Udland

Italienere håner Jamie Olivers mad

Jamie Oliver har blandt andet fået sat sine 23 italienske restauranter under administration.

Den verdenskendte britiske kok Jamie Oliver risikerer at skulle lukke 26 af sine restauranter, fordi der ikke er penge til at indfri restauranternes kortsigtede gæld.

Det skrev flere britiske medier onsdag.

Og selvom Jamie Oliver i høj grad udmærker sig i det italienske køkken, er der ikke meget medlidenhed at hente i pastaens hjemland.

Forargede italienere

Nyheden om Jamie Olivers madimperiums krise har ramt flere af de italienske medier, og det er ikke positive ord, den populære kok får med på vejen.

Eva Ravnbøl, der er TV 2s korrespondent i Italien, fortæller, at Jamie Olivers fortolkninger af det italienske køkken giver anledning til forargelse i det italienske.

- Flere italienske medier skriver om lukningerne, og de skriver alle sammen, at det ikke kan passe, at det er på grund af Brexit. De mener i stedet, at han har slækket på kvaliteten, siger hun.

Hvorfor vælge noget halvdårligt?

Et af de italienske medier, der kritiserer Jamie Oliver, er Repubblica. I overskriften på nyheden om lukningerne skriver de, at Jamie Oliver lukker sine "falske restauranter".

- De skriver, at det vrimler med gode italienske spisesteder i London. Så hvorfor vælge noget halvdårligt? siger Eva Ravnbøl.

Hun fortæller, at der tidligere er lavet en underskriftsindsamling for at få stoppet Jamie Olivers fortolkninger af italiensk mad.

- De er blandt andet forargede over, at han bruger så mange ingredienser. Italiensk mad er traditionelt bygget op om få ingredienser. Og så putter han alle mulige ingredienser i maden, som ikke har noget med Italien at gøre.

Spansk pølse i carbonara

Hun peger på Jamie Olivers kreative fortolkninger af italiensk mad som noget, mange italienere ikke kan se meningen med. Her kan eksempelvis nævnes en version af retten vitello tonatto med kalkun i stedet for kalvekød, en spaghetti carbonara med den spanske pølse chorizo samt brug af ingredienser, som ikke hører til i det italienske køkken - som for eksempel koriander.

Eva Ravnbøl fortæller, at hun tidligere har talt med den italienske kok Alessandro Borghese, som hun beskriver som en romersk pendant til Jamie Oliver.

- Han sagde, at jeg for guds skyld ikke skulle nævne navnet Jamie Oliver. ”Han står og putter creme fraiche og dijon-sennep i maden, det hører ikke til i det italienske køkken”, sagde han forarget, lyder det fra Eva Ravnbøl.

Jamie Oliver: - Jeg er knust

Jamie Oliver bekræftede selv sine restauranters krise på Facebook onsdag.

- Jeg er knust over, at vores højt elskede restauranter i Storbritannien er blev sat under administration. Jeg er dybt berørt af dette udfald og vil gerne takke alle de mennesker, der har lagt deres hjerte og sjæl i forretningerne gennem årene, skriver Jamie Oliver.

Ifølge avisen The Guardian drejer det sig om 23 restauranter, der er en del af kæden Jamie’s Italian. Derudover er det restauranterne Barbecoa, Fifteen og Jamie’s Diner, der alle har hjemme i London.

At de 26 restauranter er sat under administration, betyder, at en udefrakommende har fået til opgave at vurdere, hvad der skal ske fremadrettet. Ifølge The Guardian er det revisionshuset KPMG, der er blevet udnævnt som administrator.

Hvad der konkret skal ske fremadrettet med de 26 restauranter, er endnu ikke afgjort, men bliver de alle lukket ned, kan det betyde, at op mod 1300 personer mister sit arbejde.