Udland

Amerikansk stat tillader at bruge døde mennesker som kompost

(Arkivfoto) Fra 2020 bliver det muligt for befolkningen i Washington at sprede 'svigermors' jordiske rester i haven.  Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

På bare 30 dage kan menneskekroppe laves om til kompost, der kan blive spredt i Washingtons private haver.

Borgerne i den amerikanske stat Washington kan snart se frem til at kunne drysse kompostjord ud i haven lavet af døde mennesker.

Det sker efter, at statens guvernør tirsdag har underskrevet en ny lov om, at mennesker kan laves om til kompost.

Loven træder i kraft 1. maj 2020 og betyder i praksis, at folk, der dør i staten, kan vælge at få lavet deres krop om til jord, der kan bruges i for eksempel de efterladtes private have. Det skriver France24.

Den nye lov har til formål at være et alternativ til de to traditionelle metoder – begravelse eller kremering.

Metoden sikrer også en lavere CO2-udledning, lyder det fra Katrina Spade, der har stiftet Seattle-firmaet ”Recompose”, som tilbyder servicen.

- Ideen, om at komme tilbage til naturen så direkte som muligt og være en del af livets cyklus, er meget smuk, siger hun til AFP.

Fra krop til muld på 30 dage

Metoden er udviklet på Washington State University og har følgende fremgangsmåde:

De døde kroppe bliver lagt i en lukket container, hvor de bliver tilført mikroskopiske organismer, der kan nedbryde dem. 30 dage senere er kroppene forvandlet til muld.

Under en ’normal’ begravelse i jord vil det tage få uger at få nedbrudt det meste af ens krop, men knoglerne vil ofte være længere om at blive nedbrudt, og det er en af de udfordringer, som forskerne fra universitet har fundet en naturlig løsning på.

- Systemet laver et perfekt miljø for varmeelskende organismer og bakterier, der bryder alt ned hurtigt. Både tænder og knogler, siger Katrina Spade.

Metoden som Washington State University har udviklet, er ikke helt ny.

En lignende fremgangsmåde har været brugt i forbindelse med nedbrydning af landbrugsdyr.