Denne detalje får Eurovision-arrangører til at tage afstand fra Madonna
To af verdensstjernens dansere bar det israelske og palæstinensiske flag på ryggen. Det politiske stunt strider imod Eurovisions regler.
Popdronningen Madonnas optræden lørdag ved det internationale Melodi Grand Prix i Tel Aviv var ventet med spænding.
Pro-palæstinensiske aktivister og musiker-kollegaer havde på forhånd kritiseret den 60-årige sangerinde for at have sagt ja til at optræde på israelsk grund.
Madonna er berygtet for sine kontroversielle og provokerende sceneshows, og på den konto skuffede hun ikke sine mange fans verden over.
Iført en stjernespækket sort kappe og klap for øjet fremførte verdensstjernen sin seneste single ’Future’ med den amerikanske rapper Quavo på gæstevokal.
Men som så ofte før var det ikke Madonnas musik, men netop sceneshowet, der stjal overskrifterne.
Løftet pegefinger til Madonna
Mod slutningen af Madonnas optræden lagde to af hendes dansere armene om hinanden, vendte ryggen til publikum og tv-kameraerne og afslørede, at de hver især bar et israelsk og palæstinensisk flag på ryggen.
På skærmen bag Madonna tonede ordene 'WAKE UP' frem med slet skjult hentydning til, at Israel-Palæstina-konflikten stadig ikke er løst efter årtiers kampe, der har kostet tusindvis af menneskeliv.
Arrangørerne afviser, at de på forhånd var informeret om Madonnas politiske scenestunt.
- Under udsendelsen viste to af Madonnas dansere kort det israelske og palæstinensiske flag på ryggen af deres påklædning. Dette element var ikke en del af det øvede show, der var blevet godkendt. Eurovision Melodi Grad Prix er en ikke-politisk begivenhed, og det er Madonna blevet gjort opmærksom på, hedder det i en udtalelse fra arrangørerne.
Islands bidrag var på forhånd kaldt årets mest kontroversielle, da gruppen Hatari, der står bag sangen "Hatrið mun sigra" (Hadet vil sejre, red.), offentligt har udtalt sig om deres holdning til Israels behandling af palæstinenserne.
Lørdag aften viste gruppen et Palæstina-banner under præsentationen af deltagerne.
Kunstnere i protest mod Israel
European Broadcasting Union (EBU), der står bag det internationale Melodi Grand Prix, har et erklæret mål om at være upolitiske.
Derfor vakte det allerede sidste år opsigt, da det stod klart, at 2019-udgaven af Eurovision Melodi Grand Prix skulle afholdes i Israel.
I efteråret underskrev 141 kunstnere – herunder 13 danske - en fælles udtalelse via et åbent brev i The Guardian.
- Den 14. maj, få dage efter Israels sejr i Eurovision, dræbte det israelske militær 62 ubevæbnede, palæstinensiske demonstranter i Gaza, heriblandt seks børn, og sårede flere hundrede, primært med sprængstoffer. Amnesty International fordømmer Israels skyd-for-at-dræbe-eller-såre-politik, og Human Rights Watch beskriver drabene som "ulovlige og bevidste", skrev de blandt andet.
Blandt underskriverne er belgiske Helmut Lotti og britiske Roger Waters fra hedengangne Pink Floyd, og blandt danskerne er skuespiller Jesper Christensen.
Politisk stunt deler vandene
Madonnas beslutning om at bruge sin Grand Prix-optræden til at tage et politisk standpunkt har delt vandene på de sociale medier.
Luke Baker, chefredaktør på nyhedsbureauet Reuters' afdeling i Paris, langer ud efter popstjernen - både for hendes musikalske optræden og det politiske signal:
- Udover at synge falsk og være en dårlig performer lykkedes det også Madonna at overtræde EBU's principper om at være ikke-politisk ved at putte det israelske og palæstinensiske flag på ryggen af sine dansere. Sikke et spild af penge, hun var.
Andre var mere begejstrede for Madonnas show. Blandt andre den engelske musiker Rosa Martinez:
Danske Leonora blev nummer 12
Hollandske Duncan Laurence vandt det internationale Melodi Grand Prix med sangen "Arcade", mens danske Leonora som spået fik en plads midt i feltet.
Hun endte på en samlet 12.-plads ud af de 26 lande i finalen, og den placering er hun glad for.
- Vi er rigtig godt tilfredse. Det er cirka, hvad vi er blevet spået til, og det er godt at kunne leve op til forventningerne, sagde den 20-årige sangerinde efterfølgende.
Eurovision blev i år afholdt i Tel Aviv, fordi sangerinden Netta vandt sidste år i Portugal med nummeret "Toy".
Showet var rekordlangt - hele fire timer var der sat af til at få afviklet showet.