Udland

New York vil forbyde telefonkiggeri på vejen

Det kan generelt være en udfordring at krydse vejen i en stor og travl by som New York.  Loic Venance / Scanpix Denmark

New York vil gøre det ulovligt for fodgængere at kigge på et elektronisk apparat, når de krydser en vej.

Kig til venstre og højre, men ikke på din mobiltelefon. Så bliver du straffet.

Sådan lyder tonerne fra lovgiverne i storbyen New York i USA i øjeblikket. De arbejder nemlig på en ny lov, som vil gøre det ulovligt at kigge på sin telefon, når man krydser en vej.

Det inkluderer at læse mails, tekstbeskeder, kigge på billeder, tjekke sociale medier og surfe på internettet, med undtagelse af nødsituationer.

Det skriver flere amerikanske medier, blandt andet CNN og NBC.

Op til 1.600 kroner i bøde

Senator John Liu lavede forslaget til loven, som nu skal behandles i Senatet i næste uge.

- Det er alarmerende at se fodgængere gå ud på vejen, imens de ikke flytter øjnene fra deres telefon, siger han til CNN.

Hvis en fodgænger bryder den potentielt kommende lov, vil politiet udskrive en bøde. Bødens størrelse vil svinge fra cirka 150 kroner og op til 1600 kroner for gentagne forseelser.

En undersøgelse fra 2019 lavet af Governors Highway Safety Association (GHSA) vurderer, at der i år vil være 6.227 dødsulykker blandt fodgængere i USA. Det højeste antal i 30 år.

Dog siger undersøgelsen også, at 15 procent færre fodgængere er blevet dræbt i de ti største byer i USA. Specielt New York har formået at vende kurven, men undersøgelsen kan ikke pege på en direkte årsag.

GHSA vurderer, at skærmkiggeri til at være en faktor, når årsagen til flere dødsulykke blandt fodgængere skal findes.

Den amerikanske stat Hawaii indførte i oktober 2017 en lignende lov. Den har fået navnet 'Distraheret fodgænger'-loven, hvor politiet kan udskrive bøder til fodgængere, som går med øjnene rettet mod en skærm på vejen.

Året efter gjorde den lokale avis Star Advertiser status over loven i østaten.

Antallet af dræbte fodgængere steg fra 13 i 2017 til 26 i 2018. Altså en fordobling af dødsfald. Derudover blev der udskrevet 147 overtrædelser for at kigge på et elektronisk apparat på vejen.

Til sammenligning blev der udskrevet bøder til 9616 bilister, som kiggede på deres telefon under kørsel.

I Danmark har antallet af dræbte fodgængere været stødt faldende. Fra 58 dræbte i 2008 til 20 dræbte i 2017. Det er primært ældre fodgængere over 75 år, som bliver dræbt.

83 procent af ulykkerne sker i byerne. Det skriver Rådet for Sikker Trafik.

Stol ikke kun på den grønne mand

Rådet for Sikker Trafik kører i øjeblikket en kampagne, hvor de opfordrer bilister til at lægge telefonen væk, når de kører bil. Organisationens budskab er, at opmærksomheden skal være på vejen og ikke på en skærm.

- Uopmærksomhed spiller ind i hver tredje ulykke i trafikken. Det er en rigtig dårlig idé at kigge på telefonen, når man går over gaden. Man risikerer at overse biler og cykler, siger chefkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Pernille Ehlers.

Ifølge hende findes der fire former for uopmærksomhed. Blandt andet den visuelle uopmærksomhed, hvor øjnene er andre steder end på trafikken.

De andre former er hvis tankerne, hænderne eller hørelsen laver noget andet end at orientere sig i trafikken.

- Den visuelle uopmærksomhed er den farligste, da man jo ikke ser sig for. Derudover er den mentale også farlig, da det for eksempel kræver stor tankevirksomhed at skrive en sms, siger Pernille Ehlers.