Udland

Dansker fik nyhed om vens død på vej ned fra Everest - efterlyser regler for bjergbestigere

Trafikken på vej til toppen af Mount Everest har kostet adskillige mennesker livet.  Handout / Ritzau Scanpix

Ti bjergbestigere har mistet livet på en uge. Danske Rasmus Kragh kalder det tragisk.

Den danske bjergbestiger Rasmus Kragh, der torsdag som den første dansker nogensinde besteg verdens højeste bjerg uden brug af medbragt ilt, er personligt berørt af et af de mange dødsfald på Mount Everest den seneste tid.

Lørdag kom det frem, at yderligere tre bjergbestigere er meldt omkommet, og dermed har i alt ti personer mistet livet på bjerget inden for godt en uge.

Da Rasmus Kragh var på vej ned ad bjerget, fik han nyheden om, at en indisk bjergbestiger, som han kender og har klatret med tidligere, var omkommet.

- Man bliver påvirket, når mennesker må betale den dyreste pris, mens de laver det samme, som det, jeg er passioneret omkring. Bjergbestigning er en risikosport, og det må man gøre sig klart, uanset om man gør det uden eller med kunstig ilt, siger han til TV 2 og tilføjer:

- Det er tragisk, men også en realitet.

De mange dødsfald kan hænge sammen med, at der er for mange klatrere på bjerget.

- Det er et stort problem, fordi ruten er meget farlig, og der er altid en risiko. Og masser af trafik gør rejsen ganske svær, siger lederen af ekspeditionsorganisationen Pioneer Adventures, Nivesh Karki til New York Times. Pioneer Adventures arrangerede turen for én af de omkomne - en 54-årig amerikaner.

Trafikken kan koste dig livet

Et billede af voldsom trængsel på Mount Everest, der viser en lang slange af 250-300 mennesker, er blevet delt på sociale medier.

Billedet er taget natten til onsdag, hvor usædvanligt klart vejr fik særligt mange grupper til at begive sig mod toppen af verdens højeste bjerg.

Rasmus Kragh har set billedet, men han befandt sig ikke selv i den lange kø mod toppen. Netop udsigten til mange mennesker fik Rasmus Kragh til at udskyde sin tur mod toppen til dagen efter, og selvom der var mange mennesker, var han ikke tvunget til at stoppe op og vente i kø.

- Det er en enorm risiko, hvis du sidder fast i den ekstreme højde. Hvis du ikke bruger medbragt ilt, vil det koste dig livet, hvis du sidder fast i trafikken, siger Rasmus Kragh til TV 2.

30-årige Rasmus Kragh vil skrive en bog om sin bedrift, når han kommer hjem.

Det estimeres, at 802 mennesker har nået toppen af det 8848 meter høje bjerg i 2018. Og 2019 tegner til, at bjerget får endnu flere besøgende, som vil nå til tops fra enten Tibet eller Nepal.

Det værste og bedste kommer frem i folk

Det koster hårdt arbejde og mange penge, hvis man vil bestige Mount Everest. Hver bjergbestiger er fokuseret på sin egen bedrift, og derfor kan man komme i et dilemma, hvor man skal hjælpe en person i nød eller redde sig selv, fortæller Rasmus Kragh.

- Man ser det bedste i mennesker. Men man ser også det værste i mennesker, siger han.

- Det var satanedeme hårdt. Fy for helvede. Sådan lød den første reaktion fra Rasmus Kragh via en walkie talkie til hans team i base camp.

- Nogle mennesker er utroligt venlige af natur og hjælper gerne deres næste helt naturligt, mens andre er så fokuserede på det her mål, de har ofret alt for, og det kommer også til udtryk i form af brede armbevægelser og spidse albuer, siger han og fortsætter:

- Det kan gå den forkerte vej, hvis man fokuserer på sit eget mål og overser, at der er en ved siden af, der er hårdt ramt og har det dårligt og kan bruge en hjælpende hånd. Men man må også gøre klart med sig selv, at man er sig selv nærmest, og oddsene er hårde, siger han.

Er det virkelig så kynisk?

- Man skal også passe på med at kalde det kynisme. Hvis man skal hjælpe andre mennesker, der har sat sig selv i den livsfarlige situation, så skal man sætte sit eget liv på spil for at hjælpe. Det er et dilemma.

Rasmus Kragh har ikke selv stået i en situation, hvor han har måttet afslå at hjælpe en anden bjergbestiger.

I den nuværende sæson har Nepal ifølge Ritzau udstedt tilladelser til rekordmange - 381 - klatrere til en værdi af 11.000 dollar per styk - svarende til knap 75.000 kroner. De fleste af dem tager turen til toppen sammen med en lokal sherpa. Omkring 600 personer har i år nået toppen af Everest på den nepalesiske side. Derudover har mindst 140 besteget bjerget fra den tibetanske side.

Ærgerlig over fokus på dødsfald

Den danske bjergbestiger nåede toppen af Mount Everest natten til torsdag dansk tid. Han er nu retur i Mount Everest Base Camp i 5300 meters højde, hvorfra han har givet interview til tv2.dk.

Beskeden, Rasmus Kragh natten til torsdag 23. maj 2019 sendte til sit team.

Han beskriver trængslen og de mange dødsfald på bjerget som et resultat af, at verdens top er blevet et udflugtsmål for turister.

- Det må bare aldrig nogensinde blive til turisme, og desværre finder man både turismen og den professionelle sportsudøver på det her bjerg. De har samme mål, og det er toppen. De deler en arena, og det kan være svært at skille ad, når man ser et billede, siger Rasmus Kragh.

Samtidig ærger det ham også, at de mange dødsfald skaber et negativt fokus på Mount Everest.

- Det er synd, synes jeg. Personligt er det synd, at min præstation skal flyde sammen med alt det andet, der også sker og de dødsfald, der er, siger han.

Han efterlyser regler for, hvor dygtig en bjergbestiger, man skal være for at blive givet adgang til at bestige bjerget, så der ikke opstår så meget trafik.

Lykkedes i tredje forsøg

Rasmus Kragh har to gange tidligere forsøgt at bestige verdens højeste bjerg. Både i 2017 og 2018 måtte han vende om kort før målet på grund af dårligt vejr.

Rasmus Kragh stod på toppen af Mount Everest i ti minutter.

Over 4500 forskellige bjergbestigere har besteget Mount Everest, men med danskerens bedrift skriver han sig ind i en ganske særlig klub, for under 200 af dem har gjort det uden brug af medbragt ilt.

18 andre danskere har før Rasmus Kragh besteget det 8848 meter høje bjerg i Himalaya, men i modsætning til ham har de medbragt ilt.