Udland

Har du opkaldt dit barn efter Daenerys Targaryen? Lidt af et dilemma inden sidste afsnit af Game of Thrones

Lektien fra drageild: måske er det ikke så god en ide at opkalde dit barn efter en fiktiv figur i en episk tv-serie, inden det sidste afsnit er sendt.

(Ja, artiklen er mørk og fyldt af spoilere for dem, som ikke er helt opdaterede)

Daenerys Targaryen er den første af sit navn, men hun er langt fra den sidste.

Siden HBO-serien Game of Thrones begyndte at rulle over skærmen i 2011 i USA, er mere end 3500 piger blevet døbt enten ’Daenerys’ eller ’Khaleesi’ (hendes royale dothraki navn i serien, red.) efter den populære figur. I 2018 brød Khaleesi endda ind på top 1000 listen over mest populære pigenavne i USA (nr. 549).

Jeg er faktisk lidt i chok ... det var ikke cool

Jasmine Estrada, mor til 6-årig Khaleesi

For mange amerikanske forældre er der derfor ekstra meget på spil, når sidste afsnit af Game of Thrones natten til mandag bliver sendt: hvem var det lige, de opkaldte deres barn efter?

I syv sæsoner og et par episoder gav det god mening at ville give sin nyfødte pige en aura af Daenerys’ viljestyrke og moralske kompas.

Hun var trods alt Khaleesi af Det Mægtige Græshav, Beskytter af Riget, Den Ubrændte, Dronning af Meereen, Andalerne og De Første Mennesker.

Dragemoderen, der befriede slaver og straffede deres fangevogtere. Et symbol for kvindelig styrke og selvstændighed, som tog sin hær – og drager – mod nord for at hjælpe med at redde menneskeheden fra de dødes hær.

Tal om rollemodel-materiale.

Forældre ikke vilde med udviklingen

Men hvad så nu, hvor dit barn deler navn med en massemorderisk galning, der uden nåde brænder uskyldige civile i et ubønhørligt hav af drageild?

Er der stadig håb for en positiv slutning for en af seriens mest elskede personligheder?

Det ser ikke sådan ud. Og det er en udvikling, som mange forældre til virkelighedens små Daenerys’er og Khaleesi’er lige skal bearbejde.

- Jeg er faktisk lidt i chok, fortalte Jasmine Estrada til mediet The Daily Beast efter sidste uges episode. Hendes datter, Khaleesi, er i dag seks år gammel.

- Det var ret skuffende, at hendes sult efter magten tog over. Det var ikke cool … jeg er ikke vild med, hvad hun ender med at repræsentere. Navnet er på en måde lidt bittersødt nu.

I næstsidste afsnit går Daenerys ind på den vej, som mange havde frygtet og lever op til sit fars navn som den ”gale konge.” Efter hendes nærmeste rådgiver, Missandei, bliver halshugget på ordre af kvinden på Jerntronen, Cersei Lannister, overtager vreden Dragemoderen i det endelige slag om Kings Landing.

Til trods for bønner fra hendes tro væbnere rider hun sin drage på et morderisk togt igennem byens gader – selv efter de fjendtlige soldater har forsøgt at overgive sig.

Uskyldige mænd, kvinder og børn - som hun ellers er selverklæret beskytter af - bliver nådesløst slagtet (som i brændt levende, Dracarys!) sammen med de fjender, som hun egentlig var i krig med.

- Det her er ikke Disney. Det er Game of Thrones

Nu håber mange forældre, at et mirakel i sidste afsnit vil ændre eftermælet for det navn, som de har givet deres lille Daenerys eller Khaleesi.

Andre holder fast i, at de er glade for at have valgt navnet.

- Jeg synes ærlig talt, at hun gjorde, hvad hun måtte gøre, siger Katherine Acosta til mediet Vulture. Hun har en 13-måneder gammel Khaleesi derhjemme.

- Det her er ikke Disney. Det er Game of Thrones. Vi ved, at der ikke altid er lykkelige slutninger, siger hun, men erkender dog også, at hendes mand var noget chokeret over Daenerys taktik.

- Min mand var lidt: "wow, jeg vil vædde med, at alle de folk, der opkaldte deres datter efter Arya har det bedre nu.”

Netop Aray var det mest populære Game of Thrones navn i USA i 2018. 2545 nyfødte fik navnet.

Igen. Det giver mening. Ikke mindst efter Arya Stark i begyndelsen af 8. sæson dræbte Natkongen og reelt reddede de syv kongeriger.

Lad det så ligge som en uforklarlig tåge over forældres uransagelige veje, at der i 2017 også var 11 amerikanske piger, der blev døbt Cersei. I ved, den brutale herskerinde i Kings Landing. Det eneste år, hvor Cersei er på listen over navne til nyfødte i det amerikanske navneregister siden 1880.

Kæmpe seertal til Game of Thrones

Game of Thrones har opnået enorm popularitet verden over og trukket rekordstore seertal til HBO. Næstsidste episode satte ny rekord med 18,4 millioner seere alene i USA. Et tal, der forventes at blive slået, når sidste episode bliver sendt.

Det er stadig langt fra alletiders mest sete episode i en tv-serie. Den rekord sidder M*A*S*H på. Det sidste afsnit af komedieserien om et lægehold under Korea-krigen trak 105,9 millioner seere i 1983.

Men i en stadig mere fragmenteret medievirkelighed har Game of Thrones formået at indtage en samlende rolle, som kun få andre er lykkedes med i moderne tv-kultur. Det gælder endda på tværs af politiske uenigheder – selv i et dybt splittet USA.

For nok er amerikanerne uenige om, hvem der skal sidde på magten i Det Hvide Hus. Men når det kommer til Jerntronen, er der tværpolitisk støtte til en specifik karakter fra Game of Thrones.

55 procent af republikanere og 47 procent af demokrater håber, at Jon Snow ender på magtens sæde, viser en måling foretaget af Firehouse Strategies and Optimus.

12 procent håber på Arya Stark, mens Sansa Stark og Daenerys Targaryen begge får støtte fra 11 procent.

Forældre med et forklaringsproblem

I år fylder de ældste amerikanske piger med navnet Khaleesi otte. Det er måske lige ungt nok til, at de kan se serien, som har inspireret deres forældre til at opkalde dem efter en kvinde, som startede på de godes side, men ser ud til – med forbehold for seriens sidste episode – at ende med et eftermæle som hævngerrig massemorder.

Den første af sit navn - Afbrænder af Uskyldige.

En far med en 6-årig Khaleesi har allerede stået med et forklaringsproblem. Til mediet The Ringer fortalte han, at han og datterens mor valgte at opkalde deres barn efter dragemoderen, fordi hun altid var stærk.

- Lige meget hvad der skete med hende, fandt hun altid en vej til at overleve og komme ud på toppen, siger Dre Campbell. Efterhånden, som datteren er blevet ældre, har faren givet hende opdateringer om hendes navnefælles seneste bedrifter – hvilket gjorde mandagens tur til skole en anelse akavet.

- Jeg fortalte, at hun brugte sin drage til at myrde en masse uskyldige mennesker og Khaleesi (hans datter) var sådan: ’wow, det er da lidt uhyggeligt.’ Og jeg sagde: ’yeah, men det er ikke dig.’