Udland

Sabotage mod olietankere i omstridt farvand ved Iran

Angrebet på fire oliefartøjer kan være en optrapning af striden mellem USA og Iran. Men ingen ved, hvem der står bag.

Fire olieskibe blev søndag saboteret tæt på Hormuz-strædet ud for havnebyen Fujairah i De Forenede Arabiske Emirater (UAE).

De fire skibe, to fra Saudi-Arabien, et fra Norge og et fra UAE, har alle fået et hul i skroget efter at være ramt af en ukendt genstand eller våben, rapporterer myndighederne i UAE.

- Det er almindeligt kendt, at havnen i Fujiarah er et vigtigt stop for skibe på vej fra øst til vest og for skibe, der er på vej ud i Golfen for at laste olie. Derfor er det vigtigt for folk med onde hensigter at ramme havnen i Fujiarah, og derfor er der stor opmærksomhed omkring det fra udlandet, siger Abdulla Al Hayyas fra transportmyndighederne i UAE til nyhedsbureauet Reuters.

Det vides ikke, hvem der står bag angrebet.

Men det kan hænge sammen med den optrappede konflikt mellem USA og Iran, der har skabt øget spænding omkring Hormuz-strædet.

- På nuværende tidspunkt er det ren spekulation at gætte på, hvem der står bag. Det kan være alt lige fra hardlinere i den iranske ledelse, til at det er iscenesat for at sætte Iran i et dårligt lys, siger Mellemøsteksperten Helle Malmvig, der er tilknyttet Center for Militære Studier på Københavns Universitet til TV 2.

'Den vigtigste flaskehals'

Det smalle Hormuz-stræde, der forbinder Den Persiske Golf med Aden Golfen, er ifølge de amerikanske energimyndigheder ’den vigtigste flaskehals for olien i hele verden’.

Omkring 40 procent af verdens råolie passerer gennem Hormuz-strædet, der er den altoverskyggende adgang til verdenshavene for olieproducenter som Saudi-Arabien, UAE, Kuwait, Qatar, Bahrain, Iran og Irak.

Ifølge erhvervsmediet Fortune sejler den største producent, Saudi-Arabien, således 90 procent af sin råolie gennem det tyve kilometer brede stræde mellem Iran og Oman.

Som led i optrapningen af ordkrigen har Iran senest i april truet med at lukke Hormuz-strædet for al olietrafik.

USA har på sin side sendt et hangarskib mod Oman – ligesom landet har gjort flere gange før, når der er opstået frygt for, at Iran skulle lukke strædet.

'Handler om meget mere'

Tirsdag kom det yderligere frem, at USA har opdateret planer for udstationering af op mod 120.000 soldater i Mellemøsten, hvis konflikten med Iran skulle blive yderligere optrappet. Ifølge New York Times er planen udarbejdet på initiativ af præsidentens nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton.

- At lukke Hormuz-strædet er en mulighed for iranerne. Det er en af de få muskler, de har at spille med. Men konflikten handler ikke om Hormuz-strædet eller om, at atomrustningsaftalen mellem Iran og stormagterne er ved at falde fra hinanden. Den handler om hele relationen mellem USA og Iran. Folk som John Bolton mener, at Iran er en trussel mod hele Mellemøsten, fordi de støtter terrororganisationer, militser og lande, der er trusler mod USA og Israel, siger Helle Malmvig.

Ingen invasion

Hun understreger dog, at sikkerhedsrådgiveren John Bolton ikke taler på hele den amerikanske regerings vegne:

- Der er en gren af den amerikanske regering, først og fremmest John Bolton, der ønsker en regimeforandring i Iran. Men der er andre, mere fornuftige stemmer, der taler imod. Og det er også tvivlsomt, om præsident Donald Trump ønsker at starte et nyt militært eventyr i Mellemøsten, vurderer hun.

Hvis konflikten optrappes så meget, at det kommer til militære sammenstød, så bliver der ikke tale om decideret krig eller en amerikansk invasion i Iran.

- Der er optrapning på begge sider, og det kan gå galt. Der bliver ikke tale om en invasion, men parterne kan ramme hinanden i Syrien eller Irak, hvor begge parter er til stede. Eller i Hormuz-strædet, siger Helle Malmvig fra Center for Militære Studier.