Udland

USA mistænker Syrien for nyt angreb med kemiske våben

USA truer styret i Syrien med gengældelse, hvis mistanke om kemisk angreb mod oprørere bliver bekræftet.

USA mistænker syriske regeringsstyrker for søndag at have udført et angreb med kemiske våben mod oprørere i Idlib-provinsen.

Det fremgår af en erklæring fra USA's udenrigsministerium tirsdag.

- Desværre ser vi tegn på, at Assads regime (Syriens præsident, red.) måske har genoptaget dets brug af kemiske våben, deriblandt angiveligt et klorinangreb i det nordvestlige Syrien om morgenen 19. maj, udtaler Morgan Ortagus, talskvinde for ministeriet, i meddelelsen.

Advarer i erklæring

I erklæringen bliver Bashar al-Assad advaret om konsekvenserne, hvis mistanken om kemisk krigsførelse bliver bekræftet.

- Vi indsamler fortsat informationer om den her hændelse, men vi gentager vores advarsel om, at såfremt Assad-regimet anvender kemiske våben, vil USA og vores allierede reagere omgående med et passende modsvar, siger Morgan Ortagus.

Hun tilføjer, at det påståede angreb skete som del af en offensiv fra Assads styrker i Idlib-regionen, hvor der ellers er indført våbenhvile for at beskytte civilbefolkningen.

- Regimets angreb mod samfundene i det nordvestlige Syrien må ophøre, siger hun.

Forbrudt sig mod forbud

Kemisk krigsførelse har været forbudt siden 1925, men regimet i Syrien har ifølge flere uafhængige rapporter forbrudt sig mod forbuddet adskillige gange.

Op mod 1400 voksne og børn blev dræbt, da to oprørskontrollerede forstæder til hovedstaden Damaskus i august 2013 blev angrebet med kemiske våben.

Det skete til trods for, at USA's daværende præsident, Barack Obama, havde advaret Assad om, at det amerikanske militær ville træde ind i borgerkrigen i Syrien i tilfælde af kemisk krigsførelse.

Meldinger om 336 angreb

Obama undlod i sidste ende at indsætte amerikanske landtropper. Assad accepterede få uger efter angrebet et russisk forslag om, at Syrien skulle opgive sine kemiske våben.

Siden har der været flere meldinger om angreb med giftgasser.

Ifølge en rapport i februar fra tænketanken The Global Public Policy Institute er der "troværdige beviser" for, at der i den snart otte år lange borgerkrig er gennemført mindst 336 angreb med kemiske stoffer som klorin, gas eller sarin.

Assads styre står ifølge den Berlin-baserede tænketank bag langt de fleste.

USA har to gange i Donald Trumps tid som præsident foretaget bombeangreb mod Syrien på grund af Assads påståede anvendelse af kemiske våben, skriver nyhedsbureauet AFP.