Udland

Dykker finder plastik på verdens dybeste punkt

En ekspedition til Marianergraven slog verdensrekord og fandt samtidig slikpapir og en plastikpose.

Nye arter, sjældne organismer og mystiske stenformationer. En verdensrekord og en cementering af menneskets påvirkning på naturen i form af plastik.

Det var, hvad amerikanske Victor Vescovo kunne tage med op fra havets dyb, efter at han i sit specialbyggede undervandsfartøj nåede en dybde på 10.927 meter, hvilket intet menneske tidligere har formået.

Ekspeditionen fandt sted i Stillehavets Marianergraven, der er verdens dybeste oceangrav. Kun to gange tidligere har mennesker nået det dybeste af Marianergraven, i 1960 og i 2012, men med det nye dyk slog amerikaneren den hidtidige rekord med 11 meter.

- Det er næsten ubeskriveligt, hvor lykkelige vi er for at have opnået dette, sagde Victor Vescovo efter den succesfulde ekspedition ifølge BBC.

En ekspedition til Marianergraven slog verdensrekord og fandt samtidig slikpapir og en plastikpose.

De dybeste steder på kloden

Ekspeditionen er en del af en femtrinsplan om at dykke ned til de fem dybeste steder på klodens oceaner, hvoraf man nu kun mangler ét af stederne. Hele projektet er finansieret af forretningsmanden Victor Vescovo.

Han tilbragte fire timer på bunden af Marianergraven i sit specialbyggede fartøj, der er bygget til at kunne modstå et tryk på 11.000 bar, hvilket svarer til vægten fra 50 jumbojets stablet oven på et menneske.

På den kulsorte og iskolde bund menes ekspeditionen at have opdaget fire nye arter af rejelignende krebsdyr, at have mødt såkaldte tungeorme på syv kilometers dybde og en såkaldt 'pink snailfish' otte kilometer nede i oceanet. Derudover blev der indsamlet prøver af forskellige slags sten fra bunden.

Samtidig fandt Victor Vescovo noget, som andre ekspeditioner også har opdaget i de kolde dybder. Han fandt en plasticpose og slikpapir på verdens dybeste havpunkt.

Nu vil forskere undersøge de indsamlede dyr og organismer for at se, om de indeholder plastpartikler. Noget, der tidligere er blevet fundet i dyr, der lever så dybt nede i verdens oceaner.

Store konsekvenser

Plastikforurening i havene er et stigende problem med store konsekvenser for dyr, mennesker og natur. Ifølge Verdensnaturfonden (WWF) bliver otte millioner ton plastik dumpet i verdenshavene hvert år, hvilket svarer til 15 ton i minuttet.

For hver fem ton fisk er der ét ton plastik i havene. Og WWF vurderer, at 100.000 havpattedyr og skildpadder samt én million havfugle dør hvert år som følge af plastforurening.

EU fastslår i en rapport fra oktober sidste år, at der i dag flyder 150 ton plastik i havene. Ud over konsekvenserne for dyre- og marineliv samt for menneskers sundhed er de økonomiske omkostninger af affald i havene mellem 259-695 millioner euro for primært turisme- og fiskerisektorerne.

Mængden af plastik i verdenshavene vokser minut for minut. Masseturisme er en af grundende. Video: TV 2 Danmark

Konsekvenserne for klimaet er også store, når plastik havner i havene; genbrug af bare én million ton plastik svarer til at have én million færre biler på vejene, når det gælder CO2-udspil, vurderer EU.

Plastik er en af de mest fremtrædende typer af affald, der bliver fundet i vandet. Kun cigaretskodder overgår plastik i det indsamlede affald fra havene, viser en opgørelse fra Ocean Conservancy.

Bliver til dokumentarfilm

De fem dybdehavsekspeditioner med Victor Vescovo i spidsen bliver alle optaget til en dokumentarfilm, der skal vises på Discovery Channel.

Ud af de fem ekspeditioner mangler man kun én, Molloy Deep i Ishavet, som er 5669 meter dyb. Den er planlagt til at finde sted i august 2019.

De tre øvrige dybdeekspeditioner er gået til Puerto Rico-graven i Atlanterhavet (8376 meter), Syd Sandwich-graven i Atlanterhavet (7433 meter) og Javagraven (7912 meter) i Det Indiske Ocean.