Tysk medie kårer Vestager som vinder - Merkel kan blive den store joker

Onsdag gik Margrethe Vestager for alvor ind i kampen om at blive formand for EU-kommissionen. Det er for tidligt at vurdere chancerne, siger hun.

Det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel vurderer, at den danske EU-kommissær Margrethe Vestager slap bedst fra onsdagens debat mellem seks spidskandidater til posten som EU-kommissionens næste formand.

- Fordel til Vestager, skriver Der Spiegel med et udtryk lånt fra tennisverdenen.

Magasinet roser hendes slagfærdighed og evner til at debattere, så folk kan forstå det.

Ikke den, der lyste mest

Andre er dog ikke helt så positive. TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede siger, at den danske EU-kommissær blev overskygget af et par af de andre kandidater.

- Margrethe Vestager var ikke umiddelbart den, der lyste allermest i onsdagens debat. Hun løb ikke med overskrifterne.

Ifølge Lotte Mejlhede kom de mest konkrete forslag og klare holdninger fra socialdemokraten Frans Timmermans og den grønne kandidat Ska Keller, mens Vestager var bedst på sit eget konkurrenceområde og udtrykte sig mere generelt på andre områder.

Men det har ikke nødvendigvis skadet Vestagers chancer for valg, tilføjer TV 2s korrespondent:

- Det kan vise sig at være en fordel på den lidt længere bane. For som kommissionsformand skal man mest af alt kunne samle et splittet Europa, siger Lotte Mejlhede.

Alle brikker skal falde på plads til Vestagers fordel, hvis hun skal ende på posten.
Der er ikke mindst en magtkamp mellem parlamentet og stats- og regeringscheferne - og det faktum, at den liberale gruppe, hun tilhører, ikke er den største i Europa.
Men man kan ikke fuldstændigt afvise, at hun - som en kvindelig, meget rost og sikker komissær -kan ende med at blive det kompromis, som flertallet kan leve med.
Men kampen om magten er først for alvor begyndt nu. 
 

Har Vestager en chance?

Der er flere ting, der gør Margrethe Vestagers vej til EU's øverste toppost vanskelig.

For det første har den liberale gruppe i Europa-Parlamentet ALDE, der er Vestagers politiske bagland, som den eneste gruppe ikke peget på en bestemt topkandidat. I stedet har gruppen udpeget Margrethe Vestager som en af syv kandidater. Blandt de andre er prominente navne som den tidligere belgiske premierminister Guy Verhofstadt.

For det andet er den liberale gruppe ALDE kun en af de mindre politiske grupperinger i Europa-Parlamentet. Traditionelt har EU-kommissionens formand haft politisk ståsted i en af de to store grupper i Europa-Parlamentet, enten den socialdemokratiske eller den konservative gruppe.

Begge grupper har – i modsætning til den liberale gruppe ALDE – udpeget deres topkandidater, henholdsvis den socialdemokratiske hollænder Frans Timmermans og den konservative tyske kandidat Manfred Weber.

Flere kandidater

Og for det tredje: Det er langt fra sikkert, at det bliver en af de seks såkaldte ’spidskandidater’ fra onsdagens debat, der bliver valgt. Der kan sagtens være toppolitikere fra medlemslandene, der først melder deres kandidatur i sidste øjeblik.

Seks kandidater til EU's topjob
Disse politikere mødtes onsdag aften til debat i Bruxelles

Derfor siger Margrethe Vestager da også selv, at det er alt for tidligt at vurdere hendes chancer:

- Jeg tror, vi skal lade spekulationerne være. For indtil videre ved vi slet ikke, hvem der er jobansøgere. Der sidder nok en stats- og regeringschef eller en statsminister her og der, som også kunne tænke sig at række hånden op, hvis der bliver kaldt på vedkommende, siger Margrethe Vestager til TV 2.

Merkel selv

Den allerstørste joker i dette felt af ukendte kandidater er selveste den tyske kansler, Angela Merkel.

Mens de seks ’spidskandidater’ debatterede i Bruxelles, gav hun et interview til Süddeutsche Zeitung, hvor hun udtrykte sin bekymring for Europa.

- Det betyder, at jeg føler mig endnu mere forpligtet til at tilslutte mig dem, der arbejder for at sikre, at EU har en fremtid, siger Angela Merkel i interviewet.

I tyske medier tolkes det, som om Angela Merkel nu overvejer at gå efter en EU-toppost, når hun stopper som kansler. Det har hun tidligere sagt vil ske allersenest i 2021.

Tredjeplads i afstemning

En anden konkurrent kan blive franske Michel Barnier, der har fungeret som EU's chefforhandler i Brexit-forhandlingerne med Storbritannien.

Ifølge en brugerafstemning hos netmediet Politico er han læsernes favorit, når de bliver bedt om at vælge mellem ham, Timmermans, Weber og Vestager. Han får 32,5 procent af stemmerne, Manfred Weber 27 procent, Margrethe Vestager 24,5 procent og Frans Timmermans 16 procent.

For Margrethe Vestager er det imidlertid nok så interessant, om hun overhovedet har opbakning fra den danske regering til at fortsætte.

- Det ved jeg ikke. Og i øjeblikket ved vi jo ikke engang, hvem den næste statsminister kunne være. Men selvfølgelig håber man på sit lands opbakning, det kan jo ikke være anderledes, siger Margrethe Vestager til TV 2.