EP-valg 2019

Europa delt - her er de to klare tendenser ved EP-valget

De store etablerede partier har i adskillige lande tabt væsentlig indflydelse.

I Danmark står de EU-skeptiske partier Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU til en klar tilbagegang.

Samtidig må Alternativet, der kalder sig selv for Danmarks grønneste parti, erkende, at de ikke har samlet stemmer nok til et mandat i Europa-Parlamentet.

Dermed går det danske resultat af EU-valget stik imod de to klare tendenser, der ellers viser sig i resten af Europa:

I landene omkring os er det nemlig overvejende partierne med de grønneste profiler eller den største EU-skepsis, der har opnået størst fremgang.

1) De nationale og EU-skeptiske partier kan fejre store sejre. I Ungarn fik premierminister Viktor Orbans parti Fidesz mere end hver anden stemme. I Italien gik Lega Nord frem fra seks til cirka 30 procent af stemmerne. I Spanien bliver det yderste højre i Vox-partiet repræsenteret.

2) De grønne partier kan juble over stor fremgang. I Tyskland og Irland blev de grønne partier næststørst, og i Finland fordoblede miljøpartiet sit mandattal.

I Frankrig kommer begge tendenser imidlertid måske bedst til udtryk.

Le Pen og klimaoverraskelsen

Her havde EU-skeptiske Marine Le Pen med sit parti National Samling sat alt ind på at slå præsident Emmanuel Macrons parti En Marche - det lykkedes.

- Med resultatet konsoliderer Le Pen sin position som Frankrigs oppositionsleder, og det har stor symbolsk betydning, at hun slår Macron. Samtidig vil Le Pen bruge resultatet til at kræve en ny situation i EU, hvor hun sammen med italienske Salvini kan blive en stærk EU-kritisk stemme i parlamentet, siger Frederikke Ingemann, TV 2s korrespondent i Frankrig.

Den grønne bølge skvulpede også i Frankrig, hvor det tredjestørste parti Europe Ecologie-Les Verts (EELV) fik 13 procent af stemmerne.

- Vi er vidne til en grøn bølge, som vi er en del af, sagde partiets leder Yannick Jadot.

Etablerede partier kæmper om kommissionspost

De to største grupper i parlamentet er henholdsvis den konservative gruppe, EPP, og den socialdemokratiske gruppe, S&D.

De har ifølge tidlige prognoser begge kurs mod markant tilbagegang, og de vil miste det flertal, som de før kunne samle.

EPP vil dog fortsat være størst, og derfor insisterer den konservative gruppe på fortsat at have den afgørende magt til at sikre at deres kandidat Manfred Weber bliver ny kommissionsformand.

S&D's formand Udo Bullmann har dog afvist den udlægning.

- De kan ikke længere hævde at have et naturligt monopol, siger Udo Bullmann på et pressemøde i EU-Parlamentet.

Den tredjestørste gruppe i Europa-Parlamentet, Alliancen af Liberale og Demokrater(ALDE) står til en fremgang. Og selv om Emmanuel Macron tabte den direkte duel til Marine Le Pen, så kan han stadig blive kongemageren, der kan afgøre, hvilken politisk gruppe, der får posten som kommissionsformand - hvis han spiller sine kort rigtigt.

- Macron har stadig fået et rimelig godt valg, og når de to største grupper er svækket, kan de blive afhængige af støtten fra ALDE og særligt Macron, siger Frederikke Ingemann.

Poltisk midte presset

Ifølge politisk kommentator Noa Redington viser fremgangen til de grønne og de EU-skeptiske partier, at de traditionelle socialdemokratier og konservative partier ikke kan give de nødvendige svar, som vælgerne efterspørger.

Han nævner det tyske socialdemokrati, SPD, som et godt eksempel. Partiet gik fra 27,3 til 15,5 procent.

- SPD er eksemplet på centrumpartiernes udfordring. Det ville ikke være troværdigt, hvis de besluttede sig for at blive meget grønne, for deres vælgere arbejder i bilindustrien. Den grønne dagsorden kortslutter samtidig den klassiske politiske venstre-højrefløjs-diskussion, hvor man diskuterer for eller imod ulighed. Vælgerne kan se, at verden er meget mere kompliceret, og her giver de nye partier et bedre svar, siger han.

Noa Redington understreger dog, at man skal passe på med at konkludere for hårdt på valg i 28 forskellige medlemslande.

En advarsel som hollænderne og spanierne vil erklære sig enige i. I Holland ser den EU-skeptiske højrepolitiker Geert Wilders og hans Frihedsparti ud til at miste samtlige fire pladser i EU-Parlamentet.

I Spanien har det etablerede og traditionsrige regeringsparti Socialisterne vundet valget. Her kan premierminister Pedro Sánchez parti se frem til mandatmæssig fremgang og 33 procent af stemmerne.