EP-valg 2019

Salvini klar til 'det vigtigste EP-valg nogensinde': - Et valg mellem liv og død

Dagens valg kan få store konsekvenser for regeringssammensætningen i Italien.

Matteo Salvini er lige stået op. Han har sendt et billede ud af sin morgenmad til de millioner af trofaste følgere, han har på Facebook. Han er lige nu igang med at tygge sig igennem en stor tallerken med pølse, skinke og ost, og dertil et glas friskpresset appelsinjuice.

“Sejrherrens morgenmad. Godmorgen, kære venner og god søndag”.

Italiens stærke mand, indenrigs- og vicepremierminister Matteo Salvini, har konstant snor i sine følgere og støtter, som kvitterer med glade hilsener og opmuntrende ord til deres store idol.

En populær herre

Salvini er den europæiske politiker, der har flest følgere på Facebook. En million flere end for eksempel Macron. Han er i direkte kontakt med sine vælgere mange gange om dagen på sociale medier, og han skriver om alt fra politik til pizza, pasta, hunde og børn. Dagligdagsemner, som alle kan relatere til.

Han rejser også rundt og trykker folk i hånden, og tager selfies med dem til vælgermøder overalt i Italien. Han har besøgt fire-fem byer hver dag i månedsvis, og overalt bliver han modtaget af kæmpe folkeskarer, der tilbeder ham som en rockstjerne.

Hans kritikere har regnet ud, at han siden 1. januar kun har haft 17 fulde arbejdsdage på sit kontor i Indenrigsministeriet.

Selv svarer han: “Jeg vil være ude blandt folk”.

"Et valg mellem liv og død"

Salvini og hans parti Lega står til en kæmpe fremgang ved Europaparlamentsvalget i dag. Han spås et resultat på mellem 30% og 35 % af stemmerne. Næsten en fordobling i forhold til sidste års italienske parlamentsvalg.

Hans slogans i valgkampagnen handler om stop af illegal indvandring, farvel til EU’s forhadte sparepolitik og aversionen mod de gamle, etablerede partier og "bureaukraterne i Bruxelles”.

Salvini har sagt, at valget i dag, er "et valg mellem liv og død”, om “folket mod eliten”.

Det handler ifølge ham om at vælge mellem fortid og fremtid. Et valg mellem det gamle borgerfjerne, formynderiske EU og det nye borgervenlige EU. Han vil forandre Italien og forandre Europa, det har han hele tiden sagt. Han har derfor samlet en masse ligesindede, europæiske politikere fra blandt andet Dansk Folkeparti, AfD, Le Pens parti, Det østrigske frihedsparti etc., som har samme holdning til flere vigtige temaer. De vil alle kæmpe for lukkede grænser, stop for illegal immigration og for større magt til nationalstaterne og mindre til EU.

"Det vigtigste EP-valg nogensinde"

Valget i dag kan også blive afgørende for den italienske regerings fremtid. Den består af protestpartiet Femstjernebevægelsen og Lega. Hvis Lega går så meget frem, som Salvini og hans partifæller håber, kan det betyde, at Femstjernerne i nær fremtid vil blive vippet af pinden. De spås et dårligt valg, og mange analytikere i Italien forventer et snarligt parlamentsvalg i landet, hvis Legas resultat bliver kæmpestort.

Lega drømmer om at samle hele højrefløjen med blandt andre Berlusconis Forza Italia.

Så der er meget på spil. Her i landet betragtes dette Europaparlamentsvalg som det vigtigste nogensinde.