EP-valg 2019

Italiens mest populære politiker vil tage magten fra eliten med dansk hjælp

Italiens indenrigsminister Matteo Salvini kører valgkamp på et fælleseuropæisk projekt mellem nationalistiske partier.

Nationalistiske højrefløjspartier i Europa forsøger i disse dage at samle alle kræfter op til Europaparlamentsvalget den 26. maj.

Manden med taktstokken er Italiens indenrigsminister Matteo Salvini, der også er formand for højrefløjspartiet Lega Nord.

Lørdag har han inviteret sine kolleger i de andre europæiske lande till en højrenational demonstration i Milano, hvor blandt andre Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti deltager.

Blandt de andre deltagere er franske Front Nationals leder, Marine le Pen.

Med et EU- og indvandrekritisk budskab vil Salvini tage magten fra det, han kalder eliten eller kasten i Bruxelles.

- Slut med kasten, Ja, og med bureaukrati, banker, finansfolk og multinationale selskaber. Vi ønsker et Europa for folket, for familien. Vi har blandt andet inviteret partier fra Finland, Danmark, Storbritannien og Spanien, siger Matteo Salvini til TV 2.

DF er inviteret

Salvinis mål er en fælles, europæisk front af højrenationalistiske partier.

- Jeg vil i dialog med alle dem, der ikke er medskyldige i den her katastrofe med usikkerhed og islamisering. Et Europa, som er fundamenteret på love, rettigheder, sikkerhed og arbejde, siger Salvini, der har Facebook og selfies med folket blandt sine vigtigste våben.

Allerede som ung radiovært i Norditalien lærte Matteo Salvini at lytte og tale med alle.

Senere gjorde han en regional løsrivelsesbevægelse til et nationalistisk højrefløjsparti for hele Italien.

- Salvini holder sit løfte

Lega Nord, der oprindeligt havde SydItalien som hovedfjende, blev et nationalistisk parti for hele Italien. Nu med de illegale migranter og Bruxelles som hovedfjenden

Den strategi har givet pote. Fra at være et uddøende parti har Lega Nord nu opbakning fra næsten 30 procent af italienerne - og det takket været Matteo Salvini.

- Han er den eneste, som har holdt sit løfte frem til i dag, siger Emanuela Crea, der er hjemmegående husmor, til TV 2.

Hvilke løfter?

- Mange, mange. Jeg håber, at han tager fat det rigtige sted, og at Italien sammen med ham omsider kan rejse sig, lyder det fra Emanuela Crea.

Et smukkere, sundere og tryggere Europa

TV 2 har i næsten et et døgn fulgt i hælene på Matteo Salvini, der de seneste mange måneder har været nærmest i konstant valgkamp. Først til det italienske parlamentsvalg. Og nu valget i Europa-Parlamentet.

TV 2 er også med, da han en tidlig formiddag overværer nedrivningen af et berygtet ghettobyggeri i Bergamo-provinsen.

Området har i årtier været hærget af narkokriminalitet. Løsningen for Salvini et at rive det ned. Det gamle skal væk for at gøre plads til det nye. Og da TV 2 spørger om det samme gælder EU, lyder svaret:

- I dag river vi ned, i næste uge bygger vi op. Vi bygger et smukkere, sundere og tryggere Europa – baseret på arbejde. Vi vil begrænse tilstedeværelsen af ekstremistiske islamister, som har indtaget hele bydele, siger Matteo Salvini til TV 2.

Ræverød som ung - nu kaldes han fascist

Han var søn af middelklassen. Ræverød som ung, men nu bliver Salvini kaldt fascist af sine kritikere.

- Det ord burde slet ikke eksistere. Det handler om at gøre det rigtige i Italiens interesse, siger Salvini-tilhænger Paola Ferrari, der til dagligt arbejder som tandlægeassistent.

Men en fast hånd og hård tone over for illegale indvandrere og kriminelle er Salvini Italiens mest populære politiker.

- Italien først, lyder mottoet.

Alligevel tror han på et fælleseuropæisk projekt mellem nationalistiske partier. Partierne har meget til fælles, men også meget, hvor vandene skiller. Blandt andet har ungarske Victor Orban og hans parti Fidesz foreløbig ikke meldt sig under fanerne.

Salvini beundrer Ruslands præsident Putin, og det bekommer ikke ungarerne godt.

Men trods fraværet af store og stærke nationalistpartier ryster Salvini ikke på hånden. Han tror på, at hans projekt kan blive til noget:

- Ja, hvis de danske vælgere stemmer som de italienske, nemlig for forandring, stolthed og fremtid, så er alt muligt, siger Salvini til TV 2.