Boris Johnson vil tage over som konservativ partiformand efter Theresa May

16x9
Boris Johnson Foto: Andrew Yates / Ritzau Scanpix

Den britiske premierminister, Theresa May, har tidligere sagt, at hun trækker sig, når parlamentet har ratificeret hendes Brexit-aftale.

Den tidligere udenrigsminister Boris Johnson siger ifølge BBC, at han vil være blandt kandidaterne til at afløse den konservative britiske premierminister, Theresa May, når hun træder tilbage.

Ifølge Sky News sagde Boris Johnson på en konference i Manchester, at han vil gå ind i kampen for at blive Theresa Mays efterfølger, hvis hendes post bliver ledig.

Theresa May har tidligere sagt, at hun vil trække sig fra posten som premierminister, når det britiske parlament har ratificeret hendes Brexit-aftale - men hun har afvist at sætte en tidshorisont på, hvornår hun vil trække sig.

Theresa May kan ikke væltes af de konservative parlamentsmedlemmer før december i år - efter hun vandt en tillidsafstemning i partiet sidste år.

Divya Das, TV 2s korrespondent i Storbritannien, siger til TV 2, at det ikke er uventet, at Boris Johnson nu har meldt sig ind i kampen om at efterfølge Theresa May.

- Det har i et stykke tid stået klart, at den kamp var i gang. Og det er interessant, at Boris Johnson nu officielt melder sig ind i kampen. Han er helt bestemt én af dem, der kan blive Theresa Mays efterfølger, siger Divya Das.

Klare holdninger kan være en fordel

Hun peger på, at i en tid, hvor de Konservative er presset af Nigel Farage, rejser det en række spørgsmål for de konservative med hensyn til holdninger til Brexit hos den, der skal efterfølge May.

- Og her kan det være en fordel for Johnson, at han har så klare holdninger, siger Divya Das.

Hun siger, at en række andre konservative profiler med lige så klare holdninger også kunne komme på tale. Men ønsker de Konservative et generationsskifte på lederposten, kan andre kandidater komme på tale.

- En mere moderat kandidat kunne være udenrigsminister Jeremy Hunt, siger Divya Das.