En stålkanin solgt for trecifret millionbeløb slår rekord

Hammerslag på kaninskulptur af provokunsteren Jeff Koons lød på svimlende 600 millioner kroner.

En skulptur af den kontroversielle amerikanske kunstner Jeff Koons har natten til torsdag sat rekord som det dyreste kunstværk, der nogensinde er blevet solgt ved en auktion, mens kunstneren bag værket stadig er i live.

Skulpturen, der forestiller en oppustelig kanin støbt i rustfrit stål, blev solgt af auktionshuset Christie's i New York, og hammerslaget lød på svimlende 91,1 millioner dollar, hvilket svarer til mere end 600 millioner kroner.

Koons skabte "Rabbit" i 1986, og det er blevet et af hans mest kendte værker. Amerikaneren er dog også kendt for at udfordre kunstens konventioner.

"Rabbit" var tilløbsstykket ved auktionshusets forårsprogram og slog den hidtidige rekord fra november sidste år. Her blev den 81-årige britiske kunstner David Hockneys maleri "Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)" fra 1972 solgt for 90,3 millioner dollar.

Generobrer rekord

Indtil november var det dog Koons selv, der havde rekorden for højeste salg, mens kunstneren stadig trækker vejret.

I hele fem år havde Koons værk "Balloon Dog (Orange)" rekorden med en købspris i 2013 på 58,4 millioner dollar.

Egentlig var salgsprisen for "Rabbit" bare 80 millioner dollar, men efter at have medregnet kommission og gebyrer, kom prisen altså et nøk højere op og detroniserede derved Hockneys maleri.

Hverken Koons eller Hockney er dog i nærheden af at stå bag det dyreste værk, der nogensinde er solgt på auktion.

I 2017 solgte Christie's værket "Salvator Mundi", der er malet af ingen andre end Leonardo da Vinci. Det blev solgt for 450 millioner dollar - svarende til knap tre milliarder kroner.