Østrigs vicekansler træder tilbage efter skjulte videooptagelser

En kompromitterende video får nu store konsekvenser for Østrigs vicekansler.

Østrigs vicekansler Heinz-Christian Strache træder tilbage, efter en hemmelig video fredag aften blev offentliggjort af flere medier.

- Jeg har indgivet min opsigelse som Østrigs vicekansler til kansler Kurz, og han accepterede beslutningen, sagde en tydeligt berørt Strache lørdag på et pressemøde.

Heinz-Christian Strache afløses af transportminister Norbert Hofer, der både bliver ny vicekansler og ny partileder i Frihedspartiet (FPÖ), der indgår i koalitionsregering med kansler Sebastian Kurz' konservative parti, ÖVP.

Videoen viser tilsyneladende Strache tilbyde statslige kontrakter i bytte for politisk støtte fra en russisk oligark.

Optagelsen viser, at Strache holder møde med en anden FPÖ-politiker og en kvinde, der ifølge Reuters fungerede som lokkedue.

Tilbød kontrakter for støtte

Strache tilbyder kvinden, at han kan sende byggekontrakter videre til et bestemt firma til gengæld for, at Frihedspartiet modtager støtte. Han understreger dog, at alt skal foregå lovligt.

På mødet taler de også om, at den russiske oligark kan tage kontrol over avisen Krone. Strache siger, at avisen under en ny ledelse vil kunne hjælpe ham og Frihedspartiet i valgkampen.

Videoen skal være optaget i juli 2017 på den spanske ferieø Ibiza et par måneder inden det valg, der resulterede i et ÖVP-FPÖ flertal.

- Ekstremt pinlig og fordrukken sag

Det er uklart, hvem der har sat den formodede fælde op for Strache, og hvem der har optaget den seks timer lange video fra mødet.

Det er heller ikke oplyst, hvordan to store tyske aviser er kommet i besiddelse af optagelsen.

Strache fastholder lørdag, at han ikke har brudt nogen love, men han erkender, at der er tale om det, han betegner som en "ekstremt pinlig og fordrukken sag".

Han mener, at han er "offer for et målrettet politisk angreb", hvor ukendte personer har brugt ulovlige midler i form af en skjult videooptagelse for at fælde ham, skriver nyhedsbureauet AFP.

Han tilføjer, at han har valgt at træde tilbage for at undgå at forårsage yderligere skade mod Østrigs regering.