Vores jord

Så du orangutang angribe maskine i dokumentar? Sådan gik det dyret

I ’Klimakrisen – de hårde facts’ blev seerne vidner til en stærk scene, hvor en enlig orangutang forsøgte at hindre mennesker i at rydde regnskoven.

Hvert minut fældes et areal af årtusinder gammel regnskov i en størrelse, der svarer til tre fodboldbaner.

En af de væsentligste årsager er, at lande som Brasilien og Argentina inddrager enorme arealer af regnskoven til produktion af blandt andet palmeolie til fødevareindustrien og soja, som bruges til foder i landbruget, både herhjemme og i det øvrige EU.

I BBC-dokumentaren ’Klimakrisen – de hårde facts’, som blev vist torsdag aften på TV 2, blev den barske konsekvens af denne efterspørgsel dokumenteret.

Midt under rydningen af en regnskov i Indonesien gik en enlig orangutang til angreb på en kæmpe skovmaskine, der netop havde nedlagt endnu et træ.

Ved at klatre hen langs stammen på det knækkede træ forsøgte aben at gribe fat i skovlen på maskinen for at få den til at stoppe med at ødelægge dens levested.

Men kampen var ulige, og orangutangen blev skubbet ned fra træet og faldt flere meter ned på jorden.

Se videoklip fra dokumentaren øverst.

Seere i oprør over orangutangs triste skæbne

Da BBC-dokumentaren blev vist i Storbritannien i april, vakte den stærke følelser hos seerne, som oversvømmede de sociale medier med kommentarer som:

”Synet af orangutangen, der prøvede at stoppe trærydningsmaskinen, knuste mit hjerte”.

”Da maskinen stødte orangutangen ned fra træet, døde jeg indeni”.

"Hvor vover de at gøre sådan mod orangutangen i dens hjemland? Absolut modbydeligt".

Orangutang kæmper for sit levested ved at angribe en stor maskine, der allerede har ryddet en del af regnskoven.

En af grundene til, at videoklippet med den desperate orangutang virkede særligt barskt, var, at der også befandt sig to mænd nede på jorden, der pegede op på aben med noget, der lignede skydevåben.

Men i virkeligheden var der tale om bedøvelsesgeværer, og mændene kom fra dyreværnsorganisationen IAR, der kæmper for at redde dyr fra de ryddede regnskove.

- Tusinder af orangutanger er enten brændt eller er sultet ihjel, efter at deres hjem i skoven er blevet destrueret, og de er blevet efterladt uden føde og gemmested, siger pressechef Lis Key fra International Animal Rescue (IAR) til TV 2.

Ifølge Lis Key blev den pågældende orangutang skudt med en bedøvelsespil og derefter transporteret til et fredet område af regnskoven på Borneo.

Orangutanger trues fra flere sider

Men selvom orangutangen i den specifikke sag blev reddet fra sultedøden, er der generelt ikke meget at glæde sig over, når det gælder abeartens overlevelse.

For orangutangerne er ikke alene truet af menneskers udnyttelse af regnskovene til blandt andet palmeolieproduktion, der er også flere andre trusler mod de rødgyldne aber.

De menneskeskabte klimaændringer er én af dem.

- Ændrede temperaturer og regnvejrsmønstre gør, at orangutangerne har svært ved at skaffe sig nok føde i form af de frugter og blade, som de primært lever af. Og så får de færre unger, forklarer pressechefen fra International Animal Rescue og tilføjer.

Orangutang-unger transporteres i trillebør. De er blevet reddet af dyreværnsorganisationen IAR, enten fra at blive solgt som kæledyr eller fra at lide sultedøden, efter at de er blevet fundet hjælpeløse uden deres mor.

- Fødemanglen i deres naturlige habitat, skoven, tvinger aberne til i stedet at afsøge andre områder, som for eksempel landbrug, og så opstår der menneske-dyr-konflikter, der ofte resulterer i, at orangutanger bliver dræbt.

Udover at et ukendt antal orangutanger dræbes i konflikter eller sælges som kæledyr, ender tusindvis hvert år på tallerkenen som menneskeføde. Ifølge beregninger fra IAR bliver omkring 2500 orangutanger, alene på Borneo, dræbt hvert år for deres kød.

Se mere om 'Klimakrisen - de hårde facts' lige nu på TV 2 PLAY.