Udland

Christchurch-mistænkt bliver sigtet for terror

Manden, som politiet mistænker for at stå bag Christchurch-angreb i New Zealand, sigtes nu også for terror.

Politiet i New Zealand har nu formelt sigtet den 28-årige mand, der menes at stå bag et skyderi i byen Christchurch i marts, for terror.

Manden, Brenton Tarrant, var i forvejen sigtet for at have dræbt 51 personer, og for at have forsøgt at dræbe yderligere 40.

Allerede kort efter angrebet, der fandt sted 15. marts cirka 13.40 lokal tid, beskrev New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, episoden som et terrorangreb.

Vil forsvare sig selv i retten

Hidtil har han kun været anklaget for 50 drab, men for nylig døde en tyrkisk mand på et hospital i Christchurch som følge af de skader, han pådrog sig under angrebet. Derfor er sigtelsen også ændret på det punkt.

New Zealand indførte særlige terrorlove i 2002, og sagen mod Brenton Tarrant skal vise, hvordan de fungerer i praksis. Maksimumsstraffen for sådanne sager er livstidsfængsel.

Yderligere tre personer har været anholdt i sagen, men er siden blevet løsladt, da politiet har vurderet, at de ikke var forbundet til angrebene.

Ifølge newzealandsk politi kendte hverken de australske eller newealandske myndigheder Brenton Tarrant i forvejen. Han optrådte heller ikke på nogen lister over mistænkelige og farlige personer. Kort inden angrebet publicerede Brenton Tarrant et manifest, hvor han beskrev sine synspunkter. Heri betegner han sig selv som en "almindelig hvid mand" inspireret af Norges massemorder Anders Behring Breivik.

Brenton Tarrant har sagt, at han ikke vil gøre brug af en advokat, men vil forsvare sig selv i retten.

Næste retsmøde i sagen er planlagt til at foregå i juni. Selve retssagen forventes dog først at begynde næste år.