Udland

Krigsskib fra USA trodser Kina og sejler gennem Taiwanstrædet

To skibe fra den amerikanske flåde ventes at skabe nye spændinger i forholdet mellem USA og Kina.

Den amerikanske destroyer USS Preble og en olietanker fra den amerikanske flåde har trodset Kina ved at sejle gennem det strategisk vigtige Taiwanstræde.

Det oplyser en talsmand for det amerikanske militær ifølge nyhedsbureauet Reuters natten til torsdag dansk tid.

Det er mindst sjette gang i løbet af det sidste år, USA har sendt et krigsskib gennem strædet, der adskiller Taiwan fra det kinesiske fastland. I april gjorde Frankrig det samme for at vise sin solidaritet med den amerikanske holdning.

De amerikanske sejladser skaber altid spændinger i forholdet mellem USA og Kina.

'En del af Kina'

Kinas fastholder, at Taiwan er en del af Kina, og at Taiwanstrædet derfor er et indre kinesisk farvand, som andre lande skal holde sig fra. USA og andre vestlige lande insisterer derimod på, at det er et internationalt farvand.

- Skibenes transit gennem Taiwanstrædet understreger USA's indsats for at sikre et frit og åbent farvand, siger en talsmand for den amerikanske flåde, Clay Doss, til nyhedsbureauet Reuters.

Han tilføjer, at gennemsejlingen af Taiwanstrædet, der er 180 kilometer langt og 130 kilometer bredt på sit smalleste punkt, skete sikkert og professionelt.

'Militær konfrontation'

Søndag gennemførte USS Preble en anden kontroversiel sejlads, da den sejlede indenfor 12 sømilegrænsen ved Scarborough Shoal i det Sydkinesiske Hav. Den lille øgruppe er omstridt, idet omverdenen ikke anerkender Kinas krav om at øerne er kinesisk territorium.

Kina har endnu ikke reageret officielt på den seneste gennemsejling af Taiwanstrædet. Men onsdag skrev den statsejede avis China Daily en leder om sejladsen ved Scarborough Shoal:

- Spændingerne mellem de to lande (USA og Kina, red.) er allerede alvorlige. Der er ingen garanti for, at tilstedeværelsen af amerikanske krigsskibe lige uden for Kinas dør ikke vil resultere i en direkte militær konfrontation mellem de to landes militær, skrev avisen.

Selvstændighed

Taiwan har været en kilde internationale spændinger lige siden afslutningen på den kinesiske revolution.

I Kina er det opfattelsen, at Taiwan er kinesisk territorium, der før eller siden skal genforenes med resten af landet. Regeringen i Beijing har truet med at invadere Taiwan, hvis øen med 23 millioner indbyggere skulle erklære sig selvstændig.

Kina har gentagne gange sendt militære fly og skibe ind på Taiwans territorium i de seneste år og arbejdet på at isolere landet internationalt, så det i dag kun har få diplomatiske allierede.

USA regner sig som allieret med Taiwan, men har ikke formelt diplomatiske forbindelser til landet.