EP-valg 2019

Le Pen slår Macron i Frankrig - Farages Brexit-parti vinder i Storbritannien

Viktor Orbans parti Fidesz får 52 procent af stemmerne i Ungarn. Italiens EU-skeptiske Lega Nord står til massiv fremgang.

Exitpolls, prognoser og endelige resultater fra hele Europa pipler frem og viser, hvilken retning Europa bevæger sig i ved dagens europaparlamentsvalg.

I Storbritannien viser en prognose fra BBC, at Nigel Farage og hans nystiftede Brexit-parti står til en storsejr med 30 procent.

De EU-positive Liberaldemokrater står til en andenplads med 19 procent af stemmerne, mens det hårdt plagede konservative parti står til at blive tredjestørst med en opbakning i omegnen af 11 procent. I 2014 fik De Konservative 24 procent.

Le Pen over Macron

En exitpoll fra Frankrig viser, at Marine Le Pens parti Rassemblement National (National Samling) overraskende slår Emmanuel Macrons parti, En Marche.

- Det er en gigantisk sejr for Le Pen, og det, som Macrons lejr havde frygtet om noget, siger TV 2s korrespondent Frederikke Ingemann med direkte fra Le Pens hovedkvarter.

Le Pens parti får 24,2 procent i Europa-Parlamentet, Macrons parti 22,4 procent.

Grøn sejr i Tyskland

Den store sejrherre i Tyskland er midterpartiet De Grønne. Her noteres en stor fremgang fra 10 til 22 procent.

- Det er første gang, at klimaforandringer har spillet en så stor rolle ved et valg, siger De Grønnes partileder, Robert Habeck.

Angela Merkels parti CDU og søsterpartiet CSU får opbakning fra 28 procent af vælgerne - det er en tilbagegang på 7,3 procentpoint.

De tyske socialdemokrater i SPD får den største røffel fra vælgerne. Partiet får 15,5 procent af stemmerne. I 2014-valget stemte hele 27,3 procent på SPD.

- Det er ekstremt skuffende, siger SPD's leder, Andrea Nahles.

Lyn-analyse

Socialdemokraterne (SPD) er den store taber. De ryger ned på tredjepladsen, mens De Grønne bliver nummer to. Det er første gang, de får så godt et valg. Så der er al mulig grund til jubel hos De Grønne og grund til eftertanke hos SPD, som har fået sig noget af en øretæve. På grund af SPD's tilbageslag bliver det også en alvorlig lussing til den samlede koalitionsregering, som består af SPD, CDU og CSU, men CSU og Merkels CDU holder lige skindet på næsen.

Det højreorienterede parti Alternative für Deutschland får 10,5 procent af vælgeropbakning. En fremgang på tre procentpoint.

Sejr til Salvini

I Italien står det EU-skeptiske parti Lega Nord med indenrigsminister Matteo Salvini i spidsen til at blive EU-valgets helt store sejrherre. Ved seneste parlamentsvalg kunne Lega Nord trække opbakning fra 6,15 procent af vælgerne. Ifølge exitpolls får Salvinis parti i år opbakning fra mellem 26-31 procent af vælgerne.

Sverigedemokraterne tredjestørst i Sverige

Sverigedemokraterne står til at blive det tredje største svenske parti i EU-parlamentet. Det viser en foreløbig prognose fra det svenske medie SVT med i alt 16,9 procent af stemmerne. Det er en fremgang på 7,2 procentpoint.

Socialdemokraterna står til at blive størst med 25,1 procent, men Moderaterna ser ud til at blive næststørst med 17,6 procent.

Orbans parti får 52 procent

I Ungarn går premierminister Viktor Orban og hans konservative parti Fidesz frem. Partiet står ifølge en lokal exitpoll til 52 procent af stemmerne - en fremgang på fem procentpoint.

- Jeg håber på et skift i Europa til fordel for de partier, der vil stoppe migration", lød det fra Viktor Orban, der han afgav sin stemme i hovedstaden Budapest.

Fidesz er kendt for at være et nationalkonservativt og stærkt EU-kritisk populistparti, der blandt andet er imod indvandring og multikulturalisme i Ungarn.

Puigdemont står til valg

I Spanien går regeringspartiet Socialisterne frem og vinder yderligere fire sæder samtidig med at det primære oppositionsparti, det konservative Partido Popular mister mellem fire og fem sæder.

For første gang kan det højreorienterede parti Vox sætte sig til rette i parlamentet - partiet står til mellem fire og fem sæder.

Slutteligt står den kontroversielle tidligere katalanske separatistleder Carles Puigdemont til at blive valgt ind.

Han er imidlertid efterlyst i Spanien og risikerer at blive anholdt, hvis han rejser til Spanien for at få det papirarbejde i orden, som er krævet for at kunne indtage sin plads i Europa-Parlamentet i Bruxelles.

Fremgang til Kurz

I Østrig viser en exitpoll en fremgang til kansler Sebastian Kurz' konservative parti ÖVP på 7,5 procentpoint.

34,5 procent af vælgerne har ifølge exitpollen sat kryds ved ÖVP. På andenpladsen kommer Socialdemokraterne med 23,5 procent.

Landet er midt i en indenrigspolitisk skandale, der har tvunget Sebastian Kurz' regering til at udskrive nyvalg og fået vicekansleren fra Frihedspartiet (FPÖ) til at gå af efter afslørende skjulte optagelser. FPÖ står til en tilbagegang på 2,2 procentpoint.

Den østrigske exitpoll er baseret på 5200 vælgere med en statistisk usikkerhed på 2,5 procent.

I Østrig står Frihedspartiet til stor tilbagegang efter russisk skandalesag. Video: Esben Christensen

Hollandsk opbakning til EU-spidskandidat

I Holland foretog den statslige tv-kanal NOS allerede fredag en exitpoll. Den hollandske prognose viser en fremgang til de proeuropæiske partier.

Det hollandske arbejderparti PVDA står til en fremgang fra tre til fem mandater.

Resultatet er værd at notere, da Frans Timmermans, der er Europa-Kommissionens næstformand, kommer fra PVDA. Samtidig er han de europæiske socialdemokraters bud på en ny formand for Europa-Kommissionen. En post, som Margrethe Vestager også har budt ind på.

Græsk premierminister udskriver valg

I Grækenland har premierminister Alexis Tsipras fra det venstreorienterede parti Syriza udskrevet nyvalg på baggrund af partiets ringe valg, hvor de er blevet overhalet af det konservative parti Nyt Demokrati.

Kommunistpartiet samt det ekstremt højreorienterede parti Gyldent Daggry, der tidligere har glorificeret Adolf Hitler, står hver især til mellem fem og syv procent af stemmerne, og skal dermed gøre sig klar til at sende folk til Bruxelles.

De næste lande, der ventes at have exitpoll-resultater klar, er Cypern, Irland og Malta.

Det vurderes, at 426 millioner vælgere kan stemme til europaparlamentsvalget, hvor 751 personer skal vælges.

Lyn-analyse

Tre tendenser, man skal holde øje med i Europa:

1) Hvordan klare de liberale partier sig? De liberale, pro-europæiske partier står til at gå frem.

Læg blandt andet mærke til resultaterne i Frankrig, Danmark og Storbritannien her.

2) Hvor meget kommer klimakampen til at præge valget?

Her er resultaterne i lande som Tyskland, Holland og Belgien af særlig interesse.

3) Bliver de højrenationale kræfter mere fremherskende ved dette valg?

Her bliver blandt andet Italien, Frankrig, Tyskland, Sverige og Holland spændende at følge.