Her er Vestagers konkurrenter til EU’s mest magtfulde job

Dansk Folkeparti foretrækker en hollænder, men tyske Manfred Weber er lige nu favorit til at vinde kampen om EU-Kommissionen.

Du kender nok Margrethe Vestager – men hvad med Manfred Weber og Frans Timmermans?

I valget til Europa-Parlamentet svarer de to herrer nogenlunde til to statsministerkandidater.

Manfred Weber fra Tyskland og Frans Timmermans fra Holland er nemlig henholdsvis den blå og røde kandidat til EU’s mest magtfulde job som formand for EU-Kommissionen.

Ikke desto mindre er det kun ganske få, der nogensinde har hørt om de to. Faktisk viste en måling for nylig, at kun 26 procent af vælgerne i Webers eget land vidste, hvem han var.

Den uerfarne favorit

Onsdag aften deltager Weber og Timmermans i en valgdebat sammen med fire andre kandidater til posten – heriblandt danske Margrethe Vestager, som i øjeblikket er EU’s konkurrencekommissær.

De øvrige deltagere er Ska Keller, Jan Zahradil og Nico Cué fra henholdsvis De Grønne, det EU-kritiske konservative parti ACRE og venstrefløjspartiet EL.

Seks kandidater til EU's topjob

Disse politikere mødtes onsdag aften til debat i Bruxelles

Manfred Weber

Parti: EPP (det konservative og kristendemokratiske parti)

Fra: Tyskland

Manfred Weber er medlem af det bayerske CSU-parti. Han har aldrig bestridt en stor post i tysk politik, men har siddet i Europa-Parlamentet siden 2004. Siden 2014 har han været formand for EPP-gruppen, den største i Parlamentet. Kun 26 procent af de tyske vælgere ved, hvem Weber er, men med Angela Merkel og det største europæiske parti i ryggen er han storfavorit til at vinde posten som kommissionsformand.

Partiet står til at blive størst ved valget med 171 ud af 751 mandater.

Danske EP-medlemmer af samme partifamilie:

Nuværende: Bendt Bendtsen (K).

Først på listen ved dette valg: Pernille Weiss (K)

Foto: Christian Bruna / Ritzau Scanpix

Frans Timmermans

Parti: PES (det socialdemokratiske parti)

Fra: Holland

Den tidligere hollandske udenrigsminister Frans Timmermans er med sine sprogkundskaber som skabt til EU; han taler, foruden hollandsk, flydende engelsk, fransk, tysk, italiensk og russisk. Han er i øjeblikket næstkommanderende i EU-Kommissionen, og han har især markeret sig ved at gå i clinch med lande som Polen og Ungarn for ikke at respektere EU's grundlæggende retsstatsprincipper.

Partiet står til at blive næststørst ved valget med 146 af 751 mandater.

Danske EP-medlemmer af samme partifamilie:

Nuværende: Jeppe Kofod (S), Christel Schaldemose (S), Ole Christensen (S).

Først på listen ved dette valg: Jeppe Kofod (S).

Foto: Ronald Wittek / Ritzau Scanpix

Margrethe Vestager

Parti: ALDE (det liberale parti)

Fra: Danmark

Margrethe Vestager er EU’s konkurrencekommissær og er blevet berømt verden over ved at skride ind over for virksomheder som Apple, Google og Facebook - og senest verdens største bryggeri, AB InBev, når de ikke har overholdt EU-loven på skatte- og konkurrenceområdet. ALDE-partiet har valgt at stille med intet mindre end syv kandidater, som også tæller den tidligere belgiske premierminister Guy Verhofstadt, men hvoraf Vestager er den mest prominente.

Partiet står til at blive tredjestørst ved valget med 101 af 751 mandater – hvis de vel at mærke kan overtale franske Emmanuel Macron til at lege med.

Danske EP-medlemmer af samme partifamilie:

Nuværende: Morten Løkkegaard (V), Jens Rohde (R), Morten Helveg-Petersen (R).

Først på listen ved dette valg: Morten Løkkegaard (V), Morten Helveg-Petersen (R) (og måske Mette Bock (LA), som endnu ikke har lagt sig fast på en gruppe).

Foto: Aris Oikonomou / Ritzau Scanpix

Jan Zahradil

Parti: ACRE (de EU-kritiske konservative)

Fra: Tjekkiet

Den relativt ukendte tjekke har siddet i Europa-Parlamentet siden 2004. Han har sagt, at han ikke går ind for spidskandidat-processen, men at han stiller op alligevel for at kunne sprede sit budskab. Partiet inkluderer lige nu blandt andet de britiske konservative og Dansk Folkeparti, men førstnævnte ryger ud med Brexit, og sidstnævnte har sagt, de efter valget i stedet vil alliere sig med det italienske parti Legaen.

Partiet står til at blive femtestørst ved valget med 60 mandater af 751.

