Historisk slaveskib fundet i flod i USA

16x9
Slaverne på Clotilda blev hentet her i Ouida i det afrikanske land Benin. Foto: Fiacre Vidjingninou / Scanpix Denmark

Skibet Clotilda sejlede i mange år slaver fra Afrika til USA. Nu er skibsvraget fundet i Alabama River.

Det sidst kendte skib, der bragte slaver fra Afrika til USA, er efter års søgen fundet i en flod i den amerikanske delstat Alabama.

Det oplyser en historisk kommission i Alabama på Facebook.

Fundet af skibet Clotilda er resultatet af en "årelang videnskabelig eftersøgning", oplyser kommissionen.

- Efterkommere af overlevende fra Clotilda har i generationer drømt om dette øjeblik. Vi er meget glade for at kunne fortælle, at deres drøm endelig er gået i opfyldelse, udtaler direktør i AKH Lisa Demetropoulos Jones til magasinet National Geographic.

Clotilda sejlede i al hemmelighed slaver fra Afrika til USA. Det fortsatte, årtier efter at Kongressen i USA i 1807 havde forbudt al import af slaver.

Historikere vurderer, at skibet blev sunket med vilje for at skjule beviser om slavehandel for mere end 160 år siden.

Det blev fundet på bunden af Alabama River.

- Opdagelsen af Clotilda kaster nyt lys over et glemt kapitel af amerikansk historie, siger arkæolog Fredrik Hiebert til National Geographic, der var først med historien.

#BREAKINGNEWS : #Clotilda, the last ship to bring enslaved persons to the United States, has been discovered along the...

Posted by Alabama Historical Commission on Wednesday, May 22, 2019

Op mod 390.000 slaver vurderes at være sejlet fra Afrika til USA fra starten af 1600-tallet til 1860. Tusinder af skibe var ifølge National Geographic involveret i slavehandlen, men kun få skibsvrag er blevet fundet.

I 1860 bragte Clotilda 110 mænd, kvinder og børn fra et ukendt sted i Afrika til Alabama. Det fremgår af bogen 'Drømme om Afrika i Alabama' fra 2007, der bygger på vidnesbyrd fra slavehandlere og slavere.

Tre år senere - i 1863 - offentliggjorde den daværende præsident, Abraham Lincoln, Emancipationserklæringen, en præsidentiel ordre, der frigav slaver i delstater, der deltog i oprøret mod den amerikanske forbundsregering.

I 1937 døde Sally Smith, der kom til USA som slave, da hun var barn. Hun blev fragtet fra Afrika med Clotilda. Det fortæller forsker Hannah Durkin fra Newcastle University i Storbritannien til nyhedsbureauet Reuters.