Udland

Bande tjente 60 millioner kroner om året på falsk olivenolie

Svindlere tjente otte millioner euro årligt på at forvandle billig solsikkeolie til dyr olivenolie.

I mange år har det været en god forretning for bagmændene. Men for madelskere en mindre velsmagende oplevelse.

Sådan kan man sammenfatte den svindel, der er foregået med olivenolie, og som Europol har afsløret.

EU’s politienhed har i samarbejde med det italienske politi og myndighederne i Tyskland afsløret en kriminel italiensk organisation, der har solgt falsk olivenolie på det tyske marked.

Europol har beslaglagt 150.000 liter falsk olivenolie fra organisationen, der ifølge politienheden tjente op mod otte millioner euro om året på svindlen - eller cirka 60 millioner danske kroner.

- Det er langt fra første gang, man har afsløret svindel med fødevarer i Italien, men denne sag er ekstraordinært stor. Hundredvis af politifolk har været involveret i aktionen med kodenavnet ’Gult Guld’, og indtil videre er der 24 anholdte, fortæller TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl.

Solsikkeolie forklædt som olivenolie

Den falske olivenolie var reelt sminket solsikkeolie.

Store mængder solsikkeolie blev af olivenoliesvindlerne tilføjet chlorophyll, beta-carotene og sojaolie for at få det til at ligne og smage af olivenolie.

Derefter blev den falske olivenolie pakket ned og lastet på lastbiler, der hver anden uge kørte til Tyskland, hvor olien blev opbevaret på lagre, inden den blev distribueret rundt til forhandlere og restauratører.

- Sagen er lidt pinlig for den italienske regering. Politikere som indenrigsminister Matteo Salvini har talt meget om svindel, der ødelægger det gode varemærke ’Made in Italy’. Han har talt om, at andre lande som Kina og Tyrkiet producerer dårlige kopiprodukter som parmesanost og dåsetomater og sælger det som ’Made in Italy’. I dette tilfælde er det så italienske svindlere, der kompromitterer italienske fødevarers gode navn, siger Eva Ravnbøl.

Europol har udført razziaer i 20 huse i Tyskland og Italien, hvor de enorme lagre af falsk olivenolie blev konfiskeret, inklusiv 23.000 liter fundet i fem lastbiler.

Forretningen for svindlerne var god.

- Der er store penge at tjene her. De har købt solsikkeolie til 1,2 euro pr. liter og solgt den videre som falsk olivenolie for mellem fem og ti euro. Når jeg køber rigtig olivenolie hos en producent her i Italien, betaler jeg 10-14 euro pr. liter, forklarer Eva Ravnbøl.

- Italienerne går meget op i at undersøge, hvad de spiser. De køber gerne ting, de har tillid til, fra en bekendts fætter på landet, fordi de har en vis skepsis overfor de varer, der sælges i supermarkederne, siger hun.

Fortyndet olie i Danmark

Det er ikke første gang, Europol har fokus på falske fødevarer.

I 2017 udførte Europol i samarbejde med Interpol en stor international aktion i 61 lande rettet mod ulovlige fødevarer.

I den koordinerede aktion fandt man næsten 10.000 ton potentielt sundhedsskadelige fødevarer og 26,4 millioner liter forfalskede væsker som drikkevarer og olier til en samlet værdi af 230 millioner euro.

I Danmark var aktionen rettet specifikt mod produktet ’ekstra jomfru olivenolie’ solgt i danske supermarkeder. Analyser viste, at mange de undersøgte olier var blandingsprodukter og ikke rene olivenolier.

Fødevarestyrelsen vurderede dengang, at der ikke var nogen sundhedsfare forbundet med de falske olier, og at de danske virksomheder havde solgt billig olivenolie som dyr ’ekstra jomfru olivenolie’ i god tro.