Udland

Trump advarer Iran: Hvis I truer os, er I færdige

Hverken USA eller Iran vil bøje sig i den indbyrdes krig på ord. USA mener at have bevis for iransk trussel, men vil ikke lægge beviser frem.

Natten til mandag optrappede den amerikanske præsident Donald Trump ordkrigen med Iran med en trussel på Twitter, der ikke var til at misforstå:

- Hvis Iran vil kæmpe, vil det betyde Irans endeligt. I skal aldrig true USA igen!, skrev Donald Trump.

Det er uklart, hvilken iransk trussel, der fik Donald Trump til tasterne, men det kan være det raketangreb, der søndag aften fandt sted i nabolandet Iraks hovedstad Baghdad.

Her landede en raket i Baghdads ’Grønne Zone’ (nu omdøbt til ’Den Internationale Zone’), der rummer en række regeringsbygninger, ambassader og internationale kontorer. Den landede omkring en kilometer fra det store amerikanske ambassadekompleks uden at forvolde skader på mennesker, rapporterer nyhedsbureauet AP.

Ingen har taget ansvaret for affyringen, så det er uklart, om målet faktisk var den amerikanske ambassade eller andre højt profilerede mål, som for eksempel det irakiske parlament, lige så tæt på. Men ifølge irakiske sikkerhedsstyrker blev den affyret fra det østlige Baghdad, der er hjemsted for stærke iransk-støttede militser.

'Jeg ønsker ikke krig'

I et interview, der blev sendt på tv-stationen Fox News søndag aften, uddybede præsident Trump sine holdninger:

- Jeg vil ikke tillade dem at have atomvåben, og de skal ikke true os. Jeg er ikke sådan en, der ønsker at gå i krig. For krige skader økonomien og vigtigere endnu, så dræber krige mennesker – det er langt det vigtigste. Så jeg ønsker ikke at kæmpe. Men der findes situationer som den i Irak. Du kan bare ikke lade dem få atomvåben. Du kan bare ikke lade det ske, sagde Donald Trump til Fox News.

Lyn-analyse

Du kan næsten kalde Trumps seneste tweet for et udtryk for 'Lex Nordkorea'.

Det er nemlig samme besked, som Trump tidligere har givet Nordkorea: ’Andre lande skal ikke så meget som tænke på at true USA’.

Det budskab er ikke anderledes end det, som andre amerikanske præsidenter tidligere har sendt til resten af verden. Det er sådan en supermagt som USA tænker.

Men mens andre præsidenter har afleveret budskabet mellem linjerne, så udtrykker Trump sig noget mere bombastisk.

Og så er faren, at så bastant en trussel pirrer iranerne, bliver misfortolket og kommer til at udløse en militær aktion.

Siden den amerikanske regering for et år siden opsagde atomaftalen med Iran, har USA gradvist øget presset på Iran med skærpede sanktioner og nu en øget militær tilstedeværelse i Det Arabiske Hav, hvor en flådestyrke med hangarskibet USS Abraham Lincoln i spidsen er i gang med en stor flådeøvelse.

Presset er blevet øget yderligere de seneste uger. USA har placeret Den Iranske Revolutionsgarde på sin liste over terrororganisationer og har strammet sanktionerne mod den iranske olieeksport yderligere.

En stedfortræderkrig

Iran har til gengæld advaret USA mod at øge presset på Iran.

- Iran kan let ramme amerikanske skibe i Den Persiske Golf, siger lederen af Revolutionsgarden, generalmajor Saleh Jokar ifølge The Guardian.

Lyn-analyse

Den iranske top er splittet mellem høge og duer, som har forskellige strategier, og det samme er den iranske befolkning.

Nogle siger, at amerikanerne allerede er løbet fra én aftale, så hvordan kan man stole på en ny. Andre mener, at de amerikanske sanktioner allerede nu rammer så hårdt i hverdagen, at man er nødt til at indlede nye forhandlinger med USA.

Iranerne er pressede og spiller højt spil nu ved deres ultimatum, hvor de forsøger at spille europæerne ud mod amerikanerne. Det kan tvinge europæerne til at tage USA's parti.

En anden af Irans militære ledere har ifølge avisen været i nabolandet Irak for nylig, hvor han opfordrede en lokal milits, der bliver støttet af Iran, til at forberede sig på ’en stedfortræderkrig’

Samtidigt har Iran truet atomaftalens øvrige parter - Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Kina, Rusland og EU - om, at de har 60 dage til at genskabe mulighederne for, at Iran kan eksportere sin olie. Ellers vil Iran trække sig fra endnu flere dele af atomaftalen og dermed stå fri til at arbejde hen imod udvikling af atomvåben.

Beviser

USA mener at have satellitfotos, der beviser, at iranske revolutionsgardister har lastet missiler ombord på små skibe i Den Persiske Golf med det formål at angribe amerikanske og andre skibe i golfen.

Historien om fotobeviserne blev lækket til offentligheden i forbindelse med, at fire oliefartøjer i sidste uge blev angrebet i Hormutz-strædet. De fire olieskibe fra Saudi-Arabien, Norge og De Forenede Emirater fik hul i skroget, men sank ikke.

Ingen har taget skylden for angrebet, og Iran har afvist ethvert kendskab til angrebet. Men det har ikke forhindret USA i at give Iran eller en af landets allierede militser i udlandet skylden.