Forlod dronningen i tårer - nu er Mays dage talte, vurderer TV 2-korrespondent

16x9
Arkivfoto. Foto: Henry Nicholls / Ritzau Scanpix

Storbritanniens premierminister er for alvor under pres, og mange forventer ikke, at hun overlever weekenden - medmindre hun annoncerer sin afgang.

Presset vokser på Storbritanniens premierminister, Theresa May, for at gå af, og mange holder vejret frem mod fredag, hvor May skal mødes med en gruppe magtfulde konservative parlamentsmedlemmer.

De seneste 48 timer er grenen, som May klynger sig til, stort set blevet savet over.

Langt fra parlamentet præsenterede hun tirsdag aften en ny vej ud af EU. Den samme skilsmisseaftale, der er blevet stemt ned tre gange, men denne gang med en kattelem for en ny folkeafstemning.

Og fra da af brød det stormvejr løs, der kan suge May op og smide hende ud af Downing Street.

- Det var dråben for Mays konservative

Avisernes forsider i Storbritannien er torsdag præget af et foto af Theresa May med tårer i øjnene efter hendes møde onsdag aften med dronningen - for det kan blive hendes sidste nogensinde som premierminister.

"Ved vejs ende" står der på Daily Mails forside om Mays dødedans.

Spekulationerne var mange onsdag aften, og i flere timer forlød det, at Theresa May ikke ville overleve aftenen som premierminister. Det gjorde hun. Men Mays dage er talte, vurderer TV 2s korrespondent Divya Das.

- Lige som man troede, at May næppe kunne forværre sin egen skrøbelige position, så præsenterede hun i denne uge en tipunkts plan for en ”forbedret” og ”dristig” Brexit-aftale. Men planen indeholder blandt andet, at parlamentet skal stemme om, hvorvidt aftalen skal sendes videre til en folkeafstemning, og det var dråben for flere af Mays egne partifæller, siger Divya Das.

May's sidste chance for at gå selv

Spekulationerne gav dog mening.

De kom efter en dag, hvor Theresa May fremlagde sin nye EU-skilsmisseaftale for parlamentet, der kan bane vejen for en ny folkeafstemning om Brexit. Det har skabt vrede blandt mange konservative, og derfor stak de senere på dagen hovederne sammen for at sparke hende bort fra formandsposten.

Derudover gik regeringens leder af Underhuset, Andrea Leadsom, af.

- Tilliden til May var i forvejen på nulpunktet og faldt til frost. En central spiller i Mays regering sagde i aftes op i protest, og flere af Mays loyale støtter i partiet siger åbent, at hun skal gå nu, siger Divya Das.

Selv om Theresa May onsdag aften kunne låse døren bag sig og fodre den verdenskendte kat i Downing Street nummer 10, er faren langt fra drevet over, og allerede fredag er en ny skæbnedag.

Der mødes hun med formanden for 1922-komitéen, som er besat af magtfulde konservative parlamentsmedlemmer, og hvis støtte enhver konservativ premierminister har behov for. Det er den samme gruppe, som i december forsøgte at vælte May.

Det er her, May har chancen for selv at annoncere sin afgang, siger kilder i partiet til journalister fra BBC, Sky News og The Guardian. Sker det ikke, skubber de hende ud med magt.

- For at skubbe May ud skal det konservative parti ændre sine egne regler for at kunne iværksætte en ny mistillidsafstemning mod May. Men hvis reglerne ændres, kommer de jo også til at gælde for kommende premierministre, og det kan være et dilemma, forklarer TV 2s korrespondent Divya Das.

- På den anden side er frustrationen kogt over. Og hvis hun nægter at gå selv, så kan regelændringen være den eneste måde at skubbe hende ud.

May har allerede annonceret, at hun er parat til at gå af, og annonceret en dato i juni - efter hendes aftale er vedtaget af parlamentet.

I marts forsøgte hun endda at falde på sit eget sværd, men selv det slog fejl. Underhuset var ikke klar til at stemme ja til hendes skilsmisseaftale med EU, selvom hun tilbød sit politiske liv for et 'ja'.

Svanesang blev en dødedans

Derfor forventer flere partimedlemmer, at hun holder fast med det yderste af fingerspidserne. Theresa May blev valgt for at levere én ting: Brexit. Sker det ikke, hvad har hun så udrettet?

Som det ser ud nu, har Theresa May ingen politisk arv at pege på og er allerede blevet afskrevet som en af de værste premierministre i historien. De historiebøger vil May gerne skrive om.

Men sandet er snart løbet ned i timeglasset, og politiske journalister fra de mest toneangivende aviser og tv-stationer ser det som sandsynligt, at May ikke overlever denne weekend.

Søndag aften ruller resultaterne af EP-valget ind, og de konservative forventes at blive slagtet i et valg, der handler om Brexit og parlamentets manglende evne til at levere netop det.

- Hvis målingerne holder, kommer de konservative til at styrtbløde vælgere til EP-valget. Vælgere, der i stedet flokkes om det nystiftede Brexit-parti, der kun har én mærksag; nemlig Brexit nu, siger TV 2s korrespondent Divya Das.

- Det stiller de konservative i et dilemma. Skal den nye leder, der tager over efter May, være en Brexiteer som for eksempel Boris Johnson eller Dominic Raab, der advokerer benhårdt for no deal i et forsøg på at lokke de tabte vælgere tilbage, eller skal det være en mere midtersøgende figur som Jeremy Hunt eller Michael Gove, der også vil være i stand til at holde sammen på partiet, siger hun om partiets fremtid.

Den britiske regering har torsdag eftermiddag valgt at udskyde afstemningen om Mays Brexit-aftale, der ellers var planlagt til 3. juni.