Udland

Spaniens tidligere konge i åbent brev til sin søn: Jeg trækker mig fra offentligheden

81-årige Juan Carlos vil fra på søndag ikke længere deltage i pligterne i det spanske kongehus, meddeler han.

Spaniens tidligere konge Juan Carlos trækker sig fra offentligheden.

Det meddeler han i et åbent brev til sin søn, kong Felipe VI. Brevet er offentliggjort på kongehusets hjemmeside.

Fra og med 2. juni vil Juan Carlos ikke længere være en del af kongehusets pligter. Det skriver nyhedsbureauet AP.

- Jeg mener, at tiden er kommet til at skrive et nyt kapitel i mit liv og endeligt trække mig tilbage for offentligheden, skriver Juan Carlos.

Kong Juan Carlos overraskede mange, da han overdrog tronen til sin søn Felipe i 2014.

Meldingen kommer fem år efter, at Juan Carlos abdicerede fra den spanske trone. Den dengang 76-årige konge overraskede alle, da han meddelte sin afgang efter 39 år på den spanske trone på grund af dårligt helbred.

Indtil da var den spanske lovgivning ikke skruet sammen til at håndtere, at kongen abdicerer. Det kunne dog lade sig gøre, efter at det spanske senat med overvældende flertal vedtog en ny lov.

Loven banede vej for, at Juan Carlos' søn, Felipe, kunne overtage tronen.

Skandalekongen

Juan Carlos kom til magten efter diktator Francisco Francos død i 1975. Han straks gik til kamp for at omdanne det autoritære sydeuropæiske land til et moderne demokrati. Men der skulle et afværget statskup til i 1981, før han for alvor vandt folkets respekt.

Anført af en oberstløjtnant brød kupmagere og betjente fra politienheden Guardia Civil ind i parlamentet for at genindføre Franco-tilstande.

Da nyheden nåede kongen, gik han i en tv-transmitteret tale ud og opfordrede oprørerne til at nedlægge våbnene og respektere landets grundlov. Det virkede.

Juan Carlos har dog været upopulær, siden han til befolkningens store forargelse tog på en overdådig elefantjagt i Botswana i 2012. Under jagten brækkede han hoften og måtte flyves hjem med specialfly.

På det tidspunkt var Spanien i stærk recession og på konkursens rand kæmpede med en brutal arbejdsløshed.

Kong Juan Carlos abdicerede 2. juni 2014 og blev den fjerde europæiske monark til at gøre det på et år. De andre var Pave Benedict XVI , Dronning Beatrix fra Holland og Kong Albert 2. fra Belgien.

Også kong Felipes yngste søster, prinsesse Cristina, har trukket negative overskrifter efter at være indblandet i en korruptionssag.

Men det var ikke første gang, kongen gjorde sig uheldigt bemærket.

"Hold din kæft"

I 2007 deltog han i et topmøde i Chile. Under et argument mellem Spaniens daværende premiereminister, José Luis Rodriguez Zapatero, og Venezuelas tidligere præsident, Hugo Chávez, afbrød Juan Carlos pludselig Hugo Chávez med ordene:

- Hvorfor holder du ikke din kæft?

Øjeblikket kan ses herunder efter cirka 30 sekunder.

Lillebrors død

I 1956, da Juan Carlos var 18 år gammel, blev hans lillebror Alfonso dræbt af et skud i hovedet i familiens hjem i Portugal. Det er uklart, hvad der helt præcist skete.

Spanske medier lavede historier om, at Juan Carlos havde sigtet på sin lillebror, uvidende om at pistolen var ladt. Andre fortalte, at Juan Carlos fik et skub og derved kom til at affyre pistolen.

Den spanske ambassade i Portugal udsendte en pressemeddelelse, hvori de skrev, at pistolen var gået af, mens Alfonso var i færd med at rense den.