Udland

Vestager: Migrationskrisen er overstået - intet behov for grænsekontrol

Lande som Danmark skal ikke regne med lettere at kunne indføre grænsekontrol, hvis Vestager bliver EU-formand.

Det er dagen derpå for Margrethe Vestager, som onsdag aften deltog i en stort anlagt debat med fem andre EU-politikere.

Vestager, som de sidste fem år har nydt stor respekt som EU’s konkurrencekommissær, annoncerede samtidig officielt, at hun bejler til jobbet som formand for Kommissionen.

Men hun afviser, at det vil give nogen særlige fordele for Danmark, hvis det skulle lykkes hende at lande formandsposten.

- Opgaven på den post er jo at samle landene, uanset hvem vi er, så man kan se sig selv spejlet i det europæiske projekt, siger Margrethe Vestager.

Ingen migrationskrise

Et af de områder, hvor Danmark i øjeblikket ikke er helt i øjenhøjde med EU-Kommissionen, er på spørgsmålet om grænsekontrol.

Et flertal i dansk politik ser gerne, at kontrollen ved den tyske grænse fortsætter, og Dansk Folkeparti vil endda gøre den permanent.

Men ifølge Margrethe Vestager er der ikke længere behov for grænsekontrollen, nu hvor der ikke længere er nogen decideret migrationskrise.

- Forudsætningen for at man kan have grænsekontrol, er jo, at der er noget at kontrollere. Og i den tid, grænsekontrollen er blevet forlænget derhjemme, er der sket meget – der er ingen migrationskrise længere, siger Margrethe Vestager.

Grænsekontrol ikke løsningen

Og forhåbentlig er begrundelsen om terrortruslen heller ikke noget, der skal bruges i fremtiden, mener hun.

- Vores politi og efterretningstjenester arbejder sammen på en anden måde nu for at forhindre, at terror overhovedet opstår. Men løsningen er ikke at have grænsekontrol, siger hun.

Forudsætningen for at man kan have grænsekontrol, er jo, at der er noget at kontrollere

Margrethe Vestager, dansk EU-kommissær

Dertil kommer, at hvis man vil have permanent grænsekontrol, kan man, som reglerne er nu, ikke længere være medlem af Schengen-området.

- Og så kommer der nogle følgeeffekter, som jeg på ingen måde vil anbefale. Det er for eksempel en klar forudsætning for Europol-aftalen, at man er en del af Schengen, siger hun.

En lunken modtagelse

Der er dog stadig lang vej, før Vestager kan tage tøjlerne i EU-Kommissionen og dermed tage over fra hendes nuværende chef, Jean-Claude Juncker.

Hun skal nemlig støttes af EU’s medlemslande, af Europa-Parlamentet – og ikke mindst af den kommende danske regering. Men indtil videre har ingen af de to statsministerkandidater vist begejstring for Vestagers kandidatur.

- Det har da mildest talt været en lunken modtagelse. Det tror jeg roligt, man kan sige. Men nu er der valgkamp derhjemme, og så må vi se hvor det bringer os hen, lyder det fra Margrethe Vestager.