Udland

Kvindelig instruktør skriver filmhistorie i Cannes

Instruktøren Mati Diop ser ikke sig selv som sort, men vil alligevel gerne bane vejen for en minoritet.

Da filmen 'Atlantique' torsdag havde premiere til Cannes Film Festival, var det samtidig også en slags debut for selve festivalen.

For første gang nogensinde er en sort, kvindelig instruktør nemlig med i opløbet til den internationale filmpris Guldpalmen.

Men det var med blandede følelser, da den fransk-senegalske instruktør Mati Diop fandt ud af, at hendes film var blandt de 21 udvalgte.

- Jeg var meget glad, men på samme tid skulle jeg lige bearbejde mine følelser, fordi jeg følte en blanding af frygt og glæde, siger hun til The Hollywood reporter.

Instruktøren kunne heller ikke lade være med at overveje, om filmen var valgt for det, den er, eller på grund af det, hun repræsenterer, fortæller hun.

Havde ikke tænkt på sig selv som sort

Filmen handler om dem, der bliver tilbage, når de unge mænd rejser fra Dakar i Senegal, hvor den 36-årige instruktørs far også er fra. Hendes mor er fra Frankrig, hvor hun også selv er født og opvokset.

Hun havde ikke tænkt på sig selv som en sort, kvindelig instruktør, før hun så overskrifterne i medierne.

- I Frankrig har vi et andet forhold til at definere nogen som sort, siger hun til det amerikanske magasin.

- Jeg bliver ikke kaldt sort i Frankrig, jeg bliver kaldt en fransk kvinde. Jeg har lagt mærke til, at i Amerika bliver man betegnet som sort, hvis man bare har 10 eller 20 procent sort blod. Jeg tænker ikke på mig selv som sort eller hvid. Jeg tænker bare på mig selv som mig.

Mati Diop er én blandt fire kvindelige instruktører ud af de i alt 21, hvis film er blandt de udvalgte i den franske by Cannes, hvor festivalen afholdes.

Kritiseret gennem flere år

Filmfestivalen er i en årrække blevet beskyldt for at være for hvid og for at favorisere mandlige instruktører, fortæller filmekspert hos Soundvenue Jacob Ludvigsen.

- Det er både lidt alder, lidt køn og lidt hudfarve, som filmfestivalen er blevet kritiseret for. I år er der lidt flere kvindelige instruktører, og festivalen har gjort meget ud af at vise tal, der underbygger, at antallet afspejler, hvordan filmbranchen ser ud i det hele taget, siger han.

I den forbindelse har Cannes Film Festival selv meldt ud, at filmene forsat bliver valgt på kvalitet og ikke på kvoter, da det ville være nedværdigende.

Jacob Ludvigsen synes da også, at Mati Diops film er god og påpeger, at hun allerede er et anerkendt navn.

- Det er ikke en kanin, de har hevet tilfældigt ud af hatten. Men det er selvfølgelig umuligt at sige, hvad der foregår bag tæppet. Det tæller nok heller ikke ned, at det bidrager til festivalens mangfoldighed, siger han.

Han tror dog ikke, at 'Atlantique' kommer til at løbe med Guldpalmen, men den har noget originalt, der sagtens kunne kvalificere den til en af de mindre priser, der også bliver uddelt, lyder vurderingen fra filmeksperten efter 3 af de 21 film er blevet vist.

Vil gerne bane vejen

Ifølge Mati Diop er det trist, at det i 2019 er første gang en kvindelig, sort instruktør er med i kampen om Guldpalmen.

Og hun vil gerne være med til at bane vejen for en minoritet, der kun har begrænset adgang til kåringer som den i Cannes, selvom hun ikke ser sig selv som sort, lyder det.

Cannes Film Festival rullede filmlærredet ned 14. maj, og frem til 25. maj vil de 21 udvalgte film fra hele verden blive vist og en lang række priser blive uddelt.

Med i år er den prestigefulde festival blevet afholdt 72 gange.