Danske EP-medlemmer af samme partifamilie:

Nuværende: Morten Messerschmidt (DF), Anders Vistisen (DF), Jørn Dohrmann (DF).

Først på listen ved dette valg: Ingen, da Dansk Folkeparti har meldt ud, at de forlader gruppen.

Foto: ACRE

Ska Keller

Parti: De Grønne

Fra: Tyskland

Den blot 37-årige Ska Keller kan i år fejre ti år som medlem af Europa-Parlamentet, hvor hun er en af de to formænd for den grønne gruppe. De Grønne har valgt at stille med to kandidater; den anden er hollandske Bas Eickhout, som er uddannet i kemi og miljøvidenskab og har bidraget til den FN-klimarapport, som i 2007 vandt Nobels fredspris.

Partiet står til blive sjettestørst ved valget med 55 af 751 mandater.

Danske EP-medlemmer af samme partifamilie:

Nuværende: Margrete Auken (SF).

Først på listen ved dette valg: Margrete Auken (SF).

Foto: Carsten Koall / Scanpix Denmark

Nico Cué

Parti: European Left (den europæiske venstrefløj)

Fra: Spanien

Nico Cué startede som metalarbejder, da han var 20, og har siden 2006 været fagforeningsleder i Belgien. Den europæiske venstrefløj består af alt fra portugisiske kommunister og danske EU-modstandere til den mere EU-venlige venstrefløj i for eksempel tyske Die Linke. Partiet stiller med to spidskandidater, hvoraf den anden er slovenske Violeta Tomić.

Partiet står til at blive syvendestørst ved valget med 50 af 751 mandater.

Danske EP-medlemmer af samme partifamilie:

Nuværende: Rina Ronja Kari (N).

Først på listen ved dette valg: Nikolaj Villumsen (Ø), Rina Ronja Kari (N).

Foto: Dominique Hommel / Europa-Parlamentet

Prognoser for partiernes størrelse efter valget er fra politico.eu

Margrethe Vestager, der sidder i den liberale gruppe ALDE, vurderes stadig at have en chance for at snuppe det prestigefyldte job som kommissionsformand.

Det er dog Manfred Weber, som er favoritten – på trods af at han aldrig har haft en ministerpost og dermed anses for at være mindre erfaren end for eksempel Vestager og Timmermans.

EU-Kommissionen

EU-Kommissionen består af en formand og én kommissær fra hvert af de øvrige medlemslande. Den er EU’s udøvende magt, som blandt andet forvalter EU-budgettet og sikrer, at EU-traktaterne overholdes, og som samtidig har eneret på at komme med lovforslag.

Dels står Webers konservative EPP-parti nemlig igen til at blive det største i Europa-Parlamentet, og dels støttes han af den tyske kansler Angela Merkel.

Parlamentet tager magten

Men faktisk er det slet ikke givet, at Weber bliver valgt, bare fordi han kan samle et flertal i Parlamentet.

Det er nemlig officielt EU's medlemslande, der skal indstille en kandidat, som Europa-Parlamentet så kan sige ja eller nej til.

Indtil 2009 stod der i EU-traktaten, at parlamentet skulle "godkende" en given kandidat, men med Lissabon-traktaten blev det i stedet til at det skulle "vælge" kandidaten – og at medlemslandene skulle tage hensyn til valgresultatet i deres indstilling.

Den ændring brugte parlamentet i 2014 til at overtage styringen og indføre den såkaldte spidskandidat-proces. Det betød, at hvert europæisk parti skulle stille med en spidskandidat, og så ville det største partis kandidat blive den eneste, som parlamentet ville godkende til jobbet som kommissionsformand.

En proces, man også kender fra for eksempel dansk politik, hvor statsministeren udpeges på baggrund af Folketingets sammensætning.

Merkel og Barnier også i spil

Mange af EU’s medlemslande – ikke mindst Frankrigs præsident Emmanuel Macron – er dog imod spidskandidat-processen, og denne gang har de ikke tænkt sig at give op uden kamp.

De har således aftalt at mødes 28. maj, to dage efter valget, hvor de vil forsøge at komme parlamentet i forkøbet ved allerede at lægge sig fast på deres foretrukne kandidat.

Sådan vælges kommissionsformanden

Traktaten om Den Europæiske Union, artikel 17(7):

Under hensyntagen til valget til Europa-Parlamentet og efter passende høringer foreslår Det Europæiske Råd (EU's medlemslande, red.) med kvalificeret flertal Europa-Parlamentet en kandidat til posten som formand for Kommissionen. Denne kandidat vælges af Europa-Parlamentet med et flertal af dets medlemmer. [...]

Derfor kan det ende med, at det bliver en helt anden, som ender med at afløse den nuværende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, til efteråret.

Blandt andet har EU’s franske Brexit-forhandler, Michel Barnier, og den bulgarske direktør for Verdensbanken, Kristalina Georgieva, været i spil. Der har endda været spekulationer om, hvorvidt selveste Angela Merkel kunne tænke sig posten, nu hvor hun er på vej ud af tysk politik.

