Udland

Medier: Venezuelas regering og opposition forhandler i Norge

Den selvudnævnte præsident, oppositionslederen Juan Guaidó, taler til demonstranter Miguel Guti / Ritzau Scanpix

Norge har længe forsøgt at indtage en mæglerrolle i kampen om præsidentposten og magten i Venezuela.

Regeringen og oppositionen i det kriseramte Venezuela har i denne uge forhandlet direkte for første gang.

Forhandlingerne finder ifølge flere af hinanden uafhængige kilder sted i Norge, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Det norske Udenrigsministerium vil hverken be- eller afkræfte historien.

- Det tror jeg ikke, jeg kan kommentere, siger kommunikationsrådgiver Per Wiggen til avisen Verdens Gang. Han har dog tidligere bekræftet, at Norge er i dialog med begge parter i konflikten og har opfordret dem til at finde en fredelig løsning.

Anerkendt af Danmark

Venezuela har ligget i intern konflikt siden januar, hvor oppositionslederen Juan Guaidó erklærede sig selv for landets retsmæssige præsident med den begrundelse, at præsident Nicolas Maduro kun sidder på posten som følge af valgsvindel.

Juan Guaidós krav på magten blev styrket af, at en række lande verden over – heriblandt Danmark – anerkendte ham som landets retmæssige præsident.

For to uger siden forsøgte Juan Guaidó at overtage magten i det kriseramte land. Han hævdede, at han havde fået militærets opbakning til en magtovertagelse, men det viste sig hurtigt at være forkert, og forsøget på at overtage magten løb ud i sandet.

Fire forhandlere

Nu forsøger parterne så tilsyneladende for første gang at forhandle direkte med hinanden.

Nyhedsbureauet NTB citerer medier i Venezuela for, at fire højtstående forhandlere kom til Oslo i weekenden og har forhandlet lige siden. For den siddende regering skulle det være informationsministeren og en delstatsguvernør, mens oppositionen er repræsenteret af en tidligere minister og et tidligere medlem af parlamentet.

Præsident Maduro har indirekte bekræftet kontakten ved at fortælle, at hans informationsminister er på "en meget vigtig mission" uden for Venezuelas grænser.

Rollen som mægler

Den norske regering har længe indtaget en uofficiel rolle som mægler i konflikten. I modsætning til Danmark og de øvrige EU-lande har Norge ikke anerkendt Juan Guaidó som landet 'legitime præsident'.

I februar var Venezuelas udenrigsminister, Yvan Gil, på besøg i Norge og mødtes med den norske diplomat Dag Nylander, der i 2016 ledede de fredsforhandlinger i nabolandet Columbia, der førte til en fredsaftale mellem regeringen og den venstreorienterede oprørsbevægelse FARC.

- Vi udvekslede synspunkter om situationen i Venezuela, men inden for rammerne af Norges officielle politik, sagde Yvan Gil dengang til avisen Aftenposten.

'Trækker tiden ud'

Ifølge nyhedsbureauet AP er det nye ved møderne i Norge, at oppositionen nu accepterer at forhandle med regeringen. Tidligere har oppositionen beskyldt regeringen for kun at bruge forhandlingerne til at trække tiden ud.

Det norske telegrambureau NTB skriver, at forhandlerne rejser tilbage til Venezuela i dag, torsdag.