Du stemmer på et dansk parti - men også på en af disse otte EU-grupper

16x9
De danske partier fordeler sig i disse europæiske grupper - du kan læse mere om dem længere nede i artiklen. Foto: TV 2

Næsten alle medlemmer af Europa-Parlamentet tilhører en af otte 'grupper'. Se her, hvad grupperne står for:

Når danskerne på søndag stemmer til europaparlamentsvalget, så er det ikke kun en stemme på en dansk kandidat og et dansk parti.

Det er også indirekte en stemme på en af de mindst otte grupper i Europa-Parlamentet, som medlemmerne fra hele EU fordeler sig i.

Og det kan få praktisk betydning, hvilke grupper der får danske repræsentanter.

Faktisk så stor betydning, at en dansk fagbevægelse ganske usædvanligt har udtrykt håb om, at den konservative spidskandidat Pernille Weiss må få et godt valg. Alene af den grund, at fagbevægelsen frygter, at Danmark ikke bliver repræsenteret i parlamentets største og stærkeste gruppe, den konservative EPP.

- Det er helt afgørende, at der er danskere i de store grupper, for det er der, de store beslutninger træffes. Derfor vil det være ærgerligt, hvis vi mister vores stemme i den konservative gruppe, har Bente Sorgenfrey, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (navnet på den nye sammenslutning af LO og FTF), udtalt.

square to 16x9

S&D - Det progressive forbund af Socialdemokrater, EFA - De Grønne/Den Europæiske Fri Alliance, ALDE - Alliancen af Liberale og Demokrater, EPP - gruppen af konservative og kristelige demokrater, ECR - de europæiske konservative og reformister, ES - European Spring, GUE/NGL - Den Europæiske Venstrefløjs Gruppe/Nordiske Grønne Venstre.

To store og seks mindre

Traditionelt har der været to store grupper i Europa-Parlamentet; den konservative, kristendemokratiske gruppe (EPP) og den socialdemokratiske gruppe (S&D). De har tilsammen over halvdelen af medlemmerne i det siddende Europa-Parlament og har traditionelt været kongemagere, når topposterne i EU-systemet skulle fordeles.

I dag er der otte grupper i Europa-Parlamentet, der repræsenterer både det politiske spekter fra venstre til højre, grønne idealer og EU-skepsis.

Dertil kommer en lille restgruppe af løsgængere, der består af partier, der ikke har kunnet finde samarbejdspartnere, eller enkeltmedlemmer, der har forladt deres parti i løbet af valgperioden.

Her går din EU-stemme hen:
Din stemme er også en stemme på en gruppe i Europaparlamentet. Se her, hvor den ender:

Det kan være et puslespil for de europæiske partier at finde sammen i grupper i Europa-Parlamentet, for der bliver valgt repræsentanter for flere end 100 forskellige partier.

En gruppe skal bestå af mindst 25 medlemmer, og samtidig skal en gruppe have medlemmer fra mindst syv af EU's 28 (snart 27) medlemslande. Til gengæld er der store fordele forbundet med at være med i en gruppe, både økonomisk og praktisk støtte i form af sekretariatshjælp med mere.

Flest til Venstre

Den seneste meningsmåling fra Megafon før søndagens valg i Danmark tyder på, at Venstre får fire mandater, Socialdemokratiet tre, Dansk Folkeparti og SF hver to og Konservative, Radikale og Enhedslisten hver et mandat.

Spidskandidaterne til Europa-Parlamentet