Udland

Selvfølgelig stiller jeg op til formandspost, siger Johnson

Den næste leder må gøre Storbritannien til et forbillede for frihandel, siger tidligere udenrigsminister.

Storbritanniens tidligere udenrigsminister Boris Johnson siger, at "selvfølgelig" vil han stille op i kampen om at blive premierminister efter Theresa May.

Han siger, at den vigtigste opgave for den næste leder er at få Storbritannien ordentligt ud af EU og gøre landet til et forbillede for frihandel - både på europæisk og globalt plan.

I en tale, som Johnson holdt i Schweiz fredag, efter May havde meddelt, at hun går af i næste måned, roste den tidligere udenrigsminister og tidligere London-borgmester den afgående premierminister for "tålmodigt og stoisk" at have håndteret de forskellige problemer, som er knyttet til briternes udtræden af EU.

- En ny leder vil have muligheden for at gøre tingene på en anden måde og få et andet momentum med en ny administration, hedder det i talen, som Johnson holdt i byen Interlaken.

Han sagde, at et nyt kapitel kan skrives ved, at Storbritannien udvikler "et fantastisk forhold med frihandel med Europa", når det er ude af EU.

- Men Storbritannien kan også blive et forbillede for global frihandel, pointerer han.

Trådte tilbage som udenrigsminister

Han henviser til, at landet har verdens mest sammensatte og forskelligartede hovedstad med en teknologisektor og universiteter i verdensklasse.

Den 54-årige Boris Johnson trådte tilbage som udenrigsminister i juli sidste år. Det skete i protest mod Mays håndtering af den britiske udtræden af EU.

Han tilhører den stærkt antieuropæiske fløj i Det Konservative Parti, der ønsker et fuldstændigt brud med EU.

Er favorit

Bookmakerne i London har Johnson som favorit til at efterfølge May i Downing Street 10.

Op mod en snes politikere fra det konservative parti anses for at være kandidater eller blive kandidater til at efterfølge May - eller også ventes de at melde sig.

Mulige efterfølgere til Theresa May

 1. Boris Johnson, 54 år

  Han er bookmakernes favorit.

  Tidligere udenrigsminister. Var op til folkeafstemningen om brexit den 23. juni 2016 en af lederne på brexitfløjen. Forlod i juli i fjor udenrigsministerposten i protest mod Mays håndtering af processen.

 2. Dominic Raab, 45 år

  Han er bookmakernes foretrukne kandidat efter Boris Johnson.

  Tidligere brexitminister. Var advokat, før han blev medlem af parlamentet i 2010. Trådte af som brexitminister i november efter et halvt år på posten og blev betragtet som en af Mays nøgleministre.

   

 3. Michael Gove, 51 år

  Har ikke meddelt, om han er kandidat.

  Førte også kampagne for brexit i 2016. Er miljøminister og har til manges overraskelse vist sig som en af Mays allierede i hendes brexitstrategi.

  Forsøgte forgæves at afløse David Cameron, da denne gik af som premierminister efter folkeafstemningen.

 4. Jeremy Hunt, 52 år.

  Er blevet spurgt, om han er kandidat til at afløse May. Han svarede: - Vent og se.

  Jeremy Hunt er pt. udenrigsminister. Han har opfordret Det Konservative Parti til at begrave intern strid og stå sammen over for EU.

  Op til folkeafstemningen talte han for at blive i EU.