Udland

Abort er igen en kampplads i USA: - De fokuserer billedligt talt på at kontrollere andre menneskers kønsorganer

Både tilhængere og modstandere af abort mobiliserer alle kræfter - begge parter fornemmer, at store ændringer kan være på vej.

- De fokuserer billedligt talt på at kontrollere andre menneskers kønsorganer. Det synes jeg er perverst, og der er ikke noget sted i Biblen, der byder dem at gøre det.

Sådan siger Kim Porteous, der repræsenterer en af de mange kvindeorganisationer i USA, der tirsdag demonstrerede mod stramninger af den amerikanske abortlovgivning. Flere hundrede demonstrationer spredt ud over USA markerede en ’national aktionsdag'.

Abort er i løbet af den seneste måned blevet det varmeste politiske emne i USA, og delstaterne kappes om at vedtage ændringer i deres abortlovgivning.

Tirsdag vedtog senatet i delstaten Louisiana et forfatningstillæg, der understreger, at statens indbyggere ikke har nogen grundlovssikret ret til abort. Lovteksten gælder også for kvinder, der er ofre for voldtægt eller incest, og det vakte straks aborttilhængeres vrede:

- Meningen med grundlove er, at de skal beskytte rettigheder, ikke fjerne dem, som en lokal borgerrettighedsforkæmper, Michelle Erenberg, siger til The Guardian.

Ny lovgivning

Med vedtagelsen følger Louisiana efter stater som Mississippi, Ohio og Alabama, der alle har strammet deres abortlovgivning eller er i gang med det.

Omvendt vedtog staten Nevada tirsdag lovgivning, der skal gøre det enklere at få en abort og fjerne krav til læger om, at de skal rådgive kvinder om "de følelsesmæssige omkostninger" ved at få en abort. Andre stater som Illinois og Maine er på vej med lignende lempelser.

Det var staten Alabama, der i sidste uge for alvor satte fokus på abortspørgsmålet, da staten vedtog et forbud, der hverken indeholder undtagelser for voldtægtsofre eller incestofre. Kun kvinder, hvis liv er i fare under graviditeten, vil have ret til abort.

Samtidigt satte staten hidtil usete tidsgrænser for abort.

'Hjerteslagsreglen'

I USA er abort typisk tilladt indtil omkring den 24. uge, hvor man skønner, at barnet vil være levedygtigt udenfor livmoderen. I Danmark er den tilsvarende grænse den 12. uge. Senere aborter, typisk indtil den 22. uge, tillades kun, hvis der er særlige grunde til det.

Mindst syv amerikanske stater har i år vedtaget den såkaldte ’hjerteslagsregel’, der betyder, at abort kun er tilladt, indtil man kan høre fosterets hjerteslag. I praksis betyder det en abortgrænse omkring den 6. uge, hvilket er før, de fleste kvinder ved, at de er gravide.

Demonstranter med budskaber som 'Jeg er chef for min egen krop' og 'Hold Jeres politik væk fra min livmoder'.

I Alabama sætter den nye lovgivning den grænse helt ned til nogle få dage, så der i praksis ikke er nogen mulighed for abort.

Deres egne aborthistorier

De mange stramninger af staternes abortlovgivning har mobiliseret både tilhængere og modstandere af abort.

Kvinder, der støtter retten til abort, har skabt Twitter-hashtags som #shoutyourabortion og #youknowme, hvor de deler historier om deres aborter for at sætte fokus på, at op mod hver fjerde amerikanske kvinde får en abort i løbet af sit liv.

- Jeg fik en abort. Det gjorde det muligt for mig at komme ud af et dårligt forhold og komme videre til at have to børn og et godt forhold, som abortforkæmperen Mary Alice Carter skriver på #shoutyourabortion.

En anden kvinde, der kun opgiver sit fornavn, Andi, skriver, at en abort ikke var nogen let beslutning, men ikke desto mindre en ret, som hun vil kæmpe for:

- Jeg fik en abort for fem måneder siden. Jeg fortryder det ikke, men det var ikke nogen let beslutning. Det påvirker mig dagligt. Men jeg vil kæmpe til sidste blodsdråbe for at sikre, at disse nye love ikke træder i kraft. Hvis du elsker mig, så elsker du en, der har fået en abort, skriver hun.

Andre kvinder støtter imidlertid forbuddet mod abort og er "pro-life", som abortmodstanderne kalder sig selv:

- Hvis vi er pro-life, så må vi være 100 procent pro-life. Et barn undfanget ved voldtægt eller incest er ikke en andenklassesborger. Ingen kvinder eller piger, der får en abort, er immune overfor de traumer, der er forbundet med det, heller ikke ofre for voldtægt og incest, skriver eksempelvis den fremtrædende abortmodstander Lila Rose på præsident Donald Trumps Twitter-konto, @realDonald Trump.

Til domstolene

De amerikanske delstater, der har gennemført stramninger af abortlovgivningen, har vidst på forhånd, at stramningerne ville blive mødt af sagsanlæg fra borgergrupper og aborttilhængere.

Formålet er, at en af disse retssager i sidste ende skal komme for USA’s højesteret og føre til en ændring af hele landets abortlovgivning.

Den gældende lovgivning bygger på en skelsættende højesteretsafgørelse fra 1973, sagen ’Roe vs. Wade’, der siger, at et forbud mod abort er forfatningsstridigt. Abortmodstandere håber imidlertid på, at den nuværende højesteret vil ændre denne beslutning.

To nye dommere

I de to år Donald Trump har været præsident, er to af de ni højesteretsdommerne skiftet ud.

De to nye dommere, som Trump har udpeget, er begge konservative abortmodstandere. Det betyder, at der nu er et flertal i Højesteret mod abort på fem dommere mod fire – og dermed en mulighed for, at flertallet vil ændre afgørelsen fra ’Roe vs. Wade’.

Ifølge den amerikanske forfatningsekspert Jonathan Turley har staterne netop gennemført meget forskellige love, i håb om at Højesteret vil finde en af sagerne principiel nok til at tage den op.

- Det er en del af en omfattende og ganske smart kampagne fra abortmodstanderne, siger han til BBC.

Se en mere grundig forklaring på, hvilken rolle Højesteret spiller i abort-spørgsmålet, her:

Mange modstandere af abort, blandt dem præsident Donald Trump, er imidlertid bekymrede over, at Alabamas nye abortlov er så stram, at det skader abortmodstandernes sag.

- Som de fleste ved, og til dem, der gerne vil vide det, så er jeg stærk pro-life-tilhænger med tre undtagelser – voldtægt, incest og beskyttelsen af moderens liv. Det er samme holdning, som Ronald Reagan havde, skriver han på Twitter.

At senatet i Alabama er gået så vidt, mener de kvindelige aborttilhængere at have en ganske enkel forklaring på: Nemlig at alle de 20 senatorer, der udgjorde flertallet for forslaget, var mænd.