EP-valg 2019

Du stemmer på et dansk parti - men også på en af disse otte EU-grupper

Næsten alle medlemmer af Europa-Parlamentet tilhører en af otte 'grupper'. Se her, hvad grupperne står for:

Når danskerne på søndag stemmer til europaparlamentsvalget, så er det ikke kun en stemme på en dansk kandidat og et dansk parti.

Det er også indirekte en stemme på en af de mindst otte grupper i Europa-Parlamentet, som medlemmerne fra hele EU fordeler sig i.

Og det kan få praktisk betydning, hvilke grupper der får danske repræsentanter.

Faktisk så stor betydning, at en dansk fagbevægelse ganske usædvanligt har udtrykt håb om, at den konservative spidskandidat Pernille Weiss må få et godt valg. Alene af den grund, at fagbevægelsen frygter, at Danmark ikke bliver repræsenteret i parlamentets største og stærkeste gruppe, den konservative EPP.

- Det er helt afgørende, at der er danskere i de store grupper, for det er der, de store beslutninger træffes. Derfor vil det være ærgerligt, hvis vi mister vores stemme i den konservative gruppe, har Bente Sorgenfrey, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (navnet på den nye sammenslutning af LO og FTF), udtalt.

S&D - Det progressive forbund af Socialdemokrater, EFA - De Grønne/Den Europæiske Fri Alliance, ALDE - Alliancen af Liberale og Demokrater, EPP - gruppen af konservative og kristelige demokrater, ECR - de europæiske konservative og reformister, ES - European Spring, GUE/NGL - Den Europæiske Venstrefløjs Gruppe/Nordiske Grønne Venstre.

To store og seks mindre

Traditionelt har der været to store grupper i Europa-Parlamentet; den konservative, kristendemokratiske gruppe (EPP) og den socialdemokratiske gruppe (S&D). De har tilsammen over halvdelen af medlemmerne i det siddende Europa-Parlament og har traditionelt været kongemagere, når topposterne i EU-systemet skulle fordeles.

I dag er der otte grupper i Europa-Parlamentet, der repræsenterer både det politiske spekter fra venstre til højre, grønne idealer og EU-skepsis.

Dertil kommer en lille restgruppe af løsgængere, der består af partier, der ikke har kunnet finde samarbejdspartnere, eller enkeltmedlemmer, der har forladt deres parti i løbet af valgperioden.

Her går din EU-stemme hen:

Din stemme er også en stemme på en gruppe i Europaparlamentet. Se her, hvor den ender:

Konservative

Konservative

Gruppen af konservative og kristelige demokrater (EPP).

Det er den største gruppe i Europaparlamentet, først og fremmest takket være dusinvis af medlemmer fra Angela Merkels kristendemokratiske parti.

I det siddende parlament havde EPP 215 af parlamentets 751 medlemmer. En af dem var den konservative Bendt Bendtsen, hvis parti fik ét mandat ved sidste valg.

En stemme på de Konservative støtter denne gruppe.

(Der er indgået valgforbund mellem Konservative, Venstre og Liberal Alliance, så indirekte kan en stemme på Venstre eller Liberal Alliance også ende med at støtte denne gruppe).

Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Socialdemokrater

Socialdemokrater

Det progressive forbund af Socialdemokrater (S&D).

Gruppen rummer socialdemokratiske partier fra hele Europa, og blandt dem har der i den seneste periode været tre danske socialdemokrater: Jeppe Kofod, Ole Christensen og Christel Schaldemose. Gruppen havde 189 pladser i det nu afgående parlament.

En stemme på Socialdemokratiet støtter denne gruppe.

(Der er indgået valgforbund mellem Socialdemokratiet og SF, så indirekte kan en stemme på SF også komme til at støtte denne gruppe)

Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

EU-skeptiske

EU-skeptiske

De Europæiske konservative og reformister (ECR).

En gruppe, hvis kerne er det britiske konservative parti, der adskiller sig fra andre konservative partier ved sin udprægede EU-skepsis. Gruppen omfatter desuden en række nationalkonservative partier, blandt andre Dansk Folkeparti og Sverigesdemokraterna. Gruppen fik 74 mandater efter sidste valg.

Dansk Folkepartis fire valgte medlemmer, Morten Messerschmidt, Anders Vistisen, Jørn Dohrmann og Rikke Karlsson, er med her (Rikke Karlsson har forladt Dansk Folkeparti på grund af den såkaldte Meld & Feld-skandale, men er stadig med i ECR).

