EP-valg 2019

Britisk Brexit-parti står til kanonvalg - og en af kandidaterne hedder Henrik

Henrik Overgaard Nielsen flyttede til Storbritannien for 20 år siden. Han vil have Brexit - og han vil have det nu.

Selvom Storbritannien formentlig er på vej ud af EU, skal briterne stemme til europaparlamentsvalget på søndag, hvor de store partier står til at få en gedigen vælgerlussing.

Vi skal have et clean Brexit, vi skal have et WTO-Brexit, og vi skal have det nu

Henrik Overgaard Nielsen, kandidat for The Brexit Party

I stedet flokkes frustrerede britiske vælgere om det nystiftede EU-kritiske parti The Brexit Party, der ledes af en gammel kending - den britiske europaparlamentariker Nigel Farage.

En af partiets kandidater er dansker og hedder Henrik Overgaard Nielsen. Han flyttede til Storbritannien for 20 år siden, men var modstander af EU før det.

Et spark i røven

Hans far var aktiv i Folkebevægelsen mod EF. Nu tager sønnen over – og han går til valg på Brexit.

- Mit problem med EU er demokratisk. Vi skal have et clean Brexit, vi skal have et WTO-Brexit (en løsning, hvor briterne skal forhandle aftaler gennem Verdenshandelsorganisationen, red.), og vi skal have det nu - det er valgprogrammet, siger Henrik Overgaard Nielsen til TV 2s korrespondent i London Divya Das.

Men det er jo ikke et program, der giver mening til EU-valget?

- Det er det jo. For det, der forhåbentlig vil ske, er, at vi får et vældig godt valg - og det vil være et spark i røven til de politikere, der sidder i Westminster, siger Henrik Overgaard Nielsen.

Det spark kan allerede aflæses i meningsmålingerne, selvom partiet kun blev stiftet for kort tid siden.

- Brexit Party vil helt klart komme til at ligge i toppen. Og så står kampen om, hvem der bliver nummer to. Meget langt efter, siger Jonathan Isaby, der er redaktør på hjemmesiden brexitcentral.com, til TV 2.

Lyn-analyse

Nigel Farage er et kæmpe trækplaster. Han forstår at gøre sit budskab folkeligt og simpelt på samme tid. Partiets popularitet bygger på den totale ophobning af frustrationer i befolkningen over, at der er ikke er blevet leveret på det, der blev stemt for for tre år siden. The Brexit Party har ikke et stort, flot partiprogram, men går til valg med ét klart fokusområde - at Storbritannien skal ud af EU nu. Der er skåret ind til benet, og det er noget folk kan forstå. The Brexit Party rammer meget bredt i befolkningen, fordi de stjæler vælgere fra begge sider af midten i britisk politik.

Hver tredje stemme

The Brexit Party står til at få hver tredje stemme ved valget.

Selvom mange briter har samme holdning som Henrik Overgaard Nielsen, der til daglig er tandlæge, ved han godt, at han næppe får overbevist alle.

Hvordan har du det med, at der er mange folk i det her land, der hellere vil have en grim rodbehandling end at stemme for The Brexit Party?

- Jeg ved ikke, hvor mange der hellere vil det. Men i det her land er der 17,4 millioner mennesker, der stemte for et Brexit, siger Henrik Overgaard Nielsen til TV 2.

På søndag får han at vide om han er blevet valgt til Europa-Parlamentet.