Delte danske meninger

I næste uge skal danskerne til stemmeurnerne og vælge deres medlemmer af Europa-Parlamentet, som så skal være med til at godkende den kommende formand for kommissionen.

Men ikke alle er lige begejstrede for spidskandidat-processen, som ellers giver mere magt til dem selv.

- Spidskandidat-processen er bestemt ikke noget, der har groet i min baghave. Og jeg synes desuden, det er svært at få øje på en kandidat, hvor man tænker: ”Wow”, siger Christel Schaldemose, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.

Hun synes dog indtil videre, der er to spændende muligheder.

- Den ene er Frans Timmermans, mit partis spidskandidat, som er en dygtig mand, men efter min mening lidt for føderal. Og den anden at få en dansker som kommissionsformand. Det, tror jeg, ville være godt for hele EU, og her er Margrethe Vestager nok den, som er mest logisk på nuværende tidspunkt, lyder det fra Schaldemose.

Dansk Folkepartis Anders Vistisen går så langt som at kalde spidskandidat-processen for ”et latterligt foretagende”, mens SF’s Margrete Auken er mere positiv.

- Jeg kan godt lide, når de folkevalgte har noget at skulle have sagt – det er det, man kalder demokrati, siger hun.

  • Hvad synes du om spidskandidat-processen?

    - Den går jeg ret meget ind for. Specielt efter vi fik tydeliggjort, at det ikke bare var det største parti, der skulle have posten, men de, der kunne samle et flertal bag sig i Europa-Parlamentet. Der går selvfølgelig noget tid, før alt er på plads med sådan en proces, men jeg synes, vi bør støtte den. Jeg kan godt lide, når de folkevalgte har noget at skulle have sagt – det er det, man kalder demokrati. Og Juncker-kommissionen (den første, der blev valgt med spitzenkandidat-metoden, red.) har faktisk i mange henseender været en god kommission. Så derfor ærgrer det mig også, at medlemslandene nu prøver at komme udenom ved at skynde sig at finde deres kandidat.

    - Vi synes, at det går imod det, som er aftalt i traktaten, om at Rådet udpeger en kandidat, som Parlamentet så skal godkende. Men det er jo et tydeligt eksempel på det, som Europa-Parlamentet altid har gjort, nemlig at opfinde sine egne regler. Det er så bare ekstra komisk denne gang, hvor man ikke engang er enige om, hvad processen skal være. Ved sidste valg var det den, der fik flest stemmer, der skulle være formand, men denne gang er der alle mulige forskellige bud. Og med de manglende kvalifikationer, som kandidaterne har, synes vi, det er et latterligt foretagende, og at alle ville være bedst tjent, hvis vi gik tilbage til at lade medlemslandene bestemme.

  • Hvem, synes du, skal være den næste formand for EU-Kommissionen?

    - Det vil jeg lade komme an på, hvordan kandidaterne klarer sig i debatten. Jeg har ikke sagt, at jeg vil støtte Margrethe Vestager, og jeg har heller ikke sagt, at jeg ikke vil. I første omgang vil jeg naturligvis støtte De Grønnes kandidater (Bas Eickhout og Ska Keller, red.), men så må vi jo se, hvem der kan samle flertal i sidste ende. Det kunne godt være Vestager, men hun skal lige oppe sig lidt på miljøområdet.

    - Vi så gerne en kommissionsformand, der var en politisk neutral embedsmandstype, og som sørgede for at få gennemført det, medlemslandene gerne vil. Men det sker nok ikke, så vi håber, at det i det mindste bliver én med erfaring, enten som præsident eller premierminister, og en som ikke er alt for meget jubeleuropæer. Et godt bud kunne være den liberale premierminister Mark Rutte fra Holland.

Vestagers første formandsdebat

Der har allerede været afholdt to store debatter mellem de europæiske spidskandidater, men dette er den første, hvor Margrethe Vestager deltager.

I aftenens debat vil temaerne blandt andet være migration, klima, populisme og ikke mindst beskatning og konkurrenceevne, hvor Vestager kan glæde sig over hjemmebanefordel.

Under temaet "demokratisk afstand" kan det også ske, at manglen på kvinder i EU’s topstillinger kommer til debat. Her har Vestager for nylig udtalt, at den næste formand for kommissionen, uanset om det bliver hende selv, ”selvfølgelig” skal være en kvinde.

Debatten finder sted i Bruxelles onsdag klokken 21.00, og du kan se den her på tv2.dk.

Om Margrethe Vestager

  • Født 13. april 1968 i Glostrup
  • Er konkurrencekommissær i EU
  • Var i perioden 2007-2014 politisk leder for Radikale Venstre
  • Økonomi- og indenrigsminister i 2011-2014
  • Vicestatsminister under Helle Thorning-Schmidt i 2014
  • Tidligere undervisnings- og kirkeminister