Udland

For højt indtag af frugtjuice kædes sammen med for tidlig død

Frugt er lynhurtige kalorier, når man drikker det som juice. Spis det hellere, lyder det fra lektor.

Det kommer nok bag på de færreste, at sodavand, saft og andre sukkerholdige drikke kan udgøre en sundhedsmæssig risiko.

Men ifølge et nyt studie publiceret i det medicinske tidsskriftet JAMA Network gælder det i lige så høj grad for frugtjuice.

Drikker man det i større mængder, der i undersøgelsen betegnes som over to glas dagligt, kan man se en statistisk sammenhæng med en øget risiko for tidlig død.

Og det overrasker ikke Preben Vestergaard Hansen, der er lektor i human ernæring ved Københavns Professionshøjskole.

- Jeg har sagt mange gange, at juice indeholder et meget højt antal af sukkerarter - altså frugtsukker. Kemien er den samme som i tilsat sukker, som man for eksempel kan se i sodavand og saft, og kroppen reagerer på samme måde, siger han og konkluderer:

- Så hvis tilsat sukker er forbundet med øget sundhedsmæssig risiko, er det naturligt, at frugtjuice også er.

Lynhurtige kalorier

I studiet har man dog ikke undersøgt årsagen bag sammenhængen. Derfor lyder konklusionen også, at der er brug for mere forskning for at påvise andet end blot en sammenhæng.

Fakta om studiet

I studiet har man observeret 13.440 personer på over 45 år gennem 6 år og ud fra det vist en statistisk sammenhæng mellem et højt indtag af sukkerholdige drikke - herunder frugtjuice - og forhøjet dødelighed.

Ved daglig indtagelse af over to glas sukkerholdig drik som sodavand er dødeligheden 11 procent højere end normalt, mens den ved at højt indtag af frugtjuice var 24 procent.

Men det sukker, der findes i sodavand, og det naturlige sukkerindhold i frugtjuice har samme skadelige effekt på kroppen, da der findes fruktose og glucose i begge typer sukker.

Det kan i store mængder give fedtlever og forøget risiko for type-2 diabetes samt hjerte- og karsygdomme, forklarer lektoren.

Drik det ikke for sundhedens skyld

Selvom frugt i mange sammenhænge markedsføres som noget, der er fyldt med vitaminer, skal man ikke drikke det for sundhedens skyld. Ifølge Preben Vestergaard Hansen er frugt mere gavnligt, hvis det bliver spist.

- Det skal tygges og fordøjes - modsat juice, der vælter bare ned, siger han.

- Man kan indtage langt flere frugter ved at drikke dem som juice, end når du spiser dem. Derfor får man lynhurtigt alt for mange kalorier.

Han peger blandt andet på tropejuice, der typisk indeholder 14 gram frugtsukker per 100 milliliter og dermed har et højere indhold af sukker end sodavand, hvor tallet er omkring 10 gram.

Kun ét om dagen

Lektoren i human ernæring understreger, at det ikke betyder, at man helt skal undgå juice - så længe man holder sig til Fødevarestyrelsens anbefaling i forbindelse seks stykker frugt og grønt om dagen.

- Juice tæller kun for én af dine seks om dagen – selvom du drikker flere glas, skriver styrelsen på hjemmesiden.

Men det er stadig en god ide at holde igen med juice, lyder rådet fra Preben Vestergaard Hansen.