Topdemokrat antyder, at 'mentalt ustabil' Trump burde søge orlov

Topdemokraten Nancy Pelosi er gået voldsomt til angreb på præsidenten. Trump beskriver til gengæld sig selv som 'et ekstremt stabilt geni’.

I USA har præsident Donald Trump og den demokratiske leder af Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, kastet sig ud i en voldsom krig på ord.

Begge beskylder modparten for at være mentalt ustabil.

Nancy Pelosi siger, at hun er bekymret for Trumps mentale tilstand:

- Jeg beder for USA's præsident. Jeg ville ønske, at hans administration, familie eller stab ville gribe ind for landets skyld. Måske vil han tage orlov, jeg ved det ikke, siger hun.

Præsidenten har til gengæld givet Nancy Pelosi tilnavnet 'Skøre Nancy':

- Hun er ved at gå i stykker. Jeg har observeret hende gennem en længere periode. Hun er ikke den samme person. Det er gået helt galt for hende, siger Donald Trump.

Tingene eksploderede mellem de to på et møde onsdag, hvor de skulle diskutere investeringer i infrastruktur. Ifølge Nancy Pelosi afbrød Trump mødet efter få minutter med et raserianfald og nægtede at forhandle videre.

Raseriet havde ikke noget med mødets emne at gøre, men skyldtes, at Nancy Pelosi og demokraterne i Repræsentanternes Hus fortsætter med at undersøge Trumps økonomiske forhold samt Trumps og hans medarbejderes forhold til Rusland.

Jesper Steinmetz: Nancy Pelosi er i en klemme

TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz forklarer, at Donald Trump havde regnet med, at undersøgelserne af ham ville være overstået med offentliggørelsen af hovedpunkterne af Mueller-rapporten. Men sådan er det ikke gået.

- Den rapport har jo vist sig at være langt mere nuanceret end som så. Derfor er der en række ledetråde, som demokraterne stadig ønsker at få undersøgt. Det piner Trump, og det piner ham, at Nancy Pelosi nu også har skruet op for retorikken og direkte har antydet, at hun tror, at USA's præsident skjuler noget, forklarer Jesper Steinmetz.

'Et stabilt geni'

Donald Trump selv har afvist, at han mistede besindelsen på mødet med Nancy Pelosi. I en tale i Det Hvide Hus torsdag beskrev han sig selv som 'et ekstremt stabilt geni'.

Og han fik en række af sine medarbejdere, der havde deltaget i mødet med Pelosi, til én for én at aflægge vidnesbyrd om, hvordan han havde optrådt på mødet.

Ifølge The Guardian var medarbejderne helt enige:

- Meget rolig. Du var meget rolig, sagde hans rĂĄdgiver Kellyanne Conway.

- Meget rolig, sagde pressesekretær Sarah Sanders.

- Du var meget rolig, supplerede kommunikationschef Mercedes Schlapp.

Og Trump selv konkluderede:

- Jeg kunne ikke have været mere rolig.

'Mere præsident-agtigt'

Men der gik ikke lang tid, før Nancy Pelosi skød tilbage:

- Når dette 'ekstremt stabile geni' begynder at opføre sig mere præsident-agtigt, så vil jeg med glæde samarbejde med ham om infrastruktur, handel og andre emner, skrev hun på Twitter.

Lyn-analyse

Nancy Pelosi skruer op for det retoriske blus, fordi hun ogsĂĄ stĂĄr i en kattepine. Hun stĂĄr klemt i sit eget parti. Mellem partiets venstrefløj, som ønsker at indlede en rigsretssag mod Donald Trump, og de mere moderate demokrater, der mener, det vil skade partiet, hvis de indleder en sag, som de i sidste ende ikke kan vinde. Sporene skræmmer fra 1998, hvor republikanerne forgæves forsøgte at fĂĄ præsident Bill Clinton dømt ved en rigsretssag og efterfølgende kom til at betale en høj politisk pris for det. De tabte ved de efterfølgende valg. Det er det, Nancy Pelosi ikke vil risikere.