Udland

Alabama forbyder abort - også ved voldtægter og incest

Den amerikanske delstat indfører tæt på et totalforbud mod aborter. Kun i tilfælde af livsfare er indgrebet lovligt.

Guvernøren i den amerikanske delstat Alabama, Kay Ivey, har natten til torsdag dansk tid underskrevet et lovforslag, der indebærer tæt på et totalforbud mod aborter.

Senatet i Alabama godkendte et døgn tidligere lovforslaget, der betegnes som den hårdeste abortlov i USA.

- For lovens tilhængere står dette som et kraftfuldt tegn på befolkningens stærke overbevisning om, at ethvert liv er værdifuldt, og ethvert liv er en hellig gave fra Gud, udtalte guvernør Kay Ivey i en meddelelse, efter hun havde sat sin underskrift.

Dermed kan loven, der vil forbyde stort set alle aborter, herunder også i voldtægtssager og ved incest, træde i kraft om seks måneder. Personer, der udfører indgrebet kan straffes med mellem 10 og 99 års fængsel. Kvinder, som får en abort, risikerer ikke at blive straffet.

TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster forklarer, at den kontroversielle lov er det seneste eksempel på et målrettet republikansk forsøg på at underminere retten til fri abort, som den amerikanske Højesteret fastslog i afgørelsen Roe v. Wade i 1973.

Roe v. Wade er en omdiskuteret afgørelse, hvor Højesteret kendte de dengang eksisterende forbud mod abort inden for de første tre måneder af svangerskabet for forfatningsstridige.

- Dengang var abort kun lovlig i fire ud af USA's 50 delstater, skriver Mirco Reimer-Elster.

Loven bliver bragt for domstolene

Den vil dog uden tvivl møde juridisk modstand fra blandt andet rettighedsorganisationer, der har varslet søgsmål mod delstaten.

Tilhængere af forbuddet i Alabama mener, at retten til liv for det ufødte barn er vigtigere end næsten alle andre rettigheder. Den eneste undtagelse er, hvis kvindens liv kan være i fare.

I år har 16 delstater i USA strammet abortlovgivningen. I Kentucky, Ohio, Mississippi og Georgia er der vedtaget lovforslag, der helt forbyder abort, hvis der kan påvises et hjerteslag. Hjertelyden kan høres omkring seks uger inde i graviditeten. Altså før mange kvinder har opdaget, at de er gravide.

Rettighedsgrupper lagde onsdag sag an mod Ohio for at få ændret den nye lov.

Hovedparten af de kandidater, der forsøger at blive nomineret som Demokraternes udfordrer til præsident Trump ved præsidentvalget i 2020, fordømmer loven i Alabama.

En lov, der ligger i forlængelse af Donald Trumps politik.

- Præsidenten har fjernet en betydelig del af det offentlige tilskud til klinikker, hvor kvinder kan få foretaget aborter. Midlerne er i stedet for gået til religiøse grupper, der bekæmper retten til fri abort. Ligeledes har Trump lagt op til, at læger kan afvise at rådgive om abort, hvis dette strider mod deres religiøse overbevisning, skriver Mirco Reimer-Elster.