Udland

USA kalder ambassadeansatte hjem fra Irak under Iran-strid

Størstedelen af de ansatte på USA's ambassade i Bagdad og konsulatet i Arbil kaldes hjem fra Irak.

USA har onsdag beordret alle ansatte, der ikke er yderst nødvendige, til at forlade landets ambassade og konsulat i Irak.

Det oplyser USA's udenrigsministerium.

Udmeldingen kommer på et tidspunkt, hvor spændingerne mellem amerikanerne og Iraks naboland Iran er taget til.

USA mener, at Iran kan være ved at planlægge angreb mod amerikanske interesser i Mellemøsten - heriblandt i Irak.

Samtidig har amerikanerne skruet op for deres militære tilstedeværelse i området.

I sidste uge kom det frem, at USA har opdateret planer for udstationering af op mod 120.000 soldater i Mellemøsten, hvis konflikten med Iran skulle blive yderligere optrappet.

Tvivlsomt om Trump støtter krig

Ifølge New York Times er planen udarbejdet på initiativ af præsidentens nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton.

- Der er en gren af den amerikanske regering, først og fremmest John Bolton, der ønsker en regimeforandring i Iran. Men der er andre, mere fornuftige stemmer, der taler imod. Og det er også tvivlsomt, om præsident Donald Trump ønsker at starte et nyt militært eventyr i Mellemøsten, har Helle Malmvig, mellemøsteksperttilknyttet Center for Militære Studier på Københavns Universitet, tidligere sagt til TV 2.

Hvis konflikten mellem USA og Iran bliver optrappet i en sådan grad, at det kommer til militære sammenstød, bliver der ikke tale om decideret krig eller en amerikansk invasion i Iran.

- Der er optrapning på begge sider, og det kan gå galt. Der bliver ikke tale om en invasion, men parterne kan ramme hinanden i Syrien eller Irak, hvor begge parter er til stede. Eller i Hormuz-strædet, forklarede Helle Malmvig til TV 2.

Kun amerikanske ambassadeansatte, der er nødvendige i nødstilfælde, skal forblive i Irak. Resten er blevet beordret til at forlade ambassaden i Bagdad og konsulatet i Arbil hurtigst muligt.