Udland

For enden af dette grænsehegn kan Trump få opfyldt sit største valgløfte

Mexico skulle betale. Nu bliver Trumps lovede grænsemur i stedet finansieret af det amerikanske militær. En retssag fredag kan stoppe byggeriet.

Sådan ser det ud i dag – et stykke af den amerikanske grænse til Mexico, som præsident Trump efter planen nu får lukket.

Efter kilometer af grusvej med ørken på den ene side og et syv meter højt grænsehegn af jernstolper på den anden, ændrer landskabet sig pludseligt.

Mexico er til venstre for den lave barriere. USA til højre. Det tager få sekunder at passere grænsen. Nu har præsident Trump fået finansiering til at bygge et nyt, langt højere grænsehegn i området.

Grænsehegnet bliver erstattet af en lav barriere kendt som Normandiet-hegn. Opkaldt efter de X-formede barrikader, der på D-dag under 2. verdenskrig stod på strandene i Normandiet.

Det kan stoppe en bil. Ikke en person.

Et par skridt igennem et lavt buskads på den mexicanske side af grænsen, og så tager det blot få sekunder at kravle over på den amerikanske side.

Markant stigning i antallet af illegale

Grænsepolitiet patruljerer aktivt i området. De opererer med sensorer og andre former for overvågning. Men ingen ved, hvor mange der lykkedes med at krydse uden at blive opdaget.

Kilometer efter kilometer med et syv meter højt grænsehegn adskiller Mexico og USA langs en grusvej vest for El Paso, Texas.

Vi er cirka 30 kilometer vest for byen El Paso i Texas. En sektor af grænsen, som har set en markant stigning i antallet af illegale migranter og asylansøgere. 670 på en enkelt dag i begyndelsen af maj. 400 i løbet af fem minutter en anden dag tilbage i marts.

Det er den strøm, som præsident Trump mener, at en effektiv grænsebarriere kan stoppe.

- Build the wall (byg muren, red.), som det lød igen og igen under valgkampen.

Nu har Trump-administrationen fundet finansiering.

Og lige præcis de meter her, hvor det eksisterende grænsehegn slutter, og den mere åbne grænse begynder, er et af de steder, der først vil se en forstærket barriere.

Det amerikanske militær betaler - ikke Mexico

Finansieringen er dog noget anderledes, end hvad de gentagende kampråb under valgkampen lovede. Dengang skulle Mexico betale. Nu kommer pengene fra det amerikanske militær.

43 milliarder kroner kommer fra udskydelse af byggeri eller renovering af militærkonstruktioner. 6,5 milliarder kroner var oprindeligt sat af til hærens personel. Og i denne uge kom det frem, at Pentagon planlægger at rykke yderligere 10 milliarder kroner fra militære projekter, der inkluderer opgraderingen af et langdistance atommissil-system og et program, der leverer overvågning og kommunikation til kampfly.

- Forsvarsministeriet har omhyggeligt udvalgt kilderne til finansiering. De er enten overskydende midler eller ikke nødvendige for konkrete projekter endnu, står der ifølge Washington Post i Pentagons dokumenter.

Det er penge, der blev tilgængelige, efter præsident Trump erklærede national nødretstilstand ved grænsen.

Dommer i Californien kan stoppe byggeriet

De første kontrakter med entreprenører, der skal bygge ved grænsen, er allerede underskrevet.

Men fredag kan en dommer i Oakland i Californien sætte en stopper for byggeplanerne. Distriktsdommer Haywood Gilliam Jr. - som blev udpeget af tidligere præsident Obama - vil høre flere grupper, som har lagt sag an for midlertidigt at blokere konstruktionen af nye grænsebarrierer. Grupperne, som inkluderer 19 delstater, mener, at Trumps finansieringsmetoder, hvor penge bliver flyttet fra militæret til grænsen, er både ulovlige og forfatningsstridige.

Høringen er den første af mange, hvor modstandere af Trump vil gå rettens vej for at trykteste en de mest kontroversielle beslutninger af en amerikansk præsident i nyere tid - nemlig at ignorere de normale budgetlove, hvor Kongressen har sidste ord, i jagten på finansiering til et politisk signaturprojekt.

Trumps justitsministerium argumenter for, at overførslen af midler er en militær beslutning for at sikre grænsen. Og at det ikke er noget, domstolene bør blande sig i.

- At forhindre konstruktionen af grænsebarrierer vil skade regeringens omfattende interesse i grænsesikkerhed og kontrol af landets immigratrionslovgivning, lyder det fra justitsministeriet i en forberedt udtalelse til retten.

Kan betyde farvel til Trumps mur

Trump erklærede nødretstilstand ved grænsen, efter Kongressen direkte havde afvist hans krav om finansiering af muren.

Retssagen i Californien kan betyde, at det planlagte byggeri vest for El Paso bliver forsinket – eller i yderste tilfælde helt afblæst.

Grænsehegnet stopper pludseligt. Der er fra dette punkt vest for El Paso, Texas stadig mange kilometer til den næste by, Columbus, New Mexico, hvor grænsehegnet begynder igen.

Kontrakten lyder på lidt over 91 kilometer nyt grænsehegn. Fra punktet her på grusvejen midt i ørkenen til grænseovergangen i Columbus, New Mexico.

Præcis den ”mur” – nu blot i syv meter høje jernstolper – som præsident Trump lovede i valgkampen.

Få forventer dog en snarlig afklaring. Uanset udfaldet i Californien vil den tabende part med al sandsynlighed anke afgørelsen.