Udland

Vred Trump forlod møde med demokrater efter tre minutter

Præsidenten afviser at lave politiske aftaler, så længe Demokraterne fortsætter det, han kalder en ”heksejagt”. Imens øges presset for en rigsretssag.

Det var en vred præsident Trump, der efter ganske få minutter onsdag forlod et møde i Det Hvide Hus med den demokratiske ledelse.

Trump og Demokraterne skulle mødes for at diskutere en infrastrukturplan til en værdi af 2000 milliarder kroner.

Sådan gik det ikke.

Jeg er den mest transparente præsident sandsynligvis i hele det her lands historie

Donald Trump, præsident, USA

Fox News skriver, at Trump ”gik ind i mødelokalet og med det samme sagde sin mening til demokraterne i rummet. Da Pelosi begyndte at snakke, vendte Trump om på hælen og gik tilbage til det ovale værelse".

Trump var utilfreds med en kommentar, som flertalslederen i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, havde lavet tidligere på dagen. Hun kritiserede præsidenten for at skjule oplysninger overfor Kongressen og kaldte Trumps handlinger for et "cover-up".

Et tre minutter langt møde

Ifølge New York Times varede seancen tre minutter. Kort tid efter talte Trump til pressen ved et podium foran Det Hvide Hus.

- I stedet for at gå glad ind til et møde, går jeg ind for at se folk, der netop har sagt, at jeg har lavet et cover-up, sagde Trump.

- Det er bare sådan – og jeg tror, de fleste af jer vil være enige – jeg er den mest transparente præsident sandsynligvis i hele det her lands historie, sagde præsidenten.

Trump er den første præsident i fem årtier, der har afvist at frigive sine skatteoplysninger. Han vil ikke lade den tidligere advokat i Det Hvide Hus, Don McGahn, deltage i en høring i Kongressen. Og i 2016 skjulte Trump betalinger til en pornoskuespillerinde og en tidligere playboymodel for at sikre deres tavshed forud for præsidentvalget.

Den demokratiske mindretalsleder i Senatet, Chuck Schumer, sad tilbage med en anden oplevelse af det korte møde:

- At se, hvad der skete i Det Hvide Hus, ville få din kæbe til at ramme jorden, sagde han.

Hans demokratiske kollega, Nancy Pelosi, kaldte det et ”raserianfald” fra præsidentens side.

Det afviser Trump.

- Jeg var med vilje meget venlig og rolig... Det er alt sammen sådan en løgn, skriver præsidenten.

Trump: - Det er en ulovlig heksejagt

Forhistorien har mange lag.

I centrum er Demokraternes fortsatte forsøg på at få adgang til Trumps skatteoplysninger samt deres utilfredshed med, at Det Hvide Hus afviser at imødekomme adskillige forespørgsler fra Kongressen i hælene på offentliggørelsen af Ruslandsundersøgelsen fra den særlige anklager, Robert Mueller.

Præsident Trump har utallige gange kaldt det ”en heksejagt”. En anklage, han af flere omgange havde gentaget forud for det minut-korte møde med den demokratiske ledelse.

- Uden den ULOVLIGE heksejagt ville mine meningsmålinger, især på grund af vores historisk ”fantastiske” økonomi, være på 65 procent, skrev Trump blandt andet på Twitter.

Mødet mellem Trump og Demokraterne om en plan for at genopbygge USA’s veje, broer og lufthavne har været planlagt længe. Men kort før mødet mødtes Nancy Pelosi med demokrater i Kongressen. Hun står overfor et øget pres for at begynde en rigsretssag mod Trump – et træk, hun indtil videre ikke støtter.

Beskyldninger om et cover-up

På vej ud fra mødet forsøgte hun dog at signalere sympati med de demokrater, der er vrede over præsidentens forsøg på at blokere for undersøgelser af hans handlinger.

- Den amerikanske præsident er i gang med et cover-up, sagde Nancy Pelosi.

Det var den udtalelse, som præsident Trump senere omtalte, da han selv beskrev mødet med demokraterne foran pressen.

- Så jeg ville bare fortælle jer, at jeg gik ind i rummet og fortalte senator Schumer og flertalsleder Pelosi: ”Jeg vil gerne lave infrastruktur. Jeg vil det mere, end I vil det. Jeg ville være rigtig god til det. Det er det, jeg gør. Men ved I hvad? Man kan ikke gøre det under de her omstændigheder. Så få stoppet de falske undersøgelser".

New York Times skriver, at Trump havde givet samme klare besked ved mødet: "Der kommer ikke til at blive lavet politiske aftaler, medmindre I stopper undersøgelserne af mig".

Nemt at lave infrastrukturplan - for tre uger siden var det svært

På pressemødet, som Det Hvide Hus gav udtryk for var impulsivt, forklarede Trump, at det burde være muligt at lave en aftale om infrastruktur – ikke mindst som følge af den solide amerikanske økonomi.

- Vi sætter rekorder med økonomien, med arbejdspladser… Vi har de bedste arbejdsløshedstal… Virksomheder flytter tilbage. Det går godt, sagde Trump og mente, det ville være nemt at nå til enighed.

- Jeg sagde til dem: "Lad os holde et møde om infrastruktur. Det får vi nemt ordnet. Det er en af de nemme".

Den udlægning står i kontrast til Trumps egne ord fra for tre uger siden, hvor han skrev, at der ”intet nemt er ved en infrastrukturplan for USA", men at han kiggede på det.

Demokraterne gjorde det klart, at de så Trumps ageren som en planlagt undskyldning for ikke at skulle finde finansiering.

Schumer: En præfabrikeret undskyldning

- Hallo! Der var også undersøgelser for tre uger siden, da vi mødtes senest, sagde Chuck Schumer, mindretalslederen i Senatet.

- Men nu hvor han (Trump, red.) var tvunget til rent faktisk at sige, hvordan han vil betale for det, valgte han at løbe væk. Og kom så med den her præfabrikerede undskyldning, sagde Schumer og henviste til de i forvejen forberedte skilte med Det Hvide Hus’ udlægning af Mueller-undersøgelsen, som blev delt ud til journalister og også pyntede det podium, hvorfra Trump talte.

Demokraterne har på sin side foreslået, at finansieringen af en infrastrukturplan skal findes ved at rulle nogle af Trump-administrationens skattelettelser tilbage.

Et uspiseligt forslag for Trump, som i stedet har kigget på at finansiere det via private og delstatsmidler. Et forslag, der ikke er populært blandt republikanerne i Kongressen. En reel aftale om infrastruktur har derfor længe set usandsynlig ud. Så sent som i søndags talte åræsident Trump mulighederne ned.

I et interview med Fox News sagde han, at Demokraterne forsøgte at spille et spil.

En gentagelse af "raserianfald" fra januar

Forholdet mellem Demokraterne og præsident Trump har længe været dårligt.

Og onsdagens mødeafbrydelse og beskyldninger om et raserianfald er nærmest en tro kopi af et møde tilbage i januar.

Her var de to demokratiske ledere, Pelosi og Schumer, taget til Det Hvide Hus for at diskutere en aftale, der skulle afslutte den længste regerings-nedlukning i landets historie.

Beskrivelserne af det møde – her fra New York Times – er nærmest identisk med det, der skete onsdag.

- Forbløffede demokrater kom ud fra mødet i Det Hvide Hus og erklærede, at præsidenten havde kastet sig ud i et ”raserianfald” og banket sine hænder i bordet, inden han forlod mødet med et kort ”bye-bye".