Kø på Mount Everest - to bjergbestigere mister livet
Mens den danske bjergbestiger nu er på vej ned ad verdens højeste bjerg, har andre ikke klaret nedstigningen. Syv har mistet livet den seneste uge.
I de samme timer som den danske bjergbestiger Rasmus Kragh natten til torsdag nåede toppen af Mount Everest uden medbragt ilt, mistede to andre bjergbestigere livet i mødet med verdens højeste bjerg.
Det skriver New York Times.
Det var tilsyneladende en kø på bjerget, som førte til en amerikansk mand og en indisk kvindes død.
Godt vejr havde fået hundredevis af klatrere til at øjne en mulighed for at nå toppen af verdens højeste bjerg, og det betød, at mellem 250 og 300 bjergbestigere måtte vandre i én lang række på vej mod tinderne.
- Jeg har før oplevet flaskehalse på bjerge, men ikke så mange mennesker i så stor en højde, skriver klatreren Nimal Puria i en besked til New York Times. Han tilføjer, at det kunne være blevet en ren katastrofe, hvis vejret havde ændret sig.
Der er i forvejen adskillige farer, som bjergbestigere skal forcere på Mount Everest - risikoen for frostbid og iltmangel for blot at nævne et par stykker - men både den mandlige og kvindelige bjergbestiger nåede verdens højeste punkt.
Kollapsede under nedstigning
Under nedstigningen gik det dog galt.
Den 54-årige amerikaner Donald Cash kollapsede ifølge ekspeditionsorganisationen Pioneer Adventures efter en usædvanlig lang vandring til toppen. Amerikaneren rejste med guides fra Pioneer Adventures, men da bjergbestigeren kollapsede med højdesyge, lykkedes det ikke at redde ham.
Også den 54-årige indiske kvinde, Anjali Kulkarni, mistede livet under den tre timer lange nedstigning. Hun var på vej ned sammen med sin mand, da hun mistede livet, oplyser Arun Treks and Expedition, som stod for parrets tur. Manden nåede ned i sikkerhed.
- På grund af den store trafik torsdag og forsinkelserne i forbindelse med at returnere kunne hun ikke bevare sin energi, lyder forklaringen fra gruppelederen Phupden Sherpa, ifølge New York Times.
Syv er omkommet på én uge
Den amerikanske avis har talt med lederen af Pioneer Adventures, Nivesh Karki, som fortæller, at vejret var usædvanligt klart natten til torsdag, hvilket fik særligt mange grupper til at begive sig mod toppen.
Ifølge Nivesh Karki har det høje antal bjergbestigere på Mount Everest over længere tid ændret forholdene.
- Det er et stort problem, fordi ruten er meget farlig, og der er altid en risiko. Og masser af trafik gør rejsen ganske svær, siger han.
Trods de mange farer fortsætter antallet af besøgende på Mount Everest med at stige. I 2018 nåede rekordmange bjergbestigere toppen ifølge Alan Arnette, som dokumenterer klatrernes succesrate.
Det estimeres, at 802 mennesker har nået toppen af Mount Everest i 2018. Og 2019 tegner til, at bjerget får endnu flere besøgende, som vil nå til tops fra enten Tibet eller Nepal.
I 2018 døde fem bjergbestigere. Men med de to seneste dødsfald er antallet af omkomne for 2019 allerede højt. I sidste uge blev en indisk mand fundet død i sit telt, mens en irer forsvandt efter et fald.
I alt har syv personer mistet livet på Mount Everest den seneste uge, oplyser nyhedsbureauet AFP fredag formiddag. Tallet er vokset, efter at yderligere tre bjergbestigere er bekræftet omkommet af ekspeditionsarrangører.
Den seneste uges dødsfald på bjerget er også det samlede tabstal for hele sæsonen, ifølge The Independent.
Tredje forsøg
Danske Rasmus Kragh er i skrivende stund på vej ned ad Mount Everest. Han håber at kunne være i Base Camp klokken 11 fredag dansk tid.
TV 2 har været i kontakt med hans presseansvarlige, Benjamin Rud Elberth, som fortæller, at Rasmus Kragh ikke har omtalt dødsfaldene.
- Han tog afsted mod toppen tidligt for at undgå at komme i kø. Det er lykkedes, for ellers kunne han ikke nå til toppen. Han skulle jo gøre det uden ilt og kunne derfor ikke holde til at stå i kø sammen med de andre, forklarer Benjamin Rud Elberth.
Rasmus Kragh har to gange tidligere forsøgt at bestige verdens højeste bjerg.
Over 4500 bjergbestigere har besteget Mount Everest, men med danskerens bedrift skriver han sig ind i en ganske særlig klub, for under 200 af dem har gjort det uden brug af medbragt ilt.
18 andre danskere har før Rasmus Kragh besteget det 8848 meter høje bjerg i Himalaya, men i modsætning til ham har de medbragt ilt.