En stemme på Dansk Folkeparti støtter denne gruppe.

Et nyt projekt kaldet 'Fornuftens Europa' kan dog ændre på det. Denne nye gruppe skal samle nationale højregrupper i ECR og ENF til en samlet gruppe (Det er de grupper, der her benævnes 'EU-skeptiske' og 'Nationerne').

Dansk Folkeparti vil tilslutte sig denne gruppe, hvis den bliver oprettet (se under 'Fornuften').

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Liberale

Liberale

Alliancen af Liberale og Demokrater (ALDE).

Den liberale midtergruppe har 70 mandater i det siddende parlament. Gruppen omfatter, som den eneste, medlemmer fra mere end et dansk parti.

Morten Løkkegaard (Venstre) og de radikale Morten Helveg Petersen og Jens Rohde er medlemmer her.

Også Liberal Alliance forventes at søge medlemskab i ALDE, hvis de får et mandat.

En stemme på Venstre, de Radikale eller Liberal Alliance støtter denne gruppe.

(Der er indgået valgforbund mellem Venstre, Liberal Alliance og Konservative, så indirekte kan en stemme på de Konservative komme til at støtte denne gruppe. Ligeledes er der indgået valgforbund mellem Radikale og Alternativet, så en stemme på Alternativet kan på samme måde ende med at støtte denne gruppe).

Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Venstrefløjen

Venstrefløjen

Den Europæiske Venstrefløjs Gruppe/ Nordiske Grønne Venstre (GUE/NGL).

Gruppen er en alliance af europæiske venstrepartier som Die Linke fra Tyskland og Podemos fra Spanien og havde 52 mandater i det siddende parlament.

Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU har siddet i denne gruppe i perioden.

Enhedslisten stiller op til Europaparlamentet for første gang og vil også tilslutte sig denne gruppe, hvis de får valgt en repræsentant.

En stemme på Folkebevægelsen mod EU eller Enhedslisten støtter denne gruppe.

(Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten har indgået valgforbund, så uanset hvilket af de to partier, der bliver valgt, støtter det denne gruppe).

Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

De grønne

De grønne

Gruppen De Grønne/Den Europæiske Fri Alliance omfatter blandt andre Die Grünen fra Tyskland og en række andre miljøpartier. Gruppen havde 50 mandater i det seneste Europaparlament.

Fra Danmark har SF’s Margrete Auken siddet i denne gruppe.

En stemme på SF støtter denne gruppe.

(Der er indgået valgforbund mellem SF og Socialdemokratiet, så indirekte kan en stemme på Socialdemokratiet ende med at støtte denne gruppe).

Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Frihed

Frihed

Europæisk Frihed og Direkte Demokrati (EFDD).

En gruppe af protestpartier som det britiske Brexit Party, tyske Alternative für Deutschland og den italienske Femstjernebevægelse, der har siddet på 46 mandater i det afgående parlament.

Der er ingen danskere i gruppen og heller ikke nogen af de opstillede danske partier, der har planer om at være med her.

Foto: Alessandro Bianchi / Ritzau Scanpix

Nationerne

Nationerne

Et Nationernes og Frihedens Europa (ENF).

En gruppe af partier på det nationale højre som Rassemblement National i Frankrig (Marine Le Pens parti, der tidligere hed Front National), Lega Nord i Italien og det østrigske Frihedsparti.

Der er ingen danske medlemmer af denne gruppe og heller ingen af de opstillede danske partier, der har planer om at tage kontakt til denne gruppe.

Gruppen kan efter valget blive en del af en nye, stor gruppe kaldet 'Fornuftens Europa', som også Dansk Folkeparti overvejer at tilslutte sig (se under 'Fornuften').

Foto: Francois Guillot / Ritzau Scanpix

Forår

Forår

Bevægelsen European Spring findes ikke i det nuværende Europaparlament. Det er en fælles opstilling af en række grønne, europæiske bevægelser, blandt andre Alternativet i Danmark.

Bevægelserne stiller op på en fælles platform på miljø og klimaspørgsmål, og hvis tilstrækkeligt mange bliver valgt ind på europæiske plan, vil de danne deres egen gruppe i parlamentet.

En stemme på Alternativet er en stemme på denne gruppe.

(Der er valgforbund mellem Radikale og Alternativet, så en stemme på de Radikale kan indirekte blive en støtte til denne gruppe).

