Kinesisk månebil finder beviser, der støtter teori om kæmpekrater på Månen

16x9
Den kinesiske rumsonde efter landingen i januar. Foto: - / Ritzau Scanpix

Ifølge blandt andre BBC har de kinesiske videnskabsfolk måske identificeret klippestykker fra det såkaldte kappelag på overfladen.

Den kinesiske månebil Chang'e 4 kan have fået bekræftet en teori, man i mange år har haft om, hvordan et kæmpekrater på den fjerne side af Månen er opstået, skriver BBC.

Det sted, månebilen landede, da den blev sendt op med en rumsonde, ligger i et område, hvor en asteroide ramte ved et voldsomt sammenstød for milliarder af år siden.

Nu har videnskabsfolk, der er tilknyttet missionen, funder beviser på, at sammenstødet var så kraftigt, at asteroiden pløjede igennem månestøvet og ned til det lag nedenunder, der kaldes kappen på dansk.

Videnskabsfolkene har identificeret det, der ligner klippestykker fra kappelaget på overfladen. Det var lige præcis det, månebilen blev sendt til den fjerne side af Månen for at finde.

Mere robust

Den fjerne side af Månen, der vender væk fra Jorden, er mere robust end den side, som vender mod Jorden, og den har færre såkaldte maria eller månehav - mørke sletter bestående af størknet basaltisk lava, dannet af fortidige vulkaneksplosioner.

Det kinesiske rumfartøj landene på Månen 3. januar, og det blev det første fartøj, der gennemførte en blød landing på Månens fjerne side. Derefter rullede månebilen ud fra rumsoden for at gennemføre sine undersøgelser.

Chunlai Li fra Det Kinesiske Videnskabsakademi i Beijing og kolleger, som har deltaget i missionen, har præsenteret deres resultater for det videnskabelige magasin Nature.

Resultater vækker opsigt

Ifølge BBC vækker de kinesiske forskeres resultater opsigt blandt andre forskere.

Patrick Pinet fra Forskninginstituttet for Astrofysik og Planetologi (IRAP) i Toulouse kalder resultaterne "spændende" og siger, de "kan få stor betydning for kortlægningen af kompositionen af månens øverste kappe".

- Det er af allerstørste vigtighed at gøre fremskridt i forhold til at afsløre geologien på den fjerne side af Månen, det vil udvide vores fundamentale viden om Månens dannelse og, hvordan den asymmetri, som eksisterer mellem Månens nære og fjerne side, er opstået, og man vil kunne forberede fremtidige missioner, hvor man samler prøver, siger Patrick Pinet til BBC.