EP-valg 2019

Trumps tidligere chefstrateg er i Europa - målet er at få EU til at bryde sammen

Trumps tidligere chefstrateg er i Europa for at hjælpe partier på det yderste højre med at få EU til at bryde sammen - i dag står et vigtigt slag.

Det hemmelige møde fandt sted på et luksushotel midt i London.

Mørke er godt

Steve Bannon, politisk aktivist

Værten havde inviteret sine gæster til klokken seks, men målet med hans plan lå 10 måneder ude i fremtiden.

Inden gæsterne kunne gå gennem dobbeltdørene til det hvide palæ, måtte de under tre flag: Englands rød-hvide banner, Storbritanniens "Union Jack" og hotellets eget.

Navnet på luksushotellet er Browns Hotel, og ved mødet denne juliaften i 2018 var EU's blå flag med stjernekransen ikke velkomment.

Satan

Aftenens vært hed Steve Bannon, der er kendt som tidligere rådgiver for USA's præsident Donald Trump. En mand, der ikke har noget imod at blive sammenlignet med Darth Vader og Satan.

- Mørke er godt, sagde han for eksempel til avisen Hollywood Reporter kort efter Donald Trumps overraskende valgsejr i 2016.

Mørket gør det svært for hans fjender at se, hvem Steve Bannon er, og hvad han vil. Det er den 65-årige aktivist godt tilfreds med, sagde han dengang.

Under det hemmelige møde i London havde Steve Bannon inviteret sine venner for at diskutere en plan, der kan komme til at forandre verden.

Jeg er fascineret af Mussolini

Steve Bannon, politisk aktivist

Første mål var at gøre Europaparlamentsvalget 26. maj 2019 til "hele kontinentets folkeafstemning om EU."

- Bruxelles er det bankende hjerte i globaliseringsprojektet, sagde Bannon.

- Men hvis jeg kan jage en pæl gennem vampyrens hjerte, bliver hele molevitten til støv.

Detaljerne fra mødet blev efterfølgende offentliggjort i den britiske avis The Guardian.

Europaparlamentsvalget finder sted i dag, men uanset udfaldet ser det ikke ud til, at Steve Bannon er færdig med sit projekt.

Officeren der blev politisk

De fleste danskere kender nok kun Steve Bannon fra hans tid hos Donald Trump, men han har en lang fortid på den yderste højrefløj i USA.

Han kommer egentlig fra en familie af demokrater, men Steve Bannon ændrede verdenssyn, da han som ung flådeofficer så, hvordan USA's daværende præsident Jimmy Carter håndterede gidselkrisen i Iran fra 1979 til 1981.

Her sad 52 amerikanere fra USA's ambassade fanget af revolutionære iranere, og da USA satte soldater ind for at få gidslerne fri, slog missionen fejl, fordi helikopterne blev sendt ind i en støvstorm.

- Jeg var ikke politisk, før jeg kom i militæret og så, hvor slemt Jimmy Carter lavede lort i den. Jeg blev en stor beundrer af Reagan, og det er jeg stadig, fortalte Steve Bannon til Bloomberg News i 2015.

Bannon tjente seks år i flåden som underofficer, hvorefter han blev forretningsmand og ansat i investeringsbanken Goldman Sachs. Siden blev han selvstændig.

Han siger, at han flyttede sig yderligere mod højre, da han så sin far miste sin pensionsopsparing under finanskrisen i 2008.

- Jeg kom tilbage fra at have kørt virksomheder i Asien og opdagede, at Bush havde lavet ligeså meget lort i den som Carter. Hele landet var en katastrofe, fortalte Steve Bannon til Bloomerg i 2015.

Siden har han lavet flere film - blandt andet om tidligere vicepræsidentkandidat Sarah Palin og udgivet bøger om Clinton-familien og Jeb Bush.

Bevægelsen

Inden han blev rådgiver for Donald Trump, stod han i spidsen for det højreradikale medie Breitbart - og nu har han altså en plan for Europa.

Lenins målsætning var at tilintetgøre staten, og det samme er min egen.

Steve Bannon, politisk aktivist

Den hørte gæsterne ved det hemmelige møde i konferencerummet i London om, da de var kommet ind på luksushotellet.

De var fra højrepopulistiske og højrenationalistiske partier i Europa, og Steve Bannon forsøgte at samle dem i en ny højrepopulistisk bevægelse, som han har døbt "Bevægelsen".

I løbet af to dage - 15. og 16. juli 2018 - forsøgte Steve Bannon at gøre nationalisterne internationale, men det lykkedes kun at få tilslutning fra et parti i Belgien.

Ingen af de øvrige var klar til et tættere samarbejde under Steve Bannons vejledning.

Men Steve Bannon har ikke givet op.

Og han får hjælp til at "jage en pæl gennem vampyrens hjerte" fra et temmelig opsigtsvækkende sted.