Foto: Frank Cilius / Ritzau Scanpix

Fornuften

Fornuften

En ny gruppe kan være på vej. 

Matteo Salvini og partiet Lega fra Italien har taget initiativ til en ny gruppe i Europaparlamentet efter valget. Den hedder 'Fornuftens Europa' og har som mål at samle nationale og EU-skeptiske højrepartier fra grupperne ECR, EFDD og ENF (de grupper, der her kaldes 'EU-skeptiske', 'Frihed' og 'Nationerne') og andre i en stor, fælles gruppe.

Dansk Folkeparti har udtrykt støtte til projektet.

En stemme på Dansk Folkeparti kan blive en stemme på denne gruppe.

 

Foto: Maurizio Brambatti / Ritzau Scanpix

Det kan være et puslespil for de europæiske partier at finde sammen i grupper i Europa-Parlamentet, for der bliver valgt repræsentanter for flere end 100 forskellige partier.

En gruppe skal bestå af mindst 25 medlemmer, og samtidig skal en gruppe have medlemmer fra mindst syv af EU's 28 (snart 27) medlemslande. Til gengæld er der store fordele forbundet med at være med i en gruppe, både økonomisk og praktisk støtte i form af sekretariatshjælp med mere.

Flest til Venstre

Den seneste meningsmåling fra Megafon før søndagens valg i Danmark tyder på, at Venstre får fire mandater, Socialdemokratiet tre, Dansk Folkeparti og SF hver to og Konservative, Radikale og Enhedslisten hver et mandat.

Spidskandidaterne til Europa-Parlamentet

Rina Ronja Kari

Rina Ronja Kari

Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU

 • 34 år.
 • Fik 63.673 personlige stemmer ved EP-valget i 2014.
 • Dengang afløste hun Søren Søndergaard.
 • Medlem af Enhedslisten.
 • Uddannet cand.soc. i virksomhedsledelse og bachelor i matematik og virksomhedsstudier fra Roskilde Universitet.
 • Har været organisationskonsulent i Pædagogstuderendes Landssammenslutning og sekretariatsleder for Erhvervsskolernes Elev-Organisation.
 • Bor på Amager med sin mand Christian Bierlich og datteren Stella.

Læs mere om Rinja Ronja Kari her.

Foto: TV 2

Margrete Auken

Margrete Auken

Margrete Auken, Socialistisk Folkeparti

 • 74 år.
 • Stiller op til sin fjerde valgperiode i Europa-Parlamentet.
 • Har været medlem af Folketinget i 1979-1990 og i 1994-2004.
 • Fik 153.072 personlige stemmer ved seneste EP-valg i 2014.
 • Udannet teolog og sognepræst.
 • Mor til folketingsmedlem og tidligere minister Ida Auken.
 • Gift med litteraturhistoriker Erik A. Nielsen.

Læs mere om Margrete Auken her.

Foto: TV 2

Jeppe Kofod

Jeppe Kofod

Jeppe Kofod, Socialdemokratiet

 • 45 år.
 • Stiller op til sin anden periode i Europa-Parlamentet.
 • Fik 170.739 personlige stemmer ved EP-valget i 2014, næstflest af alle.
 • Medlem af Folketinget fra 1998 til 2014, valgt på Bornholm.
 • Bachelor i socialvidenskab fra Roskilde Universitet i 2004 og Master of Public Administration fra Harvard University i 2007.
 • Har arbejdet som ungdomsskolelærer på Nexø Ungdomsskole og lærervikar på Svaneke Skole, på Bornholmstrafikkens færger og som projektkoordinator i international afdeling på Socialdemokraternes partikontor.

Læs mere om Jeppe Kofod her.

Foto: TV 2

Pernille Weiss

Pernille Weiss

Pernille Weiss, Det Konservative Folkeparti

 • 51 år.
 • Afløser Bendt Bendtsen som spidskandidat.
 • Uddannet sygeplejerske, kandidat i sundhedsvidenskab på SDU og har en master i Ledelse og Innovation fra CBS og Institut for Uddannelse og Pædagogik.
 • Har arbejdet som markedsansvarlig for COWI Sundhed, har været chef for Arkitema Sundhed og stiftede i 2008 virksomheden ArchiMed.
 • Har været amtsrådsmedlem i Fyns Amt fra 1996-2004 og var medlem i Dansk Sygeplejeråd i seks år.
 • Har forsøgt at komme Folketinget for Det Konservative Folkeparti uden held.
 • Bor på Christianshavn og er mor til tre voksne børn.

