Udland

Vestagers vej til magten: Sådan besættes jobbet som topchef i EU

Margrethe Vestager er dansk kandidat til posten som formand for EU-Kommissionen. John Thys / Ritzau Scanpix

Spillet om, hvem der skal være EU's nye topchef, er i gang. Her kan du se, hvordan det hele forløber.

Europaparlamentsvalget er overstået, og tiden er kommet til at besætte stillingen som EU's nye topchef, nemlig jobbet som formand for EU-Kommissionen.

Det foregår ved en proces, hvor EU's stats- og regeringschefer mødes for at finde den rette kandidat, som så efterfølgende skal godkendes af Europa-Parlamentet.

Den danske politiker Margrethe Vestager er i spil til stillingen, men selvom rekrutteringsprocessen kan forklares på to linjer, er hele spillet om den magtfulde stilling mere kompliceret.

Her kan du se, hvordan spillet forløber.

1. Partierne vælger en spidskandidat

Hver gruppe af europæiske politiske partier udpeger en spidskandidat til posten som kommissionsformand. Den partigruppe, der fik flest stemmer ved valget, får førsteret til at pege på sin kandidat som den næste formand for EU-Kommissionen.

2. Medlemslandene nominerer en kandidat

Stats- og regeringscheferne for EU's medlemslande skal blive enige om en kandidat, de kan indstille til posten. Indstillingen er baseret på den politiske sammensætning af parlamentet, men der bliver typisk også taget hensyn til balancen i forhold til andre EU-topposter, hvor både køn, parti, geografi samt nye og gamle EU-lande kan have en betydning. Ifølge Lissabon-traktaten afgør EU's 28 stats- og regeringschefer på topmødet, hvem der skal være chef for EU-kommissionen.

3. Europaparlamentet stemmer om kandidaten

Det nyvalgte parlament skal nu stemme om kandidaten til jobbet som formand for EU-Kommissionen. Kandidaten skal kunne samle et flertal - det vil sige, at kandidaten skal have halvdelen af parlamentets medlemmer bag sig plus én. Hvis det ikke lykkes at samle et flertal bag kandidaten, må stats- og regeringscheferne finde en ny kandidat, som parlamentet kan godkende.

4. Den øvrige kommission sammensættes

Sammen med den nyvalgte kommissionsformand modtager EU's stats- og regeringschefer en liste af kandidater til posterne som EU-kommissærer fra medlemslandene. Kandidaterne bliver så interviewet af forskellige kommitéer i parlamentet. Hver kommité evaluerer så kandidaten og sender evalueringen videre til formanden for parlamentet. Negative evalueringer har tidligere kostet nominerede kommissærer stillingen. Når alle kommissærer er på plads, skal Europaparlamentet stemme om hele kommissionen, og herefter kan den nye EU-Kommission begynde sit arbejde.

Kilde: Europaparlamentet