Gladiatorskolen

Trisulti-klosteret ligger på en bjergskråning i Italien to timers kørsel sydøst for Rom.

Bygningerne er fra begyndelsen af 1200-tallet og engang boede her op mod 100 munke, men i dag er der kun en enkelt 83-årig mand i munkekutte tilbage.

Selv om Steve Bannon er katolik, er det ikke for at blive munk, at han er med til at leje Trisulti-klosteret de næste 19 år.

I stedet vil han uddanne "kulturelle krigere".

Den herskende klasse i Vesten er groft inkompetent

Benjamin Harwell, daglig leder af gladiatorskolen

Den årlige husleje på 747.000 kroner bliver betalt af en tænketank, der kalder sig Institute for Human Dignity (DHI) - eller på dansk Instituttet for Menneskelig Værdighed.

Tænketanken har 12 kardinaler fra den katolske kirke i bestyrelsen - og Steve Bannon som protektor.

Bestyrelsesformanden er den konservative katolske kardinal Raymond Burke. Han har fortalt nyhedsbureauet Reuters, at Steve Bannon kommer til at spille en ledende rolle på klosteret.

Hans rolle bliver "at promovere en række projekter, der skal blive et afgørende bidrag til forsvaret af, hvad der engang blev kristendommen", siger Raymond Burke til Reuters.

Den daglige leder af klosteret er en 43-årig brite ved navn Benjamin Harwell. Han fortæller til tysk tv, at Steve Bannon har udnævnt ham til leder af "en gladiatorskole" for den yderste højrefløj.

Målet er at uddanne politikere og aktivister, som kan være med til at nedbryde den eksisterende samfundsorden.

- Steve siger hele tiden, at det, vi er nødt til at forstå om den herskende klasse i Vesten, er, at de er groft inkompetente, siger Benjamin Harwell til den tyske tv-station DW, der har mødt ham på klosteret.

- Vi går ud fra, at fordi de klæder sig pænt, reder deres hår og siger alle de rigtige ord, så må de være statsmænd, siger han.

Benjamin Harwell fortæller til den tyske tv-station, at han er sikker på, at Gud har udvalgt ham til opgaven på gladiatorskolen, som ifølge Steve Bannon skal uddanne sine elever til at forsvare, hvad han kalder "det jødisk-kristne Vesten".

Eleverne skal lære, "hvad værdierne er, og hvad vi står for, og så skal de modtage træning i moderne medier," sagde Steve Bannon, da han fortalte om skolen til den amerikanske tv-station CBS i marts 2019.

- Det er, hvad vi kalder en moderne gladiatorskole, tilføjede han.

Mediemanden

Moderne medier ved Steve Bannon en hel del om.

Han er tidligere chef for det amerikanske online-medie Breitbart, der er talerør for den yderste højrefløj i USA. Under Steve Bannons ledelse blev Breitbart stærkt kritiseret for at være imod homoseksuelle, imod feminister og for at bringe historier, der ikke havde hold i virkeligheden.

Hos Steve Bannon begyndte interessen for europæisk politik længe inden det hemmelige møde på luksushotellet i London.

Som chef for Breitbart offentliggjorde Steve Bannon allerede i februar 2014, at mediet ville åbne et kontor i London for at inspirere det yderste højre i Storbritannien.

Sideløbende med sit job hos Breitbart sad Steve Bannon i bestyrelsen for det dengang forholdsvis ukendte analysefirma Cambridge Analytica, der var delvist ejet af milliardæren Robert Mercer, som også postede store pengebeløb i Breitbart.

Cambridge Analytica blev siden kendt for at have skaffet sig adgang til 50 millioner Facebook-profiler og brugt data herfra til at målrette politiske budskaber. De målrettede budskaber hjalp med at få Donald Trump valgt som præsident i USA.

Præsidenten fyrede Steve Bannon som rådgiver i august 2017, og i januar 2018 mistede han jobbet hos Breitbart efter det blev offentligt kendt, at han havde kritiseret Donald Trumps søn.

I bogen Fire and Fury citeres Steve Bannon for at have kaldt Donald Trump Jr. for "upatriotisk" og "forræderisk".

Det fik Robert Mercers datter, Rebekah Mercer, der ejer en del af Breitbart, til at udsende en meddelelse, hvor hun skrev, at hun ikke støttede Steve Bannons "handlinger og udtalelser" - og så blev han fyret igen.

Milliardæren

Det ser dog ikke ud til, at han mangler penge.

Værelserne på Browns Hotel i London starter ved 5.000 kroner pr. nat.

Hvordan Steve Bannon finansierer sit eventyr i Europa er ikke helt gennemsigtigt, men han er selv temmelig velhavende.

Ifølge magasinet Forbes var han i 2017 god for cirka 48 millioner dollars. Penge der til dels kommer fra Steve Bannons tid som investeringsrådgiver, hvor han i 1993 blev aflønnet med små andele i fem forskellige tv-serier.

En af serierne var komedien Seinfeld, der på verdensplan har indspillet over tre milliarder dollars - penge som Steve Bannon har fået en lille andel af.

Desuden har den kinesisk fødte milliardær Miles Kwok været nævnt som en mulig donor. Hans hjem i New York er ifølge avisen The Guardian mere værd end hele Steve Bannons formue, og han kalder sig selv for Kinas svar på oprørslederen Che Guevara.

Miles Kwok ønsker at vælte styret i Kina, og han håber på hjælp fra USA, siger han til avisen.

Populisten

Lige nu er Steve Bannon dog mest aktiv i Europa.

For eksempel deltog han i de nordiske mediedage i Bergen tidligere på måneden, og her lod han sig fotografere med Uwe Max Jensen, der er medlem af det højrenationale danske parti Stram Kurs.

- Vi vil mødes med alle, der kan bidrage med noget positivt og inspiration. Han virker dygtig og arbejdsom, siger Uwe Max Jensen til TV 2.

Han vil ikke udelukke, at der er grundlag for "noget mere" i fremtiden.

- Rasmus Paludan (Partileder for Stram Kurs, red.) kan måske inspirere Steve Bannon, siger Uwe Max Jensen.

Steve Bannon har dog allerede hentet inspiration andre steder.

I Italien har han mødtes med den yderste højrefløj - blandt andet hos partiet Italiens Brødre, der har den fascistiske diktator Benito Mussolinis 51-årige barnebarn Caio Giulio Cesare Mussolini som medlem.

Og Steve Bannon lægger ikke skjul på, at han er fascineret af Benito Mussolini, der stod last og brast med Adolf Hitlers Nazityskland, ind til han blev skudt af italienske partisaner og hængt op i fødderne på Piazzale Loreto i Milano 28. april 1945.

- Han var tydeligvis elsket af kvinderne. Han var en rigtig mand. Han havde al den virilitet. Han havde også en fantastisk sans for mode, ja, alt det med uniformerne. Jeg er fascineret af Mussolini, sagde Steve Bannon under et interview med magasinet Spectator i foråret 2018.

Han vil dog ikke betegne sig selv som fascist.

- Det er alt sammen noget teoretisk vrøvl. Jeg ved ikke. Populisme, fascisme - hvem går op idet? Det er en smædekampagne fra medierne mod populistbevægelsen, sagde Steve Bannon dengang til magasinet.

Men hvad er han så?

Da Steve Bannon i 2016 skulle beskrive sin politiske ideologi til mediet The Daily Beast, nævnte han lederen af den russiske revolution Vladimir Lenin som et godt eksempel.

- Lenins målsætning var at tilintetgøre staten, og det samme er min egen. Jeg vil nedbryde hele systemet og tilintetgøre landets elite, sagde Bannon dengang.

Projektet

Dengang handlede det om USA, men Steve Bannons mål er stadig at nedbryde systemet.

Du er som en lille hamster, der bare løber rundt og rundt og rundt

Steve Bannon, politisk aktivist

Det fortalte han under et arrangement hos ungdomsorganisationen for det højrenationale parti Italiens Brødre i efteråret 2018.

Billedet herunder er en selfie af Steve Bannon og partiets leder, Giorgia Meloni.

Selv om han personligt er stenrig, ønsker Steve Bannon et opgør med det etablerede pengesystem, sagde han ved mødet i Italien.

- Regeringerne og Centralbankerne, der tilbyder gratis penge med negativ rente, har fanget alle i et gældshjul. Et kredithjul. Du er som en lille hamster, der bare løber rundt og rundt og rundt, sagde Steve Bannon til de unge italienere.

- Du kommer ikke til at eje noget. Du kan ikke spare noget op, for renten er på nul, du kan ikke købe nogen rigtig ejendom, fordi priserne er pustet op. Hvorfor er priserne pustet op? Fordi de skaber penge, så de rige kan købe sig fri.

- Den cyklus skal brydes, sagde Steve Bannon under mødet, der kan ses her.

Hvis hans projekt lykkes, siger han, at han vil skabe et nyt samfund baseret på traditionelle værdier.

- Et samfund bygget omkring familien. Et samfund bygget omkring forpagterne af det jødisk-kristne Vesten, der er blevet givet os i arv i 5000 år, sagde han under arrangementet i Italien.

- Hvad hele denne bevægelse ønsker, uanset om det er i USA, Storbritannien eller her i Europa, er at få suveræniteten tilbage til den enkelte borger og nationalstaterne, fortsatte han.

Om hans projekt lykkes, har vi endnu til gode at se.

På dagen for Europaparlamentsvalget bor Steve Bannon ifølge TV 2s oplysninger på et femstjernet luksushotel i Paris og forbereder sit næste træk.