Læs mere om Pernille Weiss her.

Foto: TV 2

Mette Bock

Mette Bock

Mette Bock, Liberal Alliance

 • 61 år.
 • Medlem af Folketinget siden 2011 og er nuværende kultur- og kirkeminister.
 • Har tidligere været medlem af Det Radikale Venstre og SF.
 • Uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet og mag.art. i filosofi fra Odense Universitet.
 • Har blandt andet arbejdet som programdirektør i DR, prorektor for videnspredning ved Aahus Universitet, adm.dir. og chefredaktør for JydskeVestkysten, som journalist på Jyllands-Posten og direktør for Muskelsvindfonden.
 • Søster til udenrigsminister Anders Samuelsen.
 • Er gift med seminarielektor Hans Jørn Bock.

Læs mere om Mette Bock her.

Foto: TV 2

Peter Kofod

Peter Kofod

Peter Kofod, Dansk Folkeparti

 • 29 år.
 • Uddannet lærer.
 • Valgt til Folketinget i 2015.
 • Går under navnet 'mini-Tulle' for sin lighed med Kristian Thulesen Dahl.
 • Afløser Morten Messerschmidt, der i 2014 slog alle rekorder i personlige stemmetal, som spidskandidat.
 • Er gift med bulgarske Vasileva Hristov, hvis efternavn han har tilføjet sit.

Læs mere om Peter Kofod her.

Foto: TV 2

Morten Løkkegaard

Morten Løkkegaard

Morten Løkkegaard, Venstre

 • 54 år.
 • Valgt til medlem af Europa-Parlamentet første gang i 2009.
 • Blev ikke valgt ved seneste valg, trods 44.010 personlige stemmer, men overtog Ulla Tørnæs’ mandat i 2016.
 • Blev valgt som spidskandidat for Venstre foran blandt andre Søren Gade.
 • Uddannet journalist.
 • Har arbejdet som journalist på Jyllands-Posten og på DR som reporter og studievært på TV-Avisen.
 • Stiftede i 2005 kommunikationsbureauet Løkkegaard Kommunikation.
 • Gift med Connie Dahl Løkkegaard.

Læs mere om Morten Løkkegaard her.

Foto: TV 2

Morten Helveg Petersen

Morten Helveg Petersen

Morten Helveg Petersen, Radikale Venstre

 • 52 år.
 • Fik ved EP-valget i 2014 76.390 personlige stemmer.
 • Fra 1998 til 2009 sad han i Folketinget for Radikale Venstre.
 • Har arbejdet som administrerende direktør for Foreningen af Danske Interaktive Medier.
 • Har en kandidatgrad i statskundskab fra Københavns Universitet.
 • Søn af forhenværende minister Niels Helveg Petersen.
 • Har netop udgivet bogen ’Nu skal Europa videre’.
 • Er gift med advokat Heidi Højmark Helveg

Læs mere om Morten Helveg Petersen her.

Foto: TV 2

Rasmus Nordqvist

Rasmus Nordqvist

Rasmus Nordqvist, Alternativet

 • 43 år.
 • Blev valgt til Folketinget i 2015.
 • Er Alternativets EU-ordfører.
 • Stiller også op til Folketinget, men forlader sit mandat, hvis han vælges til Europa-Parlamentet.
 • Bachelor i design fra Det Kongelige Danske Kunstakademi.
 • Har arbejdet som underviser ved blandt andet Designskolen Kolding og Esmod Berlin og som International Brand Manager hos Bitte Kai Rand.
 • Bor sammen med sin ægtemand, Nicolai Østenlund, på Nørrebro.

Læs mere om Rasmus Nordqvist her.

Foto: TV 2

Nikolaj Villumsen

Nikolaj Villumsen

Nikolaj Villumsen, Enhedslisten

 • 36 år.
 • Blev valgt til Folketinget i 2015.
 • Har været politisk ordfører, EU-ordfører og integrationsordfører for Enhedslisten.
 • Var i 2007-2008 i praktik hos Søren Søndergaard i Europa-Parlamentet.
 • Fra 2008 til  2010 var han medlem af forretningsudvalget i Folkebevægelsen mod EU.
 • Bachelor i historie fra Københavns Universitet.

Læs mere om Nikolaj Villumsen her.

Foto: TV 2