Fire tiltalte vil erklære sig skyldige i terrordrab på skandinaviske kvinder i Marokko
TV 2 har fået adgang til forklaringerne fra de fire hovedtiltalte for drabene på dansk og norsk kvinde. De ønskede at begå drab "på IS-måden".
De fire terrorister, der er tiltalt for drabet på danske Louisa Vesterager Jespersen og hendes norske veninde Maren Ueland i Marokko, har forklaret politiet, at de egentligt ønskede at rejse til Syrien og kæmpe for Islamisk Stat (IS).
Men de havde ikke råd til rejsen, og derfor besluttede de i stedet at udføre en terrorhandling i Marokko i Islamisk Stats navn.
TV 2 har fået adgang til de fire hovedmænds forklaringer, hvor de tilstår drabene og beskriver hændelserne i detaljer.
- Jeg er salifist og jihadist. Jeg er tilknyttet Islamisk Stat, som en af dem siger i afhøringsrapporten.
Frederikke Ingemann, der følger retssagen for TV 2, understreger dog, at det først er ved retsmødet torsdag man kan tale om en egentlig tilståelse.
- Det er oplagt at tolke oplysningerne på den måde, at de vil tilstå. Men det er set før, at der er fremkommet tilståelser, der efterfølgende er trukket tilbage, siger hun.
De fortæller, at de blev enige om at danne en terrorcelle, og at de længe diskuterede, hvordan de skulle slå til. Undervejs overvejede de kemiske bomber og angreb på politiet, men besluttede sig til sidst for at tage til turistvandreområderne i Atlasbjergene for at dræbe udenlandske turister "på IS-måden".
Ledte efter ofre
De fire mænd har forklaret, at de vandrede rundt i bjergene i flere dage, og undervejs mødte flere forskellige turister, før de udvalgte de to skandinaviske kvinder som ofre.
Undervejs delte de sig. En af de fire tiltalte, Abderrahmane Khayali, tog tilbage til byen, men de tre andre blev og udførte drabene.
Deres forklaringer varierer lidt på dette punkt. Khayali har selv forklaret, at han var uenig med de andre. Ifølge mændenes advokat Hafida Makssaui gik uenigheden på, at han hellere ville udføre en terrorhandling alene som en "enlig ulv".
Men det var samtidig meningen, at Khayali skulle forberede de andres flugt ved at finde et skjulested.
Optog drabene på video
De udpegede hovedmanden Abdesamad El Joud, og de to andre har forklaret, hvordan de begik drabene og filmede dem, før de flygtede.
Undervejs barberede de skægget af og publicerede to videoer. Den ene var produceret på forhånd, hvor de fire mænd sværger troskab til Islamisk Stat. Den anden var en optagelse af det ene af drabene.
De fire terrorister blev hurtigt udpeget. Abderrahmane Khayali havde glemt nogle id-papirer i sit telt i Atlasbjergene og blev derfor opsøgt af politiet kort efter drabene. Han modsatte sig anholdelse og truede politiet med en kniv, før han blev overmandet.
Senere udpegede han under et forhør de tre andre, der blev anholdt i en bus.
"Formildende omstændigheder"
Torsdag afholdes et nyt retsmøde i sagen mod de i alt 24 personer, der er tiltalt – deriblandt de fire hovedmænd.
Advokaten Hafida Makssaui siger på forhånd, at alle fire vil erklære sig skyldige.
- Ingen vil benægte anklagerne. Jeg vil bede dommeren tage det i betragtning som en formildende omstændighed, at de har samarbejdet med politiet, siger hun ifølge den norske avis Verdens Gang.
Stort angreb i 2003
Retssagen følges med stor interesse i Marokko, hvor der forventes demonstrationer vendt mod islamisk terrorisme udenfor retsbygningen.
- Marokko blev rystet af et stort terrorangreb i 2003, hvor 45 mennesker blev dræbt af en række bomber i Casablanca. Man havde ikke set den slags bomber før, og siden har man også været forskånet. I de omkringliggende lande har der været aktive terrorceller, men det har der ikke i Marokko. Så det er er noget, man ser på med stor alvor i Marokko, siger Frederikke Ingemann.
Anklagemyndigheden har da også meddelt, at man vil søge dødsstraf for mindst tre af de fire hovedmistænkte.
Dødsstraf i Marokko betyder dog ikke nødvendigtvis dødstraf i Marokko. Landet har ikke eksekveret en dødsstraf siden 1993, og der sidder i dag flere end 100 dødsdømte og afsoner i marokkanske fængsler.