Japan til internationale medier: I siger statsministerens navn forkert

16x9
Japans statsminister Shinzo Abe eller Abe Shinzo. Foto: Issei Kato / Ritzau Scanpix

Japans udenrigsminister vil ændre måden, man siger og skriver japanske navne.

Japanerne er på vej ind i en ny kejseræra.

Derfor vil landet gøre op med, at resten af verden siger og skriver japanske navne omvendt. Ligesom i for eksempel Kina og Korea, siger man efternavnet først og fornavnet til sidst i Japan.

Og nu appellerer Japans udenrigsminister, Taro Kono – eller rettere Kono Taro, – til, at statsministerens navn fremover bliver skrevet og udtalt Abe Shinzo, ligesom Kinas præsident bliver kaldt Xi Jingping, og Sydkoreas præsident går under navnet Moon Jae-in.

- Jeg har planer om at udstede en anmodning om det til de internationale medier, siger udenrigsministeren, der samtidig giver udtryk for, at han håber, at de japanske engelsksprogede medier vil følge trop, siger han ifølge CNN.

Serie af vigtige begivenheder

Opfordringen om at kalde statsministeren Abe Shinzo istedet for Shinzo Abe kommer forud for en serie af vigtige, internationale begivenheder i Japan, som blandt andet inkluderer et besøg fra USA's præsident, Donald Trump.

Ifølge CNN er japanske navne blevet skrevet og sagt med efternavn til sidst i næsten halvandet århundrede, når det er blevet skrevet på engelsk.

Den omvendte måde at sige navne på, blev adopteret af Japan som et forsøg på internationalisering af landet og blev siden standard. Med undtagelse af historiske navne, som ikke blev ændret.

Forsøgte for 20 år siden uden held

Udenrigsministeren refererer til, at Japans nationale sprog-råd for cirka 20 år siden forsøgte at ændre den måde, japanske navne blev skrevet på på engelsk, men det bed sig ikke fast dengang. Han siger, at han håber, at den nye æra gør villigheden til forandring større.

Nu forsøger han så igen at gå tilbage til den gamle måde at udtale og skrive navne på internationalt. Det sker i forbindelse med, at landet har fået en ny kejser – og dermed gik ind i en ny æra – da kejser Naruhito overtog kejserembedet den 1. maj.

I Japan lever hver kejser i sin egen æra, som bliver afløst af den nye kejsers æra, når den siddende kejser dør eller abdicerer.

Kejserfamilien har ifølge sin egen officielle tidsregning regeret Japan i næsten 2700 år. Den første kejser, Jimmu, siges at være kommet til magten 660 år før vor tidsregning. Ifølge overleveringen nedstammer Jimmu fra solen.

Kejseren betragtes som guddommelig. Han er ifølge forfatningen et statssymbol og forenende for folket, selv om han ingen formel politisk magt har.