastikaffald tilbage til Canada, hvor det kom fra i 2013 og 2014, da det var modtaget uden samtykke fra regeringen.

Canada har udtalt, at affaldet blev modtaget med samtykke fra regeringen i Filippinerne, og nægtede at tage affaldet tilbage. Det fik ifølge CNN Flippinernes præsident, Rodrigo Duterte, til at true med krig.

Det nordamerikanske land valgte derefter acceptere at tage imod